WLASSH®
2011-2024

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Lood en de schietsport.

05-05-2022 + 08-06-2023 onderaan.

Gaat lood straks volledig verboden worden in de schietsport?
Wie geeft hier antwoord op of kan er meer over vertellen?
In Nederland is het nog niet zover alhoewel de eerste stappen al zijn gezet in de jacht en kleiduivensport.
Enkel voorhanden hebben van loodhagel is toegestaan maar niet gebruiken. Waarom dit?
Er zijn jagers die zo nu en dan in het buitenland wel loodhagel nog mogen gebruiken.
Wettelijke beperkingen zorgen dat het gebruik in het veld of op de kleiduivenbaan niet meer mogelijk is. 
De Nederlandse Jagers Vereniging omschrijft het als volgt:

-Het gebruik van lood- en zinkhagel is niet toegestaan bij het schieten op kleiduiven in Nederland
(Besluit kleiduivenschieten Wet milieugevaarlijke stoffen 1).

-Op grond van artikel 3.10 Besluit natuurbescherming is het voorhanden hebben en het gebruik van loodhagel niet toegestaan bij de uitoefening van de jacht, beheer- en/of schadebestrijding.


Maar dat wisten we al, in het veld of op de buitenbanen is het lood al verbannen. De KNSA heeft eerder al een artikel geplaatst op de eigen website genaamd: "Schieten met loodhagel op kleiduiven".
Klik hier voor het artikel.


Wat we niet weten is de toekomst van het
gebruik van lood op de binnen- schietbanen.  Dat is een heel ander verhaal want tienduizenden sportschutters schieten met loden projectielen. Van luchtgeweren en pistolen tot zwaar kaliber hand- en schoudervuurwapens, het wordt veelvuldig gebruikt.
Het zachte buigzame metaal met blauwe glans (blauwe boon) is zeer populair en heeft heel veel goede maar ook een paar slechte eigenschappen.
De schietsport   benut ten volle de goede eigenschappen maar helaas krijgt het nu te maken met de keerzijde.
En al leeft het niet zo in ons land, bij de oosterburen is het, het gesprek van de dag. Daar is de discussie van het verbod op outdoor gebruik volledig overgeslagen naar het verbod voor de binnen- schietbanen.

Is dit nu paniek zaaien of hoe zit het?
Deels waarschuwen kopstukken dat het niet zo'n vaart zal lopen maar adviseren ze wel om zeer waakzaam te blijven.
De Duitse bonden zelf denken er heel anders over en hebben de aanval al geopend want de vakbladen staan er vol mee. Men is druk doende om niet alleen waakzaam te zijn maar ook alles op alles te zetten om dit verbod te voorkomen.

De basis van de loden kogel is zacht lood al of niet later gemengd met antimoon en tin.
Echt zacht lood heeft een hardheid van Brinell 5.

Lood is een blauw/wit metaal. Het is een chemisch element met het symbool Pb dat afkomstig is van de Latijnse naam Plumbum. Het heeft het atoomnummer 82 in het Periodiek Systeem van de scheikunde.

EU-loodverbod dreigt ook voor indoor schietbanen.
De Duitse schuttersbonden zijn niet gek en het is logisch dat ze er nu vol induiken. Het EU-loodverbod dreigt ook voor indoor schietbanen want hoe ziet de toekomst van de schietsport er uit onder invloed van de plannen van de ECHA?
ECHA staat voor

European Chemicals Agency.


De Duitse bond heeft het laatste door het ECHA ingediende beperkingsvoorstel zorgvuldig bestudeerd en ze zullen zoals het ernaar uitziet een actieve rol gaan spelen in het verdere besluitvormingsproces op
EU-niveau.  En dat kunnen ze en mogen ze doen. Een bond met meer dan een 1,3 miljoen aangesloten schutters kan immers een vuist maken.
Niet alleen Brussel maar ook de
eigen regering in Berlijn zal dus ruim geïnformeerd worden door de DSB.
De bond gaat zich
sterk maken en opkomen voor de rechten van de sportschutters.

Krijgt de EU het voor elkaar en is het gebruik van lood in de schietsport straks niet meer toelaatbaar?

Wegkijken is het grootste gevaar wat ons de afgelopen jaren is overkomen.
Je moet er niet aan denken maar stel nu dat het zover komt? 
Of zijn we hier niet mee bezig en zien we wel wat er gebeurt?

De oosterburen keken ook lang weg maar hebben nu toch de koppen bij elkaar gestoken.
Moeten wij dat ook niet doen?

De EU zijn wij allemaal maar we zien toch ook dat langzamerhand alle landen de eigen identiteit gaan kwijtraken.

De opkomst van het Duitse "Groen Links", Die GRÜNEN is een feit.
In Duitsland is het een machtige beweging en deze partij,  die staat voor Ökologie, Gerechtigkeit und Demokratie, is nog niet klaar met de
schietsport. Als deze partijen en hun programma hun zin krijgen bestaan er straks geen verlofhouders meer. Het gaat er verdacht veel op lijken dat het een hetze is van de linkse lobby tegen de sportschutters en wapenbezitters.
En zoals de Duitsers nu al zeggen:

Der Amoklauf hat uns gewaltig geschadet


En ze hebben gelijk want het is een slechte zaak voor alle sportschutters en wapenbezitters. En de milieueisen zijn niet het enige waar de sport door bestookt wordt. Wat te denken van het onbegrip van de publieke opinie? De zorgen en angsten van de bevolking en de reacties en de discussies daarna bij  incidenten met wapens worden vaak over de rug van de sportschutters gevoerd. Velen maken geen verschil of een dader het wapen legaal bezat of het illegaal heeft verkregen. Logisch dat de Duitsers vinden dat het imago van de sport moedwillig
beschadigd wordt.


