WLASSH®
2011-2024

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Erkenning discipline Lever Action Geweer wordt niet door iedereen gewaardeerd.

31-10-2023

Het WLASSH bestuur ontving van een sportschutter een vraag betreffende het afgeven van een WM3 bestuursverklaring.
Het is niet de eerste keer dat we deze vraag gesteld kregen.
Het bestuur van de schietvereniging waar de schutter lid van is, weigert namelijk deze verklaring af te geven. De reden die men opgeeft is dat deze schutter de enige op de vereniging is die de WLASSH lever action geweer discipline wil beoefenen.

Wij hebben de sportschutter in kwestie natuurlijk als volgt geantwoord:

  • WLASSH is geen schietsportvereniging en kan dus geen WM3 verklaring afgeven zoals bedoeld in de Nederlandse wapenwet- en regelgeving.
  • De Lever Action Geweer discipline is door de minister van justitie en veiligheid erkend. Dit betekent dat vermits een schietvereniging beschikt over een schietbaan die tenminste 25 meter lang is met een kogelvanger die geschikt is voor het kaliber dat op de WM3 wordt opgegeven, er geen enkel (technisch) beletsel is om een WM3 bestuursverklaring voor de aanschaf van een lever action geweer af te geven. Of er één lid of meer leden onze discipline beoefenen, doet voor geen enkele discipline ter zake.

 

In dit kader merken wij op dat de erkenning van de Lever Action Geweer discipline niet door iedereen in de schietsport gewaardeerd wordt en dat er een zekere partij is die er genoegen in schept schietverenigingen over deze erkenning en de wettelijke gevolgen ervan verkeerd voor te lichten en zelfs adviseert het beoefenen ervan tegen te werken.


Wij herhalen het nog maar eens: de Lever Action Geweer discipline conform het WLASSH schiet- en wedstrijdreglement (naar keuze 25 en 50 meter), is door de minister van justitie en veiligheid erkend als een legitieme vorm van schietsportbeoefening. Dit betekent dat alle lever action geweren met een buismagazijncapaciteit van minimaal 4 patronen, in kalibers vanaf .22 long rifle randvuur tot en met .50 centraalvuur, met nitrokruit of zwartkruit als aandrijflading, zijn toegestaan mits de verlofhouder met het betreffende wapen kan oefenen op zijn/haar schietvereniging.


Het beoefenen van onze Lever Action Geweer disciplines is dankzij de erkenning door de minister
bij wet dus gewoon toegestaan.

 
Bestuur WLASSH