WLASSH®

2011-2024
 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 De lever action in de praktijk 1

Niet alleen foto's van Winchester modellen maar ook die van Marlin worden hier getoond. Dat kan zijn op de schietbaan, thuis, tijdens de jacht of onderweg. Kortom, waar dan ook en op welke manier dan ook. Dat levert vaak heel mooie plaatjes op. Dus mocht u wat moois hebben liggen en het willen delen, gaarne het reactieformulier invullen, dan kunnen we uw foto plaatsen.
Dit is een eerste serie van 25 afbeeldingen.
 
Voorafgaand aan de mooie serie afbeeldingen eerst dit maar eens lezen a.u.b. 
Zo kan het dus ook! Het is 2012 en de Belgen houden gewoon een lever action wedstrijd. Zou mooi zijn als dit ook eens in ons land gaat plaatsvinden maar dan wel onder de noemer van de KNSA. De gesprekken van de onderzoekscommissie zijn in volle gang en de WLASSH heeft ook inbreng in deze commissie. Voor 1 september moet de onderzoekscommissie de stukken overhandigen aan het KNSA bestuur. Die bestuderen het geschrevene en dan pas zal duidelijk worden of er een draagvlak is voor een nieuwe KNSA- discipline. Wat ons betreft is die er zeker.
 
Afbeelding 1
Een duo Winchester Trapper karabijnen, in gebruik bij twee oudere trouwe KNSA schutters.
De leeftijd van de twee heren is 88 en 77 jaar en ze zijn samen al meer dan 70 jaar lid van onze Koninklijke schuttersbond. Na 1 januari 2013 zijn deze wapens niet meer erkend in de discipline "Gebruiksgeweer" en gedoemd om te verdwijnen. De totaal niet agressief tonende karabijnen zijn over de hele wereld in gebruik, deels door jagers en deels door sportschutters, of moet ik zeggen recreatieve schutters. Ze zijn straks een ongewenst wapen, gewoonweg een belachelijk onwaardige actie.
 
Afbeelding 2 
WLASSH voorzitter met een mooie Arabier met originele uitrusting. Voor het Mc Lellan zadel in de scabbard, een Winchester karabijn met 20 inch loop. Veilig als men alleen op pad gaat. Gelukkig is dit in Canada.
 
Afbeelding 3
Drie mooie exemplaren en volledig gereed voor het combat schieten. De bovenste twee zijn Marlins, de onderste een Winchester Trapper karabijn. Wapens die gebruikt worden bij een combat trainingcenter in Amerika. Zowel overheid als burger kunnen hier trainen en vooral lol hebben.  
 
Afbeelding 4
Bertrand Caron uit Quebec met zijn Arabier Yakxie. Tijdens de CMSA wedstrijden worden de lever- actions ook ingezet. Het is met een handvuurwapen al een moeilijke opgave, laat staan met een Winchester. Tijdens de galop het wapen pakken en schouderen en dan nog raak schieten ook. Het paard wordt volledig aangestuurd door de benen en door de verplaatsing van het gewicht. (Yakxie staat dus ook op afbeelding 2)
 
Afbeelding 5
Dick Moody uit New Hampshire met zijn paard Reuben. Dick is op volle snelheid en heeft het doel in het oog.
Ook het paard weet dat het cycle systeem straks te horen is en de daarop volgende knal. Geen probleem voor Reuben, die rijdt bijna nooit zonder vuurwapens en is dit dus gewend. Inmiddels is Dick een eind zestiger en nog steeds draait hij in de top van het CMSA mee. 
 
Afbeelding 6
Een model 94 in kaliber 30-30 WCF. Bij gebrek aan een tafel kan ook de kofferbak van een auto gebruikt worden.
Ja waarom niet? Dit is natuurlijk in Amerika!
 
Afbeelding 7
De lever action geweren worden ook gebruikt voor de jacht. Hier een jager met traditionele uitrusting. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze op deze manier jagen. Wild heeft geen angst voor paarden en zo kunnen de jagers dichter bij hun doel komen. Zouden ze zelf lopend hier vertoeven, dan hebben ze weinig kans om iets te schieten. Voor meer informatie over de jacht kan men de link van Bear Bums aanklikken in de menubalk.
 
