WLASSH®
2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Skinner Sight monteren op een Winchester model 94AE

03-06-2014
Waarom een keep vervangen?
De standaard richtmiddelen zijn niet altijd even goed, zo ook bij het Winchester model 94. Veel schutters die ervaring met dit wapen hebben hoor je erover en dat zegt genoeg. En wanneer de leeftijd van de schutter wat meer dan gemiddeld is, dan komen de problemen pas echt om de hoek kijken. De ogen zijn niet meer wat ze waren en dan is zo'n open richtmiddel niet altijd prettig. Het komt dan ook veelvuldig voor dat het wapen niet meer wordt gebruikt, of erger, het wordt verkocht. 
Zonde natuurlijk want met een kleine aanpassing is het heel snel te verbeteren en kan het schieten nog jarenlang met plezier doorgaan.
In een eerder hoofdstuk hebben we al beschreven hoe een tang sight gemonteerd moet worden en later ook hoe een Skinner Sight op een Marlin gezet moet worden. Dit keer is een model 94AE aan de beurt. Eigenlijk het meest gebruikt model op dit moment en dat is logisch want het is het laatste model van het merk met een buismagazijn.  Die AE staat trouwens voor Angle Eject, zijdelings uitwerpen van de huls bij repeteren. Erg makkelijk als er een kijker gemonteerd moet worden en ook daarover hebben we geschreven in een eerder hoofdstuk.
Dit keer willen we de richtmiddelen verbeteren op een AE model met wederom een Skinner Sight.
Hoe gaat dat er straks uit zien? Welnu de onderstaande afbeelding laat dit zien.
 
Dit wordt straks het resultaat, een prachtig stelbare keep van het merk Skinner Sights. Duidelijk is de verlaging in het rechter deel van de kast te zien, dat geeft aan dat het een Angle Eject model betreft. De foto geeft gelijk het internetadres weer, dan kunt u dit zelf later ook raadplegen. Voor de goede orde, Andy Larsson van dit bedrijf heeft alle toestemming gegeven om zijn foto's te gebruiken, hij kent de WLASSH en de doelstelling! 
 
De bestelling.
Eerst natuurlijk de bestelling want dit vizier is niet verkrijgbaar in de Nederlandse handel. Een e- mail naar het bedrijf van Andy Larsson is voldoende maar men kan ook direct de site bezoeken en een online bestelling doen. Wel zo handig voor de betaling die gedaan moet worden want die loopt dan via Pay Pal, dus is dat wel safe.
Vul uw gegevens in en bestel een vizier naar keuze. Wij deden hetzelfde maar dit keer voor het model 94AE.
Ga naar de site en klik links op "Winchester", direct zal men dan het vizier voor de 94AE in beeld krijgen.
Plaats de order maar bedenk 1 ding, deze verstelbare keep wordt afgeleverd met een standaard diopter (aperture) en wel in de maat 0,096 inch. Dat is omgerekend 2,4 mm en voor ons sportschutters veel te groot. Deze wat grote diopter wordt enkel en alleen gebruikt voor de jacht.
Omdat ze er standaard mee afgeleverd worden, gelijk een kleinere erbij bestellen. Klik daarvoor op de rubriek "Aperture".
Daar zijn de verschillende typen te zien, er zijn 5 mogelijkheden. Vergeet de grote 3 en bestel de 2 kleinere mee.
Dat zijn dan de maten Fine en Medium, gatgrootte 0,040 en 0,070 inch. Omgerekend is dit 1 mm en 1,8 mm. Zelf vind ik de kleinste het prettigst maar bij twijfel is het altijd handig om 2 keuzes te kunnen maken.
 
