WLASSH® 

2011-2024 
Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Dutch Lever Action Match 2017

By WLASSH and SV Juliana Wassenaar

Pilotwedstrijd zeer geslaagd!

Afgelopen zaterdag/zondag 13/14 mei 2017 werd voor het eerst in Nederland, op de banen van SV Juliana te Wassenaar,
een lever action schietwedstrijd gehouden specifiek voor nitrokruit geladen patronen. 


Dutch Lever Action Match 2017

 

De oproep om aan deze wedstrijd mee te doen werd gedaan via de WLASSH website en via AK56 Wapenmagazine (onze sponsor). Tevens werden een reeks verenigingen in de regio aangeschreven. Allen met een doel; het lever action wapen promoten en onder de aandacht brengen. Waarom is dit nodig zou u zeggen. De insiders weten inmiddels wel waarom.
Maar voor wie het nog niet weet: onze lever action geweren met een kaliber groter dan 8 mm vallen niet onder een GKG- discipline.
Heeft u een historisch correct kaliber en model wapen, denk dan even aan een Uberti replica van het Winchester Model 1873 en u schiet kaliber .44-40 dan is dit geen enkel probleem. Deze wapens zijn immers aangeschaft onder de wapengroep Historisch Wapen en vallen dus onder een discipline. Maar een .22 Magnum, .38 Special, .357 Magnum, .44 Special, .44 Magnum, .32 Winchester Special of een .444 Marlin konden omdat ze in oorsprong een nitrokruit geladen patroon zijn tot voor kort nergens ondergebracht worden. Gelukkig is de overheid wakker geschud en zijn er regio's waar dit nu wel kan. Maar het moet overal kunnen en dat is nu nog niet zo en dat is een vreemde zaak. De WLASSH is al jaren van mening dat er een grove fout is gemaakt ten tijden van de onderhandelingen tussen KNSA en overheid. Men offerde een vage discipline (Gebruiksgeweer) op zonder precies na te denken wat daar nu exact onder viel. Juist, onze lever action wapens die specifiek ontworpen zijn voor nitrokruit geladen patronen. Ze werden zelfs deels ongewenst verklaard. Maar let nu goed op! De lever action schutters die een replica onder de wapengroep Historisch wapen hebben aangeschaft kunnen daarmee zwartkruit geladen patronen schieten maar ook nitrokruit geladen munitie!!!!!

Logisch, die wapens hebben allen een nitro stempel op de loop staan! 

Zo, dat is interessant! En dan nu de vraag die we aan de overheid stellen; waarom dan niet de echte nitro kalibers toestaan? 

U begrijpt natuurlijk allang waar we heen willen. Als de ene schutter (diegene die het wapen onder de HW groep heeft aangevraagd maar gewoon nitrokruit geladen patronen verschiet) het wel mag, waarom wij dan niet met een soortgelijk wapen? Het is en blijft toch een lever action wapen. En er is door de overheid niet te controleren welke drijflading je gebruikt in je patronen. We hebben nog nooit een overheidsfunctionaris gezien op de baan die de munitie komt demonteren of een rookgasdetector in werking stelt.


Het is simpel; alles is er inmiddels over geschreven, we willen dat alle lever action wapens op verlof geplaatst moeten kunnen worden. Nitro of zwartkruit in welk kaliber dan ook. We vragen een handmatig repeterend klassiek wapen aan en geen agressief ogende semi automaat met allerlei toeters en bellen. 


De WLASSH heeft al een succes geboekt bij de Politie door de .22 Magnum legaal op verlof te kunnen laten plaatsen als klein kaliber geweer. Fouten in het KNSA reglement zijn al naar alle instanties gestuurd ter overdenking. We stoppen niet en gaan dit laatste probleem (de andere kalibers) onder de aandacht brengen en proberen op te lossen.

