WLASSH®
2011-2024
Winchester Lever Action Shooters Society Holland 
 

 Demontage van het Marlin model 1894C deel I.

09-05-2016
Groeidocument Marlin
Eindelijk, het is zover, er komt wat beweging in de Marlin beschrijving. Hoe dat zo?

Nou het heeft al een tijd geduurd en steeds werd het op de lange baan geschoven. Dat is natuurlijk niet prettig want er zijn zat Marlin schutters onder ons die best wel het een en ander van het wapen willen weten. En ook wij van de WLASSH zijn benieuwd naar de bevindingen van de gebruikers. 
Gelukkig nu een eerste opzet met een demontagebeschrijving. Het gaat hier om het Marlin model 1894C, zie afbeelding hieronder. 
Dit wapen wordt al jaren gebruikt door WLASSH leden Marcel en Angela van der Burg. En juist Marcel kwam een week geleden naar ons toe en vroeg: "kunnen we dat ding nou eens demonteren en beschrijven?"
Dat was een goede vraag want die was eerder gesteld en stond nog in de wachtstand. We hebben een afspraak gepland en zijn gelijk maar begonnen met sleutelen. Uit elkaar halen en beschrijven maar ook volledig schoonmaken, dat was de bedoeling van de meeting. 

Voor de goede orde: tijdens deze demontage is gebruik gemaakt van het Brownells bitset. In de tekst zijn dan niet alleen de bitnummers maar ook de Engelse benamingen genoteerd. Het is een voorlopige opzet, later volgen wel meer gedetailleerde beschrijvingen. We noemen het dit keer maar een "groeidocument".
In ieder geval is met wat nu aangeboden wordt het demonteren uitstekend te doen maar in deel II zal dit uitgebreid worden behandeld met veel foto's. 
Veel succes met deze werkzaamheden.

Is Marlin nog een op zich zelf staand bedrijf?
Marlin valt tegenwoordig onder de Freedom group. Een overkoepelende organisatie waar veel wapen gerelateerde bedrijven onder vallen. Zij zijn ook eigenaar van Remington. Ze omschrijven het zelf zo:

We are the world's leading innovator, designer, manufacturer and marketer of firearms, ammunition and related products for the hunting, shooting sports, law enforcement and military markets. As one of the largest manufacturers in the world of firearms and ammunition, we have some of the most globally recognized brands including Remington®, Bushmaster® Firearms, DPMS/Panther Arms™, Marlin®, H&R®, The Parker Gun™, Mountain Khakis®, Advanced Armament Corp. ®, Dakota Arms®, Para™ USA and Barnes® Bullets. For more information download the Freedom Group Brochure.