De kosten.
Het vizier voor dit model wapen kost $ 80 en de diopter los kosten $ 11 per stuk. Totaal zou dat $ 102 zijn.
Reken op verzendkosten van zo'n $ 12.
Heeft u geluk dan komt het zo per envelop bij u binnen maar veelal loopt het via de Douane en kan men achteraf ook nog zo'n slordige € 25 betalen.
Is dat te duur? Ik denk het niet. Natuurlijk is alles wat uitgegeven moet worden zonde maar als men het schieten qua prestatie op een hoger niveau wil brengen moet men er wel wat voor over hebben. Het is toch leuk als er meer tienen gaan vallen dan voor de aanpassing en dan is het geld zo vergeten al is het dan zo'n slordige € 110. En zeg nou zelf, beter iets te duur dan niet verkrijgbaar! De Nederlandse wapenhandelaren gaan op zeker en kiezen voor weinig op de plank. Ik vind het dan ook helemaal niet meer leuk om daar te winkelen en kies dus voor deze methode. Zo was ik nooit maar de omstandigheden dwingen je! En met omstandigheden bedoel ik de enorm lange levertijd. Als ik voor een herlaad die set een jaar moet wachten of je kan het via de post binnen een maand zelf regelen, dan lijkt me de keuze wel erg makkelijk.
En natuurlijk zijn er nog steeds goede handelaren die wel de nodige service geven die men van ze verwacht maar voor de "specials" moet je toch echt zelf gaan shoppen.
De betaling kan overgemaakt worden via de check out.
 
Hoe komt het pakket nu binnen?
Via het Track and Trace number is het pakketje te volgen en het is verbazingwekkend om te zien welke afstand wordt afgelegd. Van St. Ignatius in Montana helemaal naar de westkust naar San Francisco en vervolgens via de oostkust weer naar Amsterdam. Als laatste kan men zien dat het bij de Douane ligt. Daar kan het wel even wat tijd blijven liggen. Waarom? Het is me een raadsel! Extreme tijden van een jaar komt wel eens voor en dat is gek. Gelukkig ging het nu goed en lag in de brievenbus lag een briefje met een opgegeven afhaalpunt. Dat was in dit geval een plaatselijke supermarkt. Neem de legitimatie en het briefje mee en haal het pakje op. Moeten er toch invoerrechten betaald worden, ook dat kan gelijk daar afgehandeld worden.
 
Wat hebben we binnen gekregen?
Als het goed is dan is de inhoud van het pakket (in dit geval een envelop) exact gelijk aan de bestelling die u eerder heeft geplaatst. Gelukkig was dit in ons geval ook weer zo.
Onderstaande afbeelding laat zien wat de inhoud was.
 
Een Skinner Sight speciaal voor het Winchester Model 94AE met de bijbehorende inbussleutels voor de afstelling en montage, de 2 bevestigingsboutjes en een paar extra "aperture holes" in de maten 0,040 en 0,070 inch.
 
Waar gaan we het op monteren?
Nu komt het leukste deel, de montage van het vizier en later natuurlijk het schieten.
Het is een vizier voor op een model 94 AE. We kiezen dit keer voor een standaard geweer met 20 inch loop in kaliber .30-30 WCF. Het model (Ranger genaamd) is compact en simpel, als het ware een basic model voor de jager. Dit model werd in deze uitvoering veelvuldig aangeschaft. De loop is ook niet in "heavy barrel" uitvoering maar in standaard maat uitgevoerd, dit om alle overtollige gewicht weg te nemen. Een jager heeft met deze Ranger een geducht wapen ter beschikking maar hoeft maar weinig gewicht mee te slepen. De niet al te dikke loop geeft ons aan dat het niet een sportwapen is waar je langdurig mee op de baan gaat staan. Nee, dit wapen is gemaakt om zo af en toe een schot te lossen. Het wil niet zeggen dat we er niet mee op de baan mogen komen, dat natuurlijk ook weer niet. Het kaliber en de niet al te dikke loop zullen de warmte van het staal snel doen stijgen en dat is iets waar sportschutters niet van houden, dat kan afwijkingen in het schotbeeld veroorzaken.
We gaan  de Ranger voorzien van een nieuwe keep.

wordt vervolgd