WLASSH®
 2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Model 94 in WW2

 
De PCMR karabijn inWWII
 
 
  Het embleem van de Pacific Coast Militia Rangers.
 
Het Winchester model 94 speelde een belangrijke rol in de tweede wereldoorlog en wel gedurende het Pacific conflict aan de Canadese westkust. 
In het begin van de tweede wereldoorlog wilden veel inwoners van de meest westelijke staat van Canada, British Columbia het leger helpen om een invasie via de kust te voorkomen. Er was een grote opkomst om de kustlijn te beschermen tegen een eventuele binnendringende vijand (Japan). De reguliere troepen hadden hun handen vol aan andere taken en zouden problemen ondervinden in het ruige westelijke gebied. Het gebied bestond uit geïsoleerde eilanden, stranden, riviermonden, meren, bergen en valleien, meestal dik bebost. De plaatselijke bevolking was goed bekend met deze streek en had dus een voordeel t.o.v. het leger.  
 

De ruige aanblik van de Pacific Coast.

De militaire strategen hadden ook snel door dat in deze omgeving de lokale bevolking makkelijk in staat was om onder slechte omstandigheden te overleven, veel beter dan de legereenheden van die tijd. De bevolking was immers goed bekend met jacht en visserij, vallen zetten e.d. was een deel van het bestaan. Zij zouden wel eens de beste verdedigingsspecialisten kunnen worden van de westkust. Het oorspronkelijke plan van het leger was dan ook om een aparte eenheid van commando’s te formeren, Commando Rangers. Zij zouden in de voor hun bekende omgeving opereren als een speciale guerrilla force. De eenheid zou volledig apart opereren, los van de bestaande strijdkrachten. Op 1 september 1942, na de Japanse aanval op Pearl Harbor, was het zover en werd een volledig onafhankelijke organisatie opgericht genaamd de:

“Pacific Coast Militia Rangers”.
 
Speciaal opgericht om de staat British Columbia te beschermen tegen een aanval van buitenaf.
Het korps viel rechtstreeks onder de regering en werd geleid door een luitenant kolonel. De units werden opgedeeld in compagnies geleid door een officier en elke compagnie werd opgedeeld in detachementen en groepen, onder leiding van een luitenant en hun korporaals.
Er werd een speciaal uniform ontworpen, veel beter waterbestendig, warmer en te dragen over de burgerkleding. Dit gevechtstenue week volledig af van de standaard Canadese uniformen. Er werd een pet- embleem ontworpen met aan de bovenzijde een alert omhoog kijkende dondervogel. Daaronder de Maple Leaf en in hoofdletters "PCMR" er dwars doorheen. Om de Maple Leaf in een cirkel de tekst: “Pacific Coast Militia Rangers”. Onder de Maple Leaf staat: “VIGILANTS”. Het embleem valt over een gekruiste Winchester 94 karabijn en een bijl met 2 snijkanten. Dit geheel symboliseert de vaardigheid van de man behorende bij de PCMR.
De opleiding van de commando's kon beginnen. Een trainingsprogramma werd opgezet voor een ieder binnen de PCMR.
Elke man moest kunnen omgaan met diversen geweren en machinegeweren en ook werd veel aandacht geschonken aan het ongewapende gevecht, survival, kaartlezen, anti- tankwapens, granaten en vernietigen van doelen. De opleiding was pittig.
Er moest alleen nog een wapen gekozen worden welke zou voldoen aan de eis voor deze omgeving. In midden 1942 werd het officiële wapen door het ministerie van defensie bekend gemaakt. Na een grondig onderzoek viel de keus uiteindelijk op de Winchester lever action karabijn, model 94. Het kaliber was logischerwijs de 30-30 WCF.
Niet alleen het model 94 maar ook een deel M64 modellen werden gekozen voor deze strijdkrachten. Later kwamen er nog Marlin lever- action wapens bij en wat Enfield geweren. Hoofdwapen werd echter het model 94 van Winchester, ruim 3000 stuks allemaal in de nummerreeks 1300000. Er is niet bekend waarom voor dit wapen werd gekozen, documentatie is nog maar weinig voorhanden. Wel kreeg men informatie van toenmalige strijders. Om te beginnen eerst maar eens wat foto's van dit bijzondere wapen.
 
 De PCMR .30-30 karabijn. 
 

De mooie inscriptie op de upper tang en de badge van het uniform.

En de aanduiding op de loop.
 Model 94 in kaliber .30-30 WCF
 
De in hoogte verstelbare keep. Dit is duidelijk een "top eject" systeem.
 
Men wilde voor deze speciale eenheid een licht, medium range handzaam geweer met een geschikt kaliber.
Ondanks dat er niet veel informatie is overgebleven, weten we wel dat de meeste karabijnen werden geleverd met een riem. De overheid leverde apart daarbij een "butt stock swivel" en een "barrel band swivel". Vaak werden ook de originele Winchester riem- bevestigingspunten gebruikt. Een enkele keer zien we de zogenaamde "half barrel band attachment" terug. 
Op 30 september 1945 werd in Brockton Point Oval door Majoor Generaal F.F. Worthington, de PCMR ontbonden. Aan het einde van de tweede wereldoorlog kregen de Rangers de mogelijkheid om de karabijn te kopen voor $ 5.

Het officiële document om een wapen aan te schaffen.

Er is ook niet bekend hoeveel er zijn verkocht. Door deze onzekerheid is de karabijn een echt verzamelstuk geworden, zeker aan de westkust van Canada en Amerika. Deze Winchester lever- action was de laatste in service in Noord Amerika. De niet verkochte wapens werden later overgedragen aan andere departementen, allen betrekking hebbende op het outdoor gebeuren. Daar bleven de wapens in dienst tot 1962. Na de inname werden de wapens vernietigd.
Er is niet veel meer over van de 123 PCMR companies, alleen wat karabijnen en persoonlijke zaken. Wel bestaat het hoofdkwartier nog, gevestigd op Vancouver Island. De gebouwen en gronden zijn in handen van een privé- schietvereniging genaamd de,
 
 
Kan men een PCMR karabijn nog te pakken krijgen?
Ja, zo nu en dan verschijnt een mooi exemplaar op internet. Ze zijn schaars aan het worden en daardoor stijgt ook de prijs. Het is wel een bijzondere aanwinst voor in de Winchester collectie. Hieronder nog een paar mooie foto's van het wapen.

De karabijn van de Pacific Coast Militia Rangers.

Zo af en toe wordt er een karabijn aangeboden op een veiling. U heeft nu een goede indruk van de prijs die wordt gevraagd voor een dergelijk wapen. Nu zijn ze nog verkrijgbaar maar het aanbod zal snel afnemen terwijl de vraag blijft stijgen. Je koopt een Winchester nooit te duur, hooguit iets te vroeg!

Winchester noemt alle lever action wapens t/m 20 inch looplengte een karabijn.
Langere wapens worden aangeduid met de term rifle.

In september 1945 zwaaide de Ranger Arthur John Pilling af.