WLASSH®
2011-2024
Winchester Lever Action Shooters Society Holland 
 

 

Nederlandse vereniging van Verzamelverlofhouders (NVV CAS)
Collectare Arma Studiorum

08-04-2024
Ingezonden brief van de voorzitter van de vereniging CAS.

Aan bestuur WLASSH

Onze vereniging van verzamelverlofhouders Collectare Arma Studiorum (CAS) heeft begin april 2024 een themadag over lever action geweren en systemen gehouden. Mede dankzij de medewerking en inzet van WLASSH konden wij met verschillende presentaties de aanwezigen een compleet overzicht van dit onderwerp geven.
Op deze dag waren ook de functionarissen van de afdeling Korpscheftaken van een bepaalde politie eenheid te gast. Zij hebben de geboden informatie over de historie en techniek, maar zeker ook over het sportschieten met lever action geweren bijzonder gewaardeerd. De sfeer was bovendien zoals we die gewend zijn van WLASSH wedstrijden: serieus maar tevens informeel.
Dank dus aan het kennisbastion van WLASSH voor de bijdrage aan deze succesvolle lever action themadag.


NVV CAS

Aart Kromhout
voorzitterDeze bijeenkomst werd gehouden in Emmen bij:

Stichting Museum Ergens in Nederland 1939-1945


Van de redactie
Behalve uitleg over het sportschieten met lever action geweren en de verkregen erkenning werd ruim aandacht besteed aan de historie en de techniek van het wapen. Met name het kniegewricht van de eerdere lever action productiemodellen werden getoond en ook welke fabrikanten dit systeem kopieerden in hun modellen. Daar zaten een paar verrassende merken en modellen tussen. 

Winchester 1873 met "toggle link" vergrendeling.

Ontgrendeling van het kniegewricht van een Luger P08 pistool.

Getoond werden vervolgens de vrijgestelde klassiekers en de wat modernere verlofplichtige productievarianten van het merk Winchester.
Na afloop van de presentatie kon men de museumcollectie bekijken. Gastheer Erik Zwiggelaar gaf persoonlijke uitleg over zijn wel heel bijzondere verzameling, een levenswerk wat zeer de moeite waard is om te bekijken. 
Voordat de CAS leden en gasten huiswaarts keerden kregen ze nog een aandenken mee van deze dag. 


Ter informatie van het WLASSH bestuur: Bijeenkomsten van NVV CAS worden altijd in besloten kring gehouden. 
Sommige leden van de WLASSH zijn ook lid van deze vereniging van verzamelverlofhouders en hebben lever action wapens als verzamelgebied, vandaar de bijdrage van de WLASSH.


 


Het museum is meer dan de moeite waard.
Is uw interesse gewekt en wilt u ook een kijkje nemen in dit prachtige museum, klik dan hier om de website te bezoeken.