WLASSH®
2011-2024 

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Winchester Model 1903

30-03-2021

Winchester Model 1903 
Noem de naam Winchester en wij denken gelijk aan een lever action model. En dat is terecht, dit merk heeft naam gemaakt met dit type wapen. Wie kent nu niet een lever action geweer? Maar de fabriek heeft veel meer geproduceerd dan alleen lever action geweren. Ook modellen die minder bekend maar zeker zo interessant zijn.

Daarvoor moeten we een stap terug in de tijd en wel rond 1900. De Winchester fabriek werkte al jaren zeer succesvol samen met een groot ontwerper, John Moses Browning genaamd uit Utah. Maar na verloop van tijd ontstond wrijving tussen ontwerper Browning en  Winchester baas Thomas Bennett. Een breuk  was het gevolg.
Het was net in de tijd dat men druk doende was met de ontwikkeling van een semi- automatisch geweer. Besef goed, de gehele lever action productielijn draaide als nooit tevoren.
De directie besloot om de nieuwe ontwerpen voortaan in eigen huis af te handelen. Ze hadden genoeg ingenieurs in dienst waarvan er een paar zeer succesvol waren. Een van deze ontwerpers was Thomas Crossley Johnson. Een zeer getalenteerd werktuigbouwer en die tijdens zijn carrière maar liefst 124 patenten op naam had staan. Browning daarentegen had 128 patenten achter zijn naam. We kunnen dus stellen dat deze Johnson zeer succesvol was. Hij heeft een hele reeks bijzondere wapens ontworpen en één van die modellen willen we even onder de aandacht brengen: het Winchester Model 1903.

Een Thomas Crossley Johnson ontwerp, het Winchester Model 1903.
Ook Springfield (grendel) kende een M1903 dus dat kan verwarrend zijn bij het benoemen van enkel de typeaanduiding.

We missen een hevel en buitenliggende haan, dus is dit wapen geen lever action repeteerwapen. Maar het heeft wel degelijk een buismagazijn en laadklep voor de patrooninvoer. De kolf en het voorhout zijn zo overgenomen van de lever action lijn.
Het bijzondere aan dit wapen is: het is een semi- automatisch geweer in kaliber .22 Winchester Automatic Rifle (.22 W.A.R.).
En deze patroon lijkt weer veel op de latere .22 WMR.

Met een looplengte van 20 inch en een wapengewicht van 2,7 kilo is het net een Model 9422 maar die kwam pas in 1972 op de markt.
Laden van een Model 1903 (10 patronen) doet men via de laadklep in de kolf.
Het wapen spant men door de knop aan de voorzijde van het voorhout naar je toe te trekken. Het systeem is dan gespannen en men kan vuren.
Vanaf 1903 tot 1932 is het model in productie gebleven en er zijn 126000 stuks van gebouwd.

Verdere bijzonderheden: alle modellen zijn in “take down” uitvoering op de markt gebracht.

De draaiknop op de plek van de haan is de demontageknop. Direct daaronder ligt een geveerde nok, deze indrukken en de draaiknop kan losgedraaid worden. Het wapen is dan in twee delen.

De loopaanduiding van dit bijzondere 10- schots wapen is: MOD.  1903  .22 CAL. AUTOMATIC

Een doorsnede van het wapen. Mooi om te zien dat de munitie net zoals bij een Spencer geweer, dit vanuit de kolf wordt opgevoerd.

Eerste klein kaliber semi- automaat in de VS.
Het Model 1903 was niet alleen Winchesters eerste semi- automaat maar ook de eerste klein kaliber semi- automaat in de VS.
En al is het geen lever action wapen, het ontwerp is belangrijk genoeg om even onder de aandacht te brengen. Vanaf 1933 werd het wapen geschikt gemaakt voor de populaire .22 Long Rifle patroon en bleef het als Model 63 in productie tot 1958, met een oplage van 175000.

Het wapen in twee delen in de originele doos.
Let op de tekst op de doos: Ten shots as fast as you can pull the trigger

Dit model was de aanloop naar een reeks succesvolle wapens, de 1905, 1907 en de 1910. En vooral Model 1907 werd beroemd en gebruikt in de eerste wereldoorlog. Het wapen was de voorloper van de later zo bekende .30 M1 Carbine.

Winchester Model 1907 in kaliber .351 Winchester Self Loading (.351 Win. SL).
Een 180 grain kogel met 1800 fps laten vertrekken uit een semi- automaat was zelfs toen indrukwekkend te noemen.

Zowel het model 1907 als 1910 werden deels ingezet in de tweede wereldoorlog, vaak als vliegtuigbewapening.
Aangezien deze wapens zijn uitgerust met een boxmagazijn en verdere gelijkenis met een lever action ver te zoeken is, stoppen we dit onderwerp. Het was echter te interessant om u dit te onthouden.
Een beknopte uitgave van dit artikel is enige tijd geleden gedeeld met de leden van de WLASSH.