WLASSH® 

2011-2024 
Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Uitslagen Dutch Lever Action Match 2018

Dutch Lever Action Match wederom een groot succes.
Voor de tweede keer werd op 12 en 13 mei op de schietbanen van SV Juliana in Wassenaar de Dutch Lever Action Match gehouden. Een wedstrijd speciaal voor lever action wapens welke nitrokruit geladen patronen verschieten. Alle kalibers zijn bij deze wedstrijd welkom. Waarom enkel nitrokruit? Dat is simpel te beantwoorden; De eerste 40 jaar van het lever action bestaan werd als drijflading zwartkruit gebruikt in de patronen maar de laatste 120 jaar nitrokruit. En juist voor die laatste groep is niets in dit land geregeld. Dat is opmerkelijk want de tijd waarin deze drijflading werd en wordt gebruikt is maar liefst 3 keer groter.
De WLASSH heeft dan ook ingezet op deze groep schutters. En dat doen we elk jaar weer met veel enthousiasme. De DLAM zal een terugkerend evenement worden. Dit jaar werden 95 series verschoten en waren er 62 deelnemers. Dat is een hele verbetering t.o.v. het vorige jaar. Zo kort bezig en dan al zoveel schutters voor deze wedstrijd, dat mag wel zeer succesvol genoemd worden.
Leuke details zijn dat het wederom een internationaal tintje kreeg door de deelname van, een Griekse, een Italiaanse, een Amerikaanse en drie Belgische schutters. En de deelname van een groep medewerkers van Politie en Justitie. Dat maakt het festijn alleen maar mooier.  
Verder in het document kunt u de uitslagen zien van de 25 en de 50 meter en deze ook downloaden.
De 25 en 50 meter afstand zullen binnenkort een definitieve naam krijgen. Gedacht wordt aan Trapper voor de 25 meter afstand en Legacy voor de 50 meter afstand. Het zijn beide modelnamen van Winchester lever action geweren en de modellen speelden een grote rol in het eerste begin van de WLASSH.


Dank aan alle deelnemers, helpers en sponsor.
Wij willen alle deelnemers maar ook alle helpers hartelijk danken. Zonder uw deelname en zonder de hulp had dit nooit kunnen plaatsvinden. En natuurlijk dank aan het bestuur van de vereniging die ervoor zorgden dat het de schutters aan niets ontbrak. 
Inmiddels zijn er al berichten binnengekomen van schutters die de wedstrijd erg waardeerden en dat toch nog even wilden benadrukken middels een mailtje of telefoontje. Dat is hartverwarmend om te lezen en heel fijn om te horen. Het stimuleert ons nog meer om de ingeslagen weg te vervolgen. Lever action schieten leeft en is niet meer weg te denken! 
Speciale dank ook aan onze sponsor, Wapenmagazine AK56. De meeste artikelen over lever action wapens zijn immers in dit magazine gepubliceerd. Een must voor elke lever action schutter.

Wij danken u allen hartelijk voor uw deelname. We willen het graag in 2019 herhalen en we hopen u zeker weer te mogen begroeten.

Het WLASSH bestuur

WLASSH is officieel een overkoepelend orgaan geworden.
Maar er gebeurt meer. De WLASSH is op 7 maart 2018 notarieel vastgelegd als zelfstandig overkoepelend orgaan en vereniging van alle lever action schutters in Nederland. Anderen hebben de kans laten liggen of willen er gewoon niets mee doen maar wij hebben dit jaren geleden al opgepakt en uitgewerkt. Vanaf 2011 is dit alles begonnen met de oprichting van de website via de TU Eindhoven en het schrijven van stukjes aangaande het lever action model. Dat zal allemaal iets gaan wijzigen qua opzet en privacy als straks de vereniging gaat draaien. Wat blijft is de gedrevenheid om het lever action schieten in Nederland te promoten en op den duur als nieuwe discipline aan de overheid te kunnen aanbieden. De voorbereidingen hiervoor lopen al. Het doel: Lever action schieten met alle -in de historie van het systeem uitgebrachte kalibers- mogelijk te maken.
Daarvoor moet nog veel werk worden verzet en hebben we uw steun hard nodig. We gaan immers leden werven. Voor een kleine vergoeding kunnen schutters (verlofhouders) lid worden van de WLASSH. Daarover later meer. Blijf daarom de site in de gaten houden, zeker de updates onderaan de homepagina.