Afbeelding 8
Een hele mooie karabijn model 1894 in kaliber .30-30 WCF. Dit wapen werpt de hulzen naar boven toe uit. Kijk maar naar de patroontrekker in het midden van de afsluiter en de gelijk lopende hoogte van de randen van de kast. Lastig dus voor de montage van een richtkijker. Wel was dit wapen reeds voorzien van schroefdraad in de bovengreep voor plaatsing van een Lyman of Marble tangsight. Dit wapen is 100 jaar oud!
 
Afbeelding 9
Nog een fraaie karabijn, een Trapper in kaliber .30-30. Deze is niet zo oud, ongeveer 30 jaar en voorzien van een Williams receiver sight. De looplengte van deze karabijn is 16 inch.
 
Afbeelding 10
Twee uitersten naast elkaar, een semi- automaat en een klassiek ogende Marlin met messing Skinner Sight.
De lever action is nog steeds razend populair in de Verenigde Staten en Canada en gewoon niet weg te denken.
 
Afbeelding 11 
En dan nog maar een mooi compact wapen, een Winchester model 94 Wrangler in .44 Magnum.
 
Afbeelding 12 
Gezien de wapenkeuze en de zichtbare munitie, kan het niet anders of de eigenaar is lid van een cowboy action club.
 
Afbeelding 13
Wat ligt daar in het kreupelhout? Juist! Een Winchester jubileumuitvoering en zo te zien een Teddy Roosevelt uitvoering. 
 
Afbeelding 14
De Trapper karabijn van WLASSH oprichter Henk Teske. Alleen de riem nog en dan is dit wapen geheel compleet. Zie de fraaie opbergfoedraal, een handmatig gestikt stuk leer welke na veelvuldig gebruik alleen maar mooier wordt.
 
Afbeelding 15
Dit zullen we dus nooit te zien krijgen in Nederland. Mijn vriend Bertrand Caron uit Canada in volle ren met zijn paard op het ijs en dan ook nog de lever action bedienen. Je moet het maar durven! De lever action is een getunede Rossi model 92. Er zijn veel Winchester klonen in omloop die goed verkopen, waarom Winchester dit zelf niet direct heeft opgepakt is een raadsel. Nu koopt men veel Italiaans en Braziliaans materiaal. 
 
Afbeelding 16 
Dit wapen is ook te zien in afbeelding 9. Het blijven mooie plaatjes.
 
Afbeelding 17
Ja, zo kan het ook. Een verkorte Wrangler in een wel heel "foute" uitvoering.
 
Afbeelding 18
Een Marlin met handbijl. Dit zijn toch wel de mooiste afbeeldingen, gewoon met de uitrusting op stap in het bos.
Op een of andere manier is een lever action een fotogeniek wapen en wil men het graag combineren met bijlen en messen.
 
 Afbeelding 19
Vijf Marlin geweren op rij. Van klassiek naar duister zwart.  
 Afbeelding 20
Deze foto laat de strakke details zien van het zwarte model. Het heeft wel wat toch?
 
Afbeelding 21
Modern en klassiek modern bij elkaar in een wel bijzonder set.
 
 Afbeelding 22
Waar een snookertafel al niet goed voor is.
 
Afbeelding 23
Een typische achtergrond maakt deze Marlin ook bijzonder om te zien.
 
Afbeelding 24
Wat hangt daar nou aan de zijkant onder de zadelflap? Dat is toch een lever action?
Het jachtseizoen is geopend en dan is het dragen van een oranje hesje wel noodzaak.
Je wil niet tegen een kogel aanlopen van een of andere enthousiaste jager.
WLASSH voorzitter Teske tijdens een Canadian trip.


 
 
Afbeelding 25
Jawel hoor, het is een Winchester Model 1895 met het typische boxmagazijn. Gemaakt overzee bij de firma Miroku in Japan. Topkwaliteit. Het kaliber is gewoon grof te noemen, .405 Winchester. Er schieten wat bekende silhouette schutters met dit wapen en de precisie wordt door allen geroemd. Het paard staat er onverstoorbaar bij. Yakxie is pas gekozen tot paard van het jaar. Die titel krijg je niet zomaar, dan ben je bijzonder. De trailride die we deden was pittig en menig manegerijder zou er beroerd van worden. Het is in Canada en daar worden de paarden goed behandeld maar ook goed gebruikt.