WLASSH®
2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 
Beste .22 long rifle munitie op 45 meter

04-10-2019

Klein kaliber wapens.
Het aantal schutters, die een klein kaliber lever action geweer kopen, neemt elk jaar weer toe. Het Model 9422(M) van Winchester is populair maar na het sluiten van de fabriek in New Haven in 2006, is dit wapen niet meer voorhanden. Het wordt zelfs schaars. Duitsland en Zwitserland zijn uitverkocht, een groot deel van die wapens is al naar de USA geëxporteerd. In Nederland is een tweedehands model moeizaam verkrijgbaar. Er wordt dus uitgekeken naar goede vervangers. Een nieuwkomer van de laatste jaren is van het merk Henry. De oude naam is weer in ere hersteld en wat een mooi detail is, deze wapens worden volledig in de USA gefabriceerd. Dat laten ze in de reclame weten ook.

In 1996 startte Henry Repeating Arms in New York.
De firma gebruikte de naam van één van de bekendste lever action ontwerpers uit de geschiedenis, Benjamin Tyler Henry. Hij was de ontwerper van het beroemde Henry Model 1860 en tevens uitvinder van de .44 randvuur patroon. Decennia lang was Henry de leidende figuur in de werkplaatsen van Winchester.
De naam van de moderne Henry fabriek heeft echter niets te maken met de namen van de fabrieken uit het verleden. De beroemde naam is enkel veilig gesteld.

Op verlof plaatsen van een klein kaliber.

Even voor de duidelijkheid, elk klein kaliber lever action model is op verlof te plaatsen in Nederland. Er zijn zoveel KKG disciplines, altijd valt het wel ergens onder. Dit in tegenstelling tot de zwaar kaliber modellen.
De aanschaf van een klein kaliber wapen geeft de schutter de mogelijkheid om heel veel te trainen zonder al teveel kosten te maken. En de wapens presteren gewoon goed.
Een klein kaliber geweer in kaliber .22 long rifle is niets mis mee. Deze .22 patroon is de meest gebruikte patroon op aarde en één van de oudste ontwerpen uit de munitiehistorie. En al ruim een eeuw lang kan men lever action geweren in dit kaliber aanschaffen.

Welke .22 patroon is de beste?
Regelmatig wordt ons dan ook gevraagd welke munitie het beste is om te gebruiken.
We hebben daar het volgende antwoord op:
Klein kaliber munitie welke op verenigingen wordt verkocht moet voldoen aan een paar eisen. Als eerste noemen we de prijs, die moet schappelijk zijn. Als tweede noemen we de bruikbaarheid. In zowel een semi- automaat al enkelschots wapen moet het probleemloos kunnen worden gebruikt.
Maar we willen ook een patroon die voor een goed resultaat op de kaart zorgt. En dat is nu het probleem. Goedkoop en goed presterend gaan vaak niet samen. De veel verkochte CCI in het blauwe doosje is nu niet echt een goed presterende patroon. Slecht is het niet maar er zijn veel betere merken voorhanden. En heeft u behoefte aan een topper, dan moet zeker gekeken worden naar een ander merk. In de bijlage een overzicht van goede naar minder goede .22 patronen en hun prestaties.
Er zijn vijf schoten gelost met precisiewapens en vervolgens is de groep opgemeten in inch. 
De hieronder geplaatste overzichtslijst is een beknopt onderdeel van de Nieuwsbrief van vereniging WLASSH.
Leden krijgen altijd meer info dan welke op de site wordt geplaatst. Lid worden heeft dan ook zijn voordeel.
De top tien van beste .22 long rifle patronen geven we hier weer:

De munitie is getest op 50 yards, dat is dus ongeveer 45,7 meter afstand.
De groepgrootte is uitgedrukt in inch (25,4 mm)