Het bestuur van de WLASSH en SV Juliana danken alle deelnemers, helpers en uiteraard onze sponsor, AK56. 
En ze 
feliciteren alle prijswinnaars.

2018-05-15 Dutch Lever Action Match 2018 uitslagen 25m
PDF – 343,2 KB 837 downloads

De bekende WLASSH mok en aluminium opener kregen de schutters bij inschrijving al mee.
Heeft ieder er eentje gekregen? Niet, dan even melden.

Prijswinnaars en hun wapens.
Na afloop van Amerikaanse wedstrijden worden in de uitslagenlijsten het wapen en de gebruikte munitie vermeld. Het is wellicht leuk om dit in de toekomst ook te gaan doen. Er is altijd veel te doen omtrent welke keuze men moet maken voor de competitie; welk wapen zal ik kiezen en welk kaliber? En welke looplengte en type vizier is het beste? We weten niet wat u allen verschoten hebt. We konden allerlei kalibers horen op de baan en hebben een vluchtige blik op uw wapen kunnen werpen. De details weten we jammer genoeg niet. Van de prijswinnaars weten we het wel en die willen we hier graag even vermelden.


Discipline Trapper 25 meter
1e plaats 25 m Marcel Splinter

Marcel Splinter schoot met het wapen van collega Marcel van der Burg, een Marlin 1894C in kaliber .357 Magnum. Voor de wedstrijd werden dit keer de .38 Special fabriekspatronen van het merk S&B gebruikt. Het wapen heeft een 18,5 inch lange loop. Er is een iets hogere korrel geplaatst en achterop staat een Skinner Sight. Dit wapen won vorig jaar in handen van Marcel van der Burg de 1e plaats op de 50 meter!

Hier afgebeeld een standaard Marlin Model 1894C.


 

2e plaats 25 m Dirk-Jan van Wijngaarden.
Dirk-Jan schoot de wedstrijd met een Winchester Model 94AE Trapper karabijn in kaliber .357 Magnum. Er werd gebruik gemaakt van de .38 Special patroon met 158 grain Los kop.

Het wapen van Dirk-Jan, een Winchester Model 94AE Trapper karabijn met korte dikke loop. 
Geen aanpassingen zijn gedaan, enkel de korrel is iets wit gemaakt, een knappe prestatie.


 

3e plaats 25 m Sandro Terstegen
Sandro schoot met een Winchester Model 9422M de 3e plaats. De munitie is uiteraard .22 Magnum maar wel van het merk Winchester. Dit geweer is uitgerust met een Skinner Sight en tunnelkorrel en wordt ook ingezet tijdens de WLASSH competitie. Sandro wist als geen ander op beide afstanden te schitteren.

Hier afgebeeld een standaard Winchester Model WinCam 9422M (Winchester Camouflage)


 

De prijswinnaars ontvangen niet alleen de mok en sleutelhanger maar ook een certificaat van deelname. Deze zullen net zoals de prijzen een paar dagen na het evenement worden verstuurd. De prijs is een metalen sculpture van een staande geweerschutter.
Het geeft aan hoe wij vinden dat sportschieten eruit hoort te zien. Voor iedereen, puur en zonder opsmuk! 


 

En dan nu de uitslagen van de 50 meter afstand.
Staande uit de vrije hand op 50 meter schieten zonder hulpmiddelen en dan ook nog centrum inslag tellend (gelijk aan de 25 meter) is geen makkelijke opgave. Een uitwijkmogelijkheid voor lage treffers is er niet. De score zal op de 50 meter altijd iets lager uitvallen dan een 25 meter score, dat is logisch.
Hieronder de uitslagen van de 50 meter afstand.
 

2018-05-15 Dutch Lever Action Match 2018 uitslagen 50m
PDF – 341,3 KB 748 downloads

Discipline Legacy 50 meter

1e plaats 50 meter Sandro Terstegen
Een paar weken voor de wedstrijd kon geweerschutter Sandro even kennismaken met een paar lever action typen. Daarbij ook de Winchester Trapper karabijn van oud oprichter Henk Teske. Hij wilde graag de 50 meter afstand schieten met dit bijzondere wapen. Slijtplekken op het staal, gaten in de gunsock en een oude suède foedraal met slijtageplekken.Maar wel technisch in topconditie ondanks de ruim 16500 patronen die het al verschoten heeft. En net als vorig jaar werd met dit wapen weer een 1e prijs geschoten, alleen nu  op de 50 meter. U ziet nu zelf, looplengte zegt niet alles want dit wapen heeft maar een 16 inch loop.