 Demontage volgorde

 • Hevel (lever) volledig openen door naar onder te scharnieren.
 • Wapen inspecteren op veilige hoedanigheid, dus magazijn, kamer en aanvoer leeg van munitie.
 • Bout van het uitstekende scharnierpunt (finger lever screw) met bit 240-3 losdraaien en uitnemen.
 • De hevel (lever) recht naar beneden toe uit het wapen nemen.
 • De slede (breech bolt assembly) recht naar achter toe uit de kast schuiven. Deze wordt (indien niet nodig) niet verder gedemonteerd.
 • De ejector uit de linker binnenzijde van de kast uitnemen.
 • De bout waarmee de kolf is vastgezet (tang screw) losdraaien met bit 270-5 en uitnemen.
 • De kolf (buttstock complete) voorzichtig recht naar achter toe uit de onder- en bovengreep schuiven.
 • De trekkerveiligheid (trigger safety block) aan de onderzijde indrukken en de trekker (trigger) overhalen (de haan opvangen) en de haan ontspannen.
 • De haanveerblokkering (hammer spring adjusting plate) aan de rechterzijde uit onder- en bovengreep schuiven. Er is wat spanning op deze plaat.
 • De veer (hammer spring) van de haan uitnemen.
 • De voorste bout van de ondergreep (lower tang) aan de onderzijde van de kast met bit 270-3 losdraaien en uitnemen.
 • De onderste bout in de linker zijkant van de kast (er is er maar 1 en deze is voor het vastzetten van de ondergreep) met bit 270-3 losdraaien en uitnemen.
 • De onderste bout in de rechter zijkant van de kast met bit 270-3 losdraaien en uitnemen.
 • De haan met veerstang (hammer and hammer strut) naar boven toe uit het wapen nemen.
 • Ondergreep (lower tang) als geheel naar onder toe uit de kast nemen. Deze wordt (indien niet nodig) niet verder gedemonteerd.
 • Het valblok (locking bolt) naar beneden toe uit de kast schuiven.
 • Van de twee overgebleven schroeven in de rechterzijde van de kast, de achterste bout (carrier bout) losdraaien met bit 210-3 en uitnemen.
 • De patroonlifter (carrier assembly) uit de kast nemen.
 • De laatste bout in de rechterzijde van de kast (bout laadklep) met bit 150-4 losdraaien en uitnemen.
 • De verende laadklep (loading spring) kan worden uitgenomen.
 • De bout van de achterste loopband (rear band) van het voorhout losdraaien met bit 150-4 en uitnemen.
 • De bout van de voorste loopband (front band) losdraaien met bit 210-4 en uitnemen.
 • De bout van de magazijn- einddop (magazine tube plug) losdraaien met bit 210-4 en voorzichtig uitnemen.
 • De einddop verwijderen (let op de veer).
 • De veer (spring) geheel uit de magazijnbuis trekken.
 • De magazijnbuis naar voren toe uit het wapen schuiven.
 • Dop (magazine tube follower) uit het magazijn uitnemen door deze eruit te kloppen.
 • De loopband van het voorhout voorzichtig naar voren schuivend afnemen.
 • Met een inbussleutel (alleen indien noodzakelijk) het boutje achter op de kast losdraaien en uitnemen. Boutje is fabrieksmatig geborgd en dient voor borgen van de veiligheid (safety button assembly).
 • Veertje en kogeltje vallen aan de linkerzijde uit de kast.
 • Veiligheid aan de rechterzijde uitnemen door deze door de kast te drukken.

  Niets werkt beter dan een plaatje met wat extra gegevens!
    

Deze schematische weergave kan gebruikt worden ter herkenning van de onderdelen en de nummers.

En dan is natuurlijk een onderdelenlijst ook van belang. Welnu die komt hieronder. Niet helemaal scherp maar dat moet u ons niet kwalijk menen, het komt zo van het internet af.

De bovenstaande beschrijving is ook te zien in bewegend beeld op internet, geplaatst door Nuclear Studio. Het filmpje duurt net 6, 5 minuut maar geeft een goed beeld van wat men moet doen. Klik hier.

Na de hele tekst of film doorlopen te hebben ziet men dit voor u op tafel liggen.

10-05-2016
Belangrijke informatie

Op 15 april 2015 verscheen een artikel in het Amerikaanse wapenmagazine "Guns & Ammo" over de Marlin lever action. Dat artikel hebben we aandachtig gelezen. Als Winchester liefhebber ben je een beetje bevooroordeeld als het om lever action wapens gaat.
Eerlijk gezegd vind ik zelf de Marlin niet in de buurt komen van een Winchester qua ontwerp maar dat is persoonlijk. De gesloten bovenkant van de kast, het uitstekende scharnierdeel aan de onderzijde en het dikker dan de metalen kast doorlopende voorhout zijn daar zeker debet aan. Maar zoals gezegd, smaken verschillen. Maarrrr... Oh jee, er komt weer wat achteraan. Ja er is iets wat ik u niet wilde onthouden en dat is een belangrijk feit. Er is naar mijn weten nimmer een model van Marlin nagebouwd door een replica fabrikant! Ja, dat zegt genoeg. Het is altijd een replica van een Winchester model, waar of niet?
We zijn eruit, Winchesters zijn gewoon mooier dan 
Marlin lever actions al roept een hele horde dat het niet zo is, het is zo!

