WLASSH®
 2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

De Ballistol historie

04-10-2019
Een artikel welke reeds gepubliceerd is in een nieuwsbrief uit 2018 voor WLASSH leden.

De Historie van Ballistol
Ballistol wordt in Duitsland sinds 4 generaties gemaakt en wereldwijd verkocht. Oorspronkelijk als wapenolie voor de keizer, werd het al snel een gewaardeerd huismiddel in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Miljoenen gebruikers hebben met Ballistol geëxperimenteerd en zo nieuwe verrassende toepassingen gevonden, zowel voor mens als dier.

Friedrich Wilhelm Klever
In 1874 richtte de advocaat Friedrich Wilhelm Klever een chemisch bedrijf op in Köln. Het bedrijf heette F.W. KLEVER. Hij begon oliën en vetten te ontwikkelen en produceren op basis van steenkool en kocht zijn eigen steenkolenmijn om de levering van zijn grondstof te garanderen. Rond de eeuwwisseling begon het Duitse Keizerlijke leger een zoektocht naar een product dat geschikt was om wapens, de houten kolven en zelfs de lederen holsters en riemen te kunnen onderhouden. Niet alleen dit, het leger was ook op zoek naar een product dat kleine wonden kon desinfecteren. De zoon van de oprichter van de firma F.W. Klever die op dat moment werkzaam was als docent op de technische universiteit in Karlsruhe begon te experimenteren totdat hij in 1904 een fantastisch product ontwikkelde. Het product werd Ballistol genoemd.

De naam stamt af van een combinatie van de term Ballistiek en het Latijnse woord voor olie “oleum” Het exacte recept is tot op de dag van vandaag nog geheim maar de basis is in ieder geval Medische zuivere witte olie met toevoegingen van bepaalde kruiden en verschillende onbekende werkzame stoffen. Ballistol werd snel bekend als ”Wonderolie” en werd gebruikt door het Duitse leger tot 1945. Het Amerikaanse leger toonde interesse in Ballistol maar de geplande leveringen naar de VS vanuit Duitsland werden verstoord door het uitbreken van de eerste wereldoorlog. In de Tweede wereldoorlog werd het hoofdkantoor in Köln volledig verwoest en de fabriek in Krefeld zwaar beschadigd. Alleen de fabriek in leverkusen bleef ongedeerd. Na de ravage van 2 wereldoorlogen, waarbij alleen de fabriek in Leverkusen nog bestond, was het einde van het merk Ballistol bijna in zicht. Na de dood van Helmut Klever werd de leiding van de firma in 1970 overgenomen door de jonge chemicus Heinrich Zettler. Na de overname bloeide het bedrijf weer op en begon op internationaal niveau steeds belangrijker te worden. In 1989 werd het bedrijf overgenomen door Heinrich Zettler en zijn vrouw Herta. De naam Ballistol had zware tijden overleefd en werd een trouwe metgezel van jagers, sportschutters, vissers en vele anderen. Nu, na deze periode van expansie, heeft Ballistol meer dan 50 producten. In 2006 droeg Heinrich Zettler het bedrijf over aan zijn zonen Dr. Christian Zettler en Andreas Zettler. In 2008 is de Ballistol-Shop in Duitsland geïntroduceerd en in 2012 de Ballistol-Shop Nederland. https://www.ballistol-shop.nl/
Deze Ballistol-shops garanderen een continue aanlevering van alle producten afkomstig van de firma Klever.

Eigenschappen van Ballistol Olie
De naam Ballistol overleefde alle onrust in de geschiedenis van de vorige eeuw en is voor jagers, schutters, vissers en vele anderen een begrip, een synoniem voor een wonderolie. De beste eigenschap van Ballistol is zijn veelzijdigheid. Er zijn vele beschermings- en smeeroliën op de markt, maar geen enkele kan tippen aan de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en verdraagbaarheid van Ballistol. Met Ballistol kun je reinigen, conserveren, beschermen, verzorgen, impregneren, smeren en desinfecteren. Het is niet alleen geschikt voor machines en stalen gereedschappen, maar ook voor hout, leder (uitgezonderd wildleder) en oliebestendig rubber en kunststof. Ballistol ontwikkelt in water een melkachtige emulsie, lijkend op eiwit en vet in melk. De meeste Universele oliën hebben een pH waarde van 7, terwijl Ballistol met Ph 8 tot 8,5 licht alkalisch is en dat wijst op aanvullende belangrijke eigenschappen. Zo kan het zwakke zuren, zoals handzweet, neutraliseren, die anders op kwetsbare metaaloppervlakken, zelfs op edelstaal, lelijke vingerafdrukken achterlaten.