WLASSH®
2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Laadpers percussierevolver

Jaren geleden was ik een redelijk fanatiek zwartkruit schutter. De wapens die voor de disciplines Webley en Colt werden gebruikt waren, een Single Action Army Colt in kaliber .45 en een originele Rogers & Spencer revolver, ook in kaliber .44.
Deze percussierevolver is in perfecte staat en werd alleen gebruikt voor een NK of DK. We zijn niet zo gecharmeerd van het feit dat mooie zeldzame percussiestukken gewoon gebruikt gaan worden alsof het replica's zouden zijn. Koop dan een replica en schiet mee met de discipline Mariette. Maar vooruit, we wilden het wapen wel proberen (er zou ook een team ingeschreven worden) maar dan alleen onder bepaalde voorwaarden. Een van die voorwaarden was dat nimmer de trommel geladen zou worden in het wapen.
Het gebruik van de laadhevel is niet zaligmakend. Het is namelijk een zwak punt bij de R&S revolver. Een klein boutje borgt de as van deze laadhevel. Dit kleine boutje kan men verdraaien en zo kan de trommelas uitgenomen worden. Aan de trommelas is de laadhevel gekoppeld. Maar het boutje kan ook verdraaien als dit juist net niet moet gebeuren, het moment dat een kogel ingeperst moet worden.
Tijdens wedstrijden ging het dan ook vaak mis.  Het boutje was iets verdraaid en men oefende druk uit op de hevel. Plots sprong de as los. De schutters kunnen nooit zo snel reageren om de druk weg te nemen. Dus wat gebeurde er, de laadhevel knalde door het gemis aan tegendruk te snel naar beneden en de trommelas werd snel naar buiten getrokken. resultaat een verbogen of gebroken trommelas. En dat is iets wat niet leuk is, zeker niet als het om een antiek wapen gaat. We zijn dus gewaarschuwd.
Snel is voor de wedstrijden een pers ontwikkeld welke het mogelijk maakte om buiten het wapen om de trommel te laden. Deze pers is samen met de Roger & Spencer te zien in onderstaande afbeelding.
 
Rogers & Spencer percussie revolver. Dit wapen kwam net te laat van de productielijn voor de Amerikaanse burgeroorlog en werd daarna in een legerdepot opgeslagen. Daar werden ze pas in 1900 verkocht aan Bannermann, een grote opkoper van wapens. Via de handel is het in ongeschonden staat in Nederland terecht gekomen. Op de voorgrond de laadpers.
 
Wat een luxe. Met de percussierevolver naar de baan. Boutje verdraaien en trommelas met laadhevel uitnemen. Vervolgens de trommel uit het wapen nemen en in de houder van de laadpers plaatsen. De containers gevuld met zwartkruit en griesmeel gebruiken voor het laden van de trommel. Kogel plaatsen en één voor één in de trommel persen. De pers is stelbaar en dus is elke kogel op juiste diepte te zetten. De kamers afvetten en de trommel weer in het wapen plaatsen. De slaghoedjes op de pistons zetten en men is gereed om te vuren.
 
Het bewuste boutje voor blokkeren van de trommelas.
 
Het inpersen van de kogel gaat een stuk eenvoudiger dan met de originele laadhevel en het is nog veiliger voor het wapen. Een ander punt is de kracht welke nu niet meer door de schietarm moet worden uitgeoefend. Die sparen we voor het schieten, een hogere score is het gevolg.
 
Onderblok
Het onderblok is gemaakt van sterk beukenhout. Het hout is d.m.v. CNC freestechniek behandeld.
Aan de onderzijde de sleuf- infrezing voor de trommelhouder- verstelling. Dan de infrezing voor de M10 bout van de hoofdspindel en de infrezing voor de bout van de stelspindel.
 
De trommelhouder
De trommelhouder is van kunststof, speciaal draaibaar kunststof welke de trommel zonder te beschadigen kan vasthouden. De trommelhouder is voor de Rogers & Spencer gemaakt maar er kan ook een Remington New Model Army trommelhouder op geplaatst worden, net wat nodig is. Omdat de diameters verschillen is het wel handig als de trommelhouder kan schuiven op het onderblok. Ook daar is aan gedacht. Een strakke infrezing in het beukenhout maakt stellen mogelijk. De kogelzetter met holle infrezing kan kaarsrecht op de kogel drukken.
De trommelhouders zijn in de juiste verhouding gemaakt, dus een Remington houder of een R&S houder hebben aangepaste diameters en hoogten. Dit om de werking van de pers gelijk te houden ongeacht welke trommelhouder gemonteerd is.
 
Hoofdas en stel- as
Deze metalen onderdelen zijn van RVS en geproduceerd op CNC verspaningsmachines.
 
Bevestigingsmateriaal
Alles van RVS.
 
Duidelijk is de holte te zien in de trommelas van de revolver. Alleen op dat punt wordt de as geboord en alleen op dat punt komt de kracht bij inpersen van de rondbal. Zonde natuurlijk als dit stuk gaat. Niet op de foto te zien maar wel bij aflevering erop geplaatst; een nylon handgreep aan het eind van de hevel.
 
Jaren bewijst dit onderdeel al zijn diensten en ik denk niet dat ik nog op de originele wijze een kogel zal inpersen in een trommel. Het gemak waarmee het gaat is echt super. Natuurlijk kon men soortgelijke hulpmiddelen kopen, veelal een as waar de trommel opgestoken dient te worden met een laadhevel.
Ik deed het op deze wijze en heb er al erg veel bekijks door gehad. Dus mochten er nog wat schutters rondlopen die dit ook willen hebben maar het niet kunnen maken, voor € 67,50 staan ze op voorraad. Echt niet duur gezien de gebruikte materialen. Jarenlang heeft u er zeker plezier van en het wapen blijft in goede conditie.
En zoals eerder vermeld, de kracht benodigd tot inpersen is nihil vergeleken met die van de korte laadhevel van het wapen. Na het inpersen is dus een beter schietresultaat te verwachten.
 
Degelijke pers voor maar € 60, exclusief verzenden.
Heeft u interesse, vul het contactformulier in of stuur een e- mail en we nemen met u (buiten de site om) contact op.

contact@wlassh.nl


Hoe te bestellen?
Bestellen kan door een e-mail te sturen naar: contact@wlassh.nl

We verzenden via Post.nl en dat is inclusief Track and Trace code.
Voor een verzending binnen Nederland is dit totaal € 67.
Voor een verzending naar België of Duitsland is dit totaal € 73.
Nemen we het pakje mee naar een wedstrijd, dan betaalt u € 60.

Helaas is dit item uitverkocht.