Een Winchester Model 94AE in kaliber .357 Magnum. Heel kort maar al twee keer op rij succesvol. De gebruikte munitie is herladen en er wordt altijd een echte mantelkogel verschoten. De riem mocht tijdens de DLAM niet gebruikt worden.
Achterop staat een Lyman tang sight.


 

2e plaats 50 m Leo Kras
Leo schoot zijn wedstrijdserie met een Winchester Model 94AE in kaliber .357 Magnum. Het wapen heeft een 20 inch loop en is voorzien van andere open richtmiddelen voorzien van kleur- lichtstaafjes. De gebruikte munitie is .357 Magnum en er wordt gebruik gemaakt van een 158 grain Los kop.

Een Winchester Model 94AE in kaliber .357 Magnum. Let op de korrel en de keep, die zijn voorzien van kleur- lichtstaafjes. Dit ga je veel meer tegenkomen op vuurwapens, zeker handwapens.

De aanduiding 94AE slaat op het wapenmodel en de term Angle Eject. Uitwerpen geschiedt dus van opzij.


 

3e plaats 50 m Marcel van der Burg
Wederom een prijs tijdens de DLAM voor Marcel van der Burg. Hij gebruikt voor de competitie  en voor wedstrijden een lever action geweer van het merk Marlin en wel model 1894C. Dit wapen heeft een 18,5 inch lange loop en is uitgevoerd in kaliber .357 Magnum. Marcel vindt de milder schietende .38 Special munitie heel prettig om te schieten. Deze munitie is van S&B en is voorzien van een deelmantel kogel. 

 

De Marlin in de bok voor plaatsen en afstellen van het vizier. Een Skinner sight met verhoogde korrel.


 

Enige bijzondere details
Gebruikte kalibers
De winnende kalibers op de 25 meter afstand zijn: .38 Special, .38 Special en .22 Magnum.

De winnende kalibers op de 50 meter afstand zijn: .357 Magnum, .357 Magnum en .38 Special. 
En laten dit nu juist die kalibers zijn die de KNSA liever ziet gaan dan komen!!!
Maar wacht even, een bond is er toch voor de schutters. Of heeft men alle rollen omgedraaid en moeten we allen naar de pijpen dansen van de huidige bond. En zo is het vandaag de dag. Heb je een andere visie, dan proberen ze je monddood te maken.
En dat laten we als WLASSH overkoepelend orgaan nooit gebeuren. De schutters zijn leidend en die bepalen waarmee ze de sport willen bedrijven. Of dat nu een pistool of een lever action is maakt niet uit maar ze maken het zelf uit. 

Looplengte
De winnende looplengte op de 25 meter afstand:18,5 inch, 16 en 20,5 inch.
De winnende looplengte op de 50 meter afstand: 16 inch, 20 en 18,5 inch.
Vorig jaar schreven we het al; Een lange loop is niet per se nodig, een korte loop kan dus wel degelijk de winnende loop zijn!!! 
Sniper geweren hebben bijna allen een looplengte van 20 inch en minder, dat heeft een reden!!

Nawoord over de .357 Magnum, de KNSA en de overheid.
En na twee wedstrijden kunnen we wel stellen dat de .357 Magnum patroon een favoriet is.
Het is onzinnig als KCT afdelingen dit kaliber weigeren maar gelukkig zijn er al verstandig denkende medewerkers binnen die afdelingen die ze gewoon wel op verlof plaatsen. Voor meer informatie omtrent dit onderwerp raden we u zeer dringend aan om het volgende te lezen;  Veel onbegrip bij aanvraag lever action wapen
Dan alleen begrijpt u de onzin die de KNSA deelt met de afdelingen KCT. Totdat ook zij doorkrijgen dat de bond niet veel weet van vuurwapens en hetgeen de daaronder vallende schutters wensen. Maar jammer genoeg vertegenwoordigen ze ons nog wel. Maar tot hoelang? Als het aan ons ligt niet lang meer.
Het laatste woord daarover en de .357 Magnum patroon is nog niet gezegd! Er komt nog veel meer.

The Winchester lever action rifle is more than just a  rifle. 
It is a foundation for learning accuracy,
safety and building good memories.