Het is te begrijpen dat als een nationale regelgeving niet op orde is, de EU kan ingrijpen. Maar is het verstandig om alle lidstaten straks eenzelfde wettelijke regeling op te leggen? Lijkt ons toch niet. 
En wij Nederlanders moeten heel goed beseffen dat de Duitse regelgeving, zorgvuldiger en gezondheids- en milieubewuster is dan de regelgeving van veel andere Europese landen. Logisch dat dan daar de discussie als eerste losbarst.
Maar toch, wat bij de buren nu aan de hand is kan zo overwaaien naar ons.


Wat te denken van alle eerder stappen die al zijn genomen.

De nieuwe regels hebben al voor veel verandering gezorgd in de schietsport.
Het gebruik van grootschalige militaire schietbanen, zoals overal in Duitsland ooit te vinden waren kregen het moeilijk en kwamen door de regels in financiële moeilijkheden.

De exploitatie van binnenbanen is erg duur geworden door de steeds toenemende ventilatie-eisen. Ze worden steeds meer in de gaten gehouden en zitten echt niet te wachten op nog meer regelgeving op Europees niveau.
Komt dat eerste punt u niet bekend voor?

Waar kunnen we nog in Nederland nog gebruik maken
 van militaire banen?
Juist dat bedoelen we nu.
De nog overgebleven schietbanen worden enkel gebruikt voor militaire oefeningen en zelfs die staan onder druk.
Trainen en schietoefeningen gaan nu eenmaal gepaard met geluidsoverlast en aangezien we steeds meer
asielzoekers in ons land opnemen moet onze Defensie schipperen om de trainingen nog te kunnen laten plaatsvinden.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers en mochten de evacués geluidsoverlast ervaren van deze oefeningen, dan gaat Defensie naar aanpassingen zoeken.


Na deze laatste zinnen kunt u wat ongemakkelijk op uw stoel gaan zitten van ongeloof.
Zover is het in ons land toch niet gekomen?
Helaas is het de harde waarheid en heeft Defensie zelfs trainingen aangepast en werden verdere
oefeningen gedaan met klein kaliber wapens of werd uitgeweken naar een andere locatie. Dit alles om de asielzoekers geen strobreed in de weg te leggen. 
Onze Defensie die er puur is voor ons aller verdediging moet plaatsmaken of zelfs stoppen met trainen voor de wens van de asielzoekers. 
Men vergeet dat juist door de aanwezigheid van deze defensie in ons land hier een opvang geboden kan worden.
Klik hier voor het
bewuste artikel.
 

Een door sportschutters veel benut stukje gereedschap, deze prachtige loodoven van het merk RCBS. 
En natuurlijk weten we dat looddampen schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar dat geldt toch voor meer zaken.

Maar wat nu met dat loodverbod?
Dat weten we niet. De toekomst zal het leren maar is het dan niet te laat? Moet ook onze bond niet zich rap aansluiten bij de acties van de oosterburen en de krachten bundelen? Of met zijn allen wachten op een wetswijziging en dan pas iets proberen te ondernemen? Het is moeilijk maar besef wel, slapende honden worden altijd een keer wakker.

Wat is dan het alternatief om te gebruiken?
Eerder schreven we dat lood een chemisch element is. Maar welk element is straks dan wel voor onze sport veilig te gebruiken? Er zijn niet veel alternatieven. Gaan we straks enkel messing of koperen kogels verschieten? Niet alle takken van de sport kunnen hier wat mee.
De Duitse schuttersbonden hebben deze vragen natuurlijk gelijk gesteld aan de instantie die tegen loodgebruik is. Helaas is er nog geen antwoord op gegeven.

De discussie zal niet stoppen maar eerder toenemen.
We houden voor u heel goed deze ontwikkelingen in de gaten en zodra er meer nieuws is doen we gelijk een aanvulling plaatsen in dit artikel.

Aanvullend artikel
08-06-2023
Er is weer nieuws omtrent het gebruik van lood in de schietsport. Nu wordt de discussie op Nederlandse bodem gevoerd en wel in Limburg waar ook veel traditionele schietwedstrijden worden gehouden. Het zal niet lang duren eer deze discussie landelijk gevoerd gaat worden.

De tekst van de krant 1Limburg nemen we een op een over zodat u het hieronder kunt lezen.

'Verbod op loden kogels doodsteek voor schutterswereld'

Europarlementariër Jeroen Lenaers maakt zich zorgen over het aanstaande verbod voor het gebruik van loden kogels in de schietsport. "Dat zal de doodsteek zijn voor de Limburgse Schutterswereld."
De CDA'er uit Stramproy heeft daarom een brief geschreven aan Eurocommissaris Frans Timmermans. Lenaers doet een dringend beroep op zijn provinciegenoot om schutterijen op te laten nemen in de lijst van uitzonderingen.

Eeuwenoude traditie

"De Limburgse cultuur en tradities gaan ons beiden aan het hart", stelt hij. "Hele dorpen leven ieder jaar toe naar het 'Konings'-schieten en het OLS. Een verbod op het gebruik van loden kogels zal het einde van deze eeuwenoude traditie betekenen."
Lenaers vindt dat de schutterijen daarom als uitzondering opgenomen moeten worden. "De schutterswereld maakt al decennia gebruik van loden kogels en wordt steeds effectiever in het afvangen en hergebruik van lood."

Verbod op loden kogels

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) roept de Europese Commissie in een rapport op om het gebruik van loden kogels in de jacht en schietsport te verbieden. Het lood zorgt voor risico's voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Daarom zou het verboden moeten worden.