WLASSH®
2011-2024

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Marlin overgenomen door Ruger

12-02-2021
Het merk Marlin heeft een nieuwe eigenaar.

De Remington fabriek was jarenlang de eigenaar van het bekende wapenmerk Marlin. Maar niet lang geleden, eind 2020 kwam het bedrijf in zwaar weer terecht. De financiële moeilijkheden zorgden uiteindelijk voor een faillissement. Alles ging in de verkoop, alle activa van het bedrijf, inclusief het intellectuele eigendom, merken, vaste activa, machines en gereedschappen.
En zo kon de Marlin Firearms Company, een iconisch Amerikaans vuurwapenmerk, zomaar van het toneel verdwijnen. Een bedrijf wat al bijna 150 jaar bestaat.
Maar gelukkig was er een koper. De nieuwe eigenaar is geen onbekende voor ons, het is de firma Ruger.
In september 2020 werd de overnamedeal beklonken en in november van hetzelfde jaar afgerond.

Het WLASSH bestuur maar zeer zeker ook de WLASSH leden houden gelukkig alles in de gaten wat er zich in de wapenbranche afspeelt. Onze leden zijn onze ogen en oren en daardoor uiteindelijk onze veldmedewerkers. Maar toch glipt er zo nu en dan wat tussendoor wat niet de aandacht kreeg die het verdiende. Wij hebben er tot op heden niets over geschreven.
WLASSH lid Marcel van der Burg bracht ons op de hoogte van het nieuws uit de VS. Logisch dat we dit van hem kregen aangereikt. Marcel is zelf een fervent Marlin schutter en spit regelmatig de Amerikaanse lectuur door. De informatie betreffende de overname is gevonden in het USA magazine "The American Rifleman".  

Een Marlin Model 1895, een veel verkocht topmodel.

Garantie en onderhoud.
Heeft u een al bestaand Marlin model (van voor de Ruger overname) dan is het lastig als het om garantie gaat. De vorige eigenaar, de Remington Outdoor Company zal ook geen verdere stappen ondernemen om u tegemoet te komen bij calamiteiten. Dat is spijtig voor de oude kopers van het merk Marlin en vooralsnog is daar dus niets voor geregeld.
In de toekomst zal dit wel weer goed worden verzorgd. Ruger zei het volgende hierover:
In de toekomst zullen we zeker Marlin-vuurwapens van Ruger onderhouden met dezelfde normen die consumenten al meer dan 70 jaar van onze Ruger producten verwachten.
Het merk is in ieder geval gered en dat is niet alleen voor de werknemers een goed bericht maar ook voor de liefhebbers van de Marlin producten. En ook in de wapenwereld is zeer enthousiast gereageerd op het nieuws dat Ruger het beroemde merk heeft overgenomen. De CEO van Ruger, Christopher J. Killoy zei het volgende:

“Since we announced the agreement to purchase Marlin in September, we have heard from countless members of the firearms community – consumers, retailers, distributors, writers, and collectors – who are delighted that legendary Marlin rifles are now part of the Ruger product family. 
We look forward to re-introducing Marlin rifles in the latter half of 2021.”

En vooral de laatste uitspraak is voor ons, sportschutters, van belang.
Zelf het bewuste stuk uitvoerig lezen, klik hier voor het artikel in the American Rifleman.

De plaats New Haven was ook de thuisbasis van concurrent Winchester.

Nog een belangrijke uitspraak van de Ruger directie. Men had wel degelijk zin in deze deal.

“The value of Marlin and its 150-year legacy was too great of an opportunity for us to pass up. The brand aligns perfectly with ours and the Marlin product portfolio will help us widen our already diverse product offerings.
The important thing for consumers, retailers and distributors to know at this point in time, is that the Marlin brand and its great products will live on."

En de firma Ruger maakt natuurlijk zelf ook hele mooie geweren.
Wat te denken van dit Model Nr. 1 in kaliber .450 Marlin. Een prachtig enkelschots lever action wapen met valbloksluiting.
Misschien wel het allersterkste geweer wat men kan aanschaffen en dan bedoelen we niet per se het kaliber.

Long live the lever gun.