Technisch zou het bij Marlin dik in orde moeten zijn maar dat was het zeker niet. Het artikel in "Guns & Ammo" is niet zomaar een stukje. Meestal schrijven die gasten goede artikelen die op feiten zijn gebaseerd. We nemen ze dan ook zeker serieus. Maar wat schrijven ze dan? Welnu dat gaan we hieronder eens haarfijn uit de doeken doen. 

Overname van Marlin door de Freedom Group
Er was heel veel gemopper en gezeur toen Freedom Group Marlin Firearms overnam. Weer een icoon die opgeslokt wordt door het Amerikaanse bedrijfsleven. Men zag de transactie als de ondergang van de Marlin fabrieken en nam het de Freedom Group kwalijk dit te bewerkstelligen. 
Dat men dacht dat Marlin ten onder zou gaan door de overname is niet correct want Marlin zelf was al jaren bezig met een productie op zwaar verouderde en deels versleten machines. Eigenlijk iets waar Winchester natuurlijk in de laatste jaren ook last van had. Een ondergang was onvermijdelijk als er niet drastisch iets zou wijzigen. Het was een kwestie van tijd of het doek zou vallen voor de oude fabriek. Freedom Group heeft uiteindelijk Marlin gered maar moest daar wel heel veel vakmanschap bijkopen om weer een deugdelijke betrouwbare lever action op de markt te kunnen brengen. Een lever action die door velen nog steeds als de beste van de wereld genoemd wordt maar die in de laatste Marlin jaren zeker niet probleemloos waren. En dat is zacht uitgedrukt.

In 2011 arriveerden de eerste machines in Illion, New York. En toen eenmaal alles was ingesteld en ging draaien waren het wel heel andere lever action wapens die van de productieband rolden dan voorheen. Eric Lundgren, de verantwoordelijk man voor het herstel van Marlin legt uit dat een lever action bouwen lastiger is dan elk ander wapen. De werking van een lever action wapen is afhankelijk van “grendel, hevel en patroondrager ontwerp”. Een kleine fout kan de timing nadelig beïnvloeden en zelfs voor repeteerproblemen zorgen tijdens de aanvoer van de patroon. Ook is een goede aansluiting van het hout op het metaal een indicatie of een lever action van goede kwaliteit is of niet. Allemaal zaken die juist niet goed waren bij het model 1894. Het model 1894 had dus het meeste last van de verouderde machines die gebruikt werden. Ook weer iets wat synchroon liep met Winchester. 
Het is nu duidelijk dat een deel van de lever action bezitters niet blij waren met hun wapen. Logisch natuurlijk, je koopt iets en het werkt niet goed. Op internet is veelvuldig de term “Marlin jamming” te vinden en dat geeft aan dat het niet goed zat in die tijd. Maar vanaf wanneer ging het fout, dat is de vraag die elke eigenaar kan stellen en terecht. Slechte kwaliteit verkoopt niet en torpedeert een goede naam. De enige manier om het goed te doen is om helemaal opnieuw te beginnen en het ontwerp te herzien, aldus Lundgren. In 2013 werd dan ook het hele 1894 ontwerp herzien.

1894-2016 De catalogus van Marlin laat nu toch weer een hele reeks modellen zien welke geleverd kunnen worden. De kwaliteit van de na 2013 geproduceerde modellen zal dan ook weer prima zijn. En dat dankzij de Freedom Group.

Marlin overgenomen door Ruger.
12-02-2021
En weer is er een overname te melden, nu heeft de firma Ruger Marlin overgenomen.
Voor het hele verhaal verwijzen we naar de pagina omtrent dit onderwerp. Klik hier om te openen.