En we hebben de steun van de KNSA niet meer nodig. Zij hebben ooit beloofd een pilotwedstrijd te houden om te zien of er draagvlak zou zijn voor onze wapens voor de oprichting van een nieuwe discipline. Maar nee, ze hebben niet gehinderd door enige kennis van zaken totaal verzaakt om er iets mee te doen. Bewijs is er want heeft u er ooit iets over gelezen? Wij niet.
De pilotwedstrijd hebben we nu maar zelf gehouden en met succes. Brutaal hebben we, de WLASSH organisatie en het bestuur van SV Juliana, twee dagen ingepland voor een wedstrijd. Dat was gewaagd want dat krijg je nooit vol werd gezegd. En dat klopt, het is moeilijk om dit direct een eerste keer te bereiken. Maar toch hebben we het gedaan en konden we de schutters zelf laten kiezen; een zaterdag of een zondag schieten op een 25 of een 50 meter baan. Het kaliber is vrij maar men mag enkel nitrokruit geladen patronen verschieten.
En het werd een succes. Maar liefst 73 inschrijvingen mochten we ontvangen. Bijzonder detail is dat er twee Belgen meededen, een Fransman, een Italiaan en een Amerikaan. Een internationaal tintje dus.
We hebben ons stinkende best gedaan en hard gewerkt om het voor de schutters zo aangenaam mogelijk te maken. Iedereen van de WLASSH en SV Juliana waren in de weer en gezien de vele lovende woorden die we na afloop kregen van de deelnemers mogen we het als zeer geslaagd noemen.
Een ander bijzonder punt is dat we nu de kans kregen om al die schutters eens te ontmoeten. Wat een enthousiasme en wat een drang om er iets moois van te maken. Allen met de neuzen dezelfde kant op. Het werd een groot succes, een prachtige wedstrijd in een aangename sfeer. En het zal tot meer leiden. Andere verenigingen willen al met de WLASSH samenwerken om dit ook te gaan organiseren. En die hulp gaan we ze bieden. We gaan veel verder en gaan veel bereiken. We hadden ooit deze wedstrijd eenmalig als wens op ons verlanglijstje geplaatst.
WLASSH oprichter Henk Teske wist wat mooi was toen hij jaren geleden zijn eerste Model 94 lever action Trapper karabijn kocht. Hij had de wens om een competitie te starten en misschien later ooit een open wedstrijd te organiseren. Die competitie draait inmiddels al enkele jaren en heel succesvol. Die competities en de open wedstrijd heeft Henk nooit mogen meemaken maar zijn wapen wel. Die kon tijdens deze open wedstrijd wederom een rol spelen. Jaar na jaar blijft de kleine karabijn 
munitie
 verschieten en almaar goed groeperend. En ook nu bleek dat de loop en het mechaniek na ruim 16300 patronen nog in topconditie zijn. Het wapen werd gebruikt door diverse schutters en allen hadden enorme schik om de milde .357 magnum patronen af te vuren en ook nog met een goed resultaat. 
Maar het evenement was niet eenmalig! Men vroeg om meer en dat verplicht ons tot meer. Er zal volgend jaar wederom een Dutch Lever Action Match worden gehouden. En we hopen dan op nog veel meer deelnemers. En op deze wijze kunnen we op een hele mooie wijze aantonen dat de anderen (tegenstanders van de levergun) ongelijk hadden. Er is wel degelijk draagvlak voor een nitro lever action discipline. Wij blijven het dan ook op deze wijze promoten en mocht de KNSA nog wat willen, dan kunnen ze met ons in overleg. Negeren ze het wederom dan gaan we volledig buiten de bond om deze discipline zelf laten vastleggen. Ook dat is mogelijk in de huidige tijd. Reken daar maar op.

Het deelnamecertificaat op naam krijgt u spoedig thuisgestuurd.

Onze eerste open wedstrijd is voorbij en de deelnemers gaan allen over niet al te lange tijd en mooi certificaat van deelname thuis ontvangen. De uitslagenlijst zal per e-mail verstuurd worden door de secretaris van SV Juliana. En later staat de lijst ook op de site weergegeven. Tevens werd bij inschrijving een mok met WLASSH logo  en een balpen met SV Juliana logo geschonken aan allen die ingeschreven hadden. 

De bedrukte mok met balpen kreeg men direct aangereikt van het inschrijfbureau.

De prijswinnaars konden fraaie niet alledaagse prijzen mee naar huis nemen. Prijzen met bijzondere uitstraling en opschrift.  Andere prijswinnaars die niet aanwezig waren (logisch natuurlijk bij twee dagen) krijgen dit thuisgestuurd.

De prijzen bestonden uit een massief gedraaide patroon van het kaliber .45 Colt, schaal 2:1 op een aluminium voet met dubbel gegraveerd plaatje. Op de achterzijde de aanduiding: WLASSH and SV Juliana Wassenaar.

Dank aan allen
Rest ons nog een ding en dat is misschien wel het belangrijkste; het dankwoord.

We willen alle lever action schutters heel hartelijk danken voor hun support en deelname. Top, jullie hebben er een mooie wedstrijd van gemaakt en laten zien dat het kan. Jullie inbreng was doorslaggevend voor een succes. Een extra dankwoord voor de buitenlandse deelnemers. Onze zuiderburen waren een hele dag aanwezig, een heel gezellige groep. Een Amerikaan, een Italiaan en een Fransman namen de moeite om te komen en ook zij bleven een lange tijd op de club vertoeven om gegevens uit te wisselen. 
Onze sponsors willen we bedanken, Aart Kromhout van wapenmagazine AK56 voor zijn enthousiaste bijdrage en deelname. En niet te vergeten Jos van den Boogert van wapenhandel Noordgouwe. Maar ook Matthieu Rombouts van de WLASSH. Ook zij hebben materiaal geleverd om er een succes van te maken.
De mannen van Justitie die niet alleen de moeite namen om te helpen maar ook als deelnemer stonden ingeschreven. Top.
En onze andere WLASSH leden die twee dagen lang bezig zijn geweest om alle schutters een goede dag te bezorgen.
En dan nog de keiharde inzet van het bestuur en de leden van SV Juliana en de steun van alle aanwezige dames. Iedereen bood aan om te helpen. Er werd van taak gewisseld; het liep gesmeerd, het was alsof we dit al jaren deden.
Allen heel hartelijk dank en tot een volgende keer.

Namens het hele WLASSH team.
Robert Teske

 

17-08-2017
Later werd in ons beste Nederlandse wapenmagazine AK56 wederom aandacht geschonken aan de wedstrijd. Een mooi afsluitend artikel welke te vinden is in blad nummer 140. Dit blad staat weer boordevol informatie over van alles en nog wat maar bovenal ruim 5 pagina's lever action nieuws. Zaken die niet eerder werden gepubliceerd!