Winchester Lever Action Shooters Society Holland
Herladen van de .357 Magnum patroon

De kogelmaat (diameter) is dus gelijk aan de maat gemeten tussen de trekken (grooves). Dit is aangegeven met de rode ovalen.
Een .38 Special kogel heeft vaak deze maat, .358.
De .357 magnum boezemt ontzag in en er kan heel goed mee geschoten worden. Bijkomend voordeel is dat met dit wapen ook de sportvriendelijke .38 Special patroon verschoten kan worden. Iets wat veel sportschutters dan ook doen. De opslag van de .357 Magnum is voor sommigen toch net iets te heftig voor het schijfschieten.
Na verloop van tijd produceerden alle bekende wapenfabrikanten een .357 Magnum revolver. Smith & Wesson had het beroemde model 27 met N frame, Colt bracht de Trooper en de Python op de markt en Ruger had de Security Six, Speed Six en Police Service Six in productie genomen. In de latere jaren kwam Smith & Wesson met de beroemde 686 uit en Ruger lanceerde eind jaren tachtig de onverslaanbare GP100.
Ook de Duitsers en Fransen deden een tijd mee en wel met de Korth en de Manurhin. De verhoogde interesse in de .357 Magnum patroon bracht fabrikanten op gedachte om hun andere typen wapens ook daarmee uit te rusten. En zo kwam het dat opeens het lever action model 94 van Winchester verkrijgbaar werd in .357 Magnum.
Vandaag de dag is bijna elke lever action verkrijgbaar in dit kaliber, zelfs de nieuwe modellen van Winchester, het model 1873. Het is dus al jaren een succes maar waarom?
Een prettige patroon om te verschieten en om te herladen.
De .357 Magnum patroon is gewoon een prettige patroon om te verschieten en te herladen. Zowel met de RCBS pers, als met de Dillon pers is dit prima te doen en voor niet al teveel geld. Alle materialen om te kunnen herladen zijn ruim voorhanden, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.
Voordat we enige uitleg geven is het wel van belang om te weten wat men met de patroon wil doen.
Gaat men jagen of gaat men de patroon gebruiken voor de schietsport. Voor welke discipline wil men het gebruiken en met welk wapen gaat men dit doen?
Wij gebruiken de .357 Magnum voor de schietsport in zowel geweer als revolver.
Omdat deze website hoofdzakelijk over de lever- action gaat is het logisch om de patroon voor dit wapen te behandelen.
Herladen doen we vooral voor de kwaliteitsverbetering en dan pas voor het geldelijke voordeel!
Nog een punt; ondanks dat we liever niet teveel geld uitgeven aan munitie, en herladen vaak zien als een reductie van de kosten, is het toch belangrijk om dit niet als enige voordeel te zien. We willen immers een perfecte patroon, dat staat voorop. Als deze dan ook nog eens goedkoper is dan fabrieksmunitie, dan is dat mooi meegenomen.
Een ander voordeel van de .357 Magnum is dat men deze bijna overal kan schieten. De kogelvangers zijn berekend op de energie van de gebruikte kogelpunten en tegenwoordig is gebruik op veel banen dan ook toegestaan. Besturen van schietverenigingen vinden het prima dat de karabijnen met revolvermunitie tussen de handvuurwapen- schutters staan. Sterker nog, veel schutters hebben dit niet eens door.
Het wordt een ander verhaal als we het kaliber .444 Marlin gaan gebruiken, dat is teveel geweld, die hoort gewoon op de geweerbaan thuis.
Terug naar de .357 Magnum. We gaan de patroon zo herladen dat we van 15 tot 100 meter een goed presterende patroon willen hebben. De eerste stap dan maar, de huls.

Een partij van 50 stuks afgeschoten .357 Magnum hulzen van het merk GFL. De hulzen zijn mooi strak zonder "fabrieks" krimpranden.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fa%2F9%2Fc%2Fwinchesterleveractionshooterssociety%2Fkaart-100-pnt.large.jpg)
Als de telling centrum inslag was genomen dan was de score uiteraard lager uitgevallen.
De WLASSH competitie en de open wedstrijden zullen centrum inslag worden geteld.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fa%2F9%2Fc%2Fwinchesterleveractionshooterssociety%2Fimg-0002.large.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fa%2F9%2Fc%2Fwinchesterleveractionshooterssociety%2Fmunitie-4.large.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fa%2F9%2Fc%2Fwinchesterleveractionshooterssociety%2F2014-11-11-01.large.jpg)
MARVELUX is well suited to any lead alloy melt intended for casting bullets or swaging cores. Non-smoking, flameless and non-smelling. Superior to beeswax, tallow, paraffin, and other grease-type fluxes. Even better than rosin and it doesn't smell like you're burning down an old shed.
- Henk de Jager
- Taco van der Vlist
- Robert Teske
- Een sterke discipline is nodig voor de aanmaak van goede munitie.
- Goede munitie is nodig voor een goede score.
- Slordige mensen worden zelden goede schutters.
Robert Teske
Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.