WLASSH®
2011-2024

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Cees Kalfsvel 
Mijn leven in de schietsport

30-11-2023
Mag ik mij even voorstellen:
Mijn naam is Cees Kalfsvel.
Ik ben begonnen met de schietsport in 1983 bij SSV Zaanstad waar al snel mijn liefde ontstond voor het schieten met voorlaadwapens en dan met name het Vetterli Replica geweer. Na ongeveer 10 jaar bereikte ik de top van Nederland en vanaf dat moment ben ik decennialang Nederlands kampioen geweest in diverse disciplines maar voornamelijk met Vetterli replica (VER)
Vanaf 1993 ben ik terecht gekomen in de toenmalige Nederlandse selectie om internationaal te gaan schieten en mijn kunsten daar te tonen. Ook weer voornamelijk met Vetterli Replica, maar daar voegde zich snel de disciplines Lamarmora en Whitworth bij. Na vele internationale 2e (met evenaring van wereldrecords) en 3e plaatsen en een 1e plaats met team Pforzheim op de EK te Leusden 1997 bereikte ik mijn eerste persoonlijk succes op Parma Italië met een 1e plaats met Lamarmora Origineel en meteen met een nieuw EU record.
Wat mij is bijgebleven en wat ik altijd erg op prijs heb gesteld is dat Emmy Teske enkele malen op vliegveld Schiphol was om mij en mijn vrouw (Marieke) te feliciteren met een bloemetje, namens schietverenging SSV De Vrijheid Leiderdorp met de internationaal behaalde resultaten.
In Nederland werd het een beetje eentonig, elk jaar weer op meerdere disciplines NL kampioen te worden. Na 25 jaar ben ik me gaan richten op het long range schieten met een voorlader. Ik ben naar Engeland afgereisd en heb me daar bij de MLAGB gevoegd om deel te nemen aan de Engelse competitie. Het Engelse long range avontuur (als eerste Nederlander) heeft me geen windeieren gelegd want ik heb in Engeland menig wedstrijd gewonnen.
Echter op internationaal niveau is de 900 en 1000 yards een enorme uitdaging zeker gezien wij Nederlanders niet de mogelijkheid hebben om deze afstanden regelmatig te trainen. Toch is ook dat gelukt. Met één van mijn projecten, het aanschaffen van een originele John Rigby heb ik uiteindelijk een 3e plaats bereikt op een WK long Range, en daar was ik erg blij mee.

Engeland en het mooie resultaat na één jaar Long Range schieten.

In 2013 was ik team captain van een uit Nederlanders bestaand Long Range team gedurende de Wereld Kampioenschappen in Zuid Afrika. Ik heb dit team van vier schutters anderhalf jaar lang getraind, waaronder mijn vrouw Marieke die ik al langer als coach bijstond en die in 2008 wereldkampioen is geworden met Whitworth in Australië. Ik heb mijn gehele setup en kennis gedeeld met het team en daarmee zijn we op de 3e plaats terecht gekomen. Uiteraard was ik als team captain en als coach enorm trots op deze prestatie. Een van de gevolgen is dat Henrie van Koot, welke ik met dit team heb opgeleid en gecoacht later wereldkampioen is geworden op de MLAIC World Championship Long Range Shooting.

Het eerste echte internationale resultaat was een 2e plaats op de Wereld Kampioenschappen Historische Wapens in Warwick in Engeland in het jaar 1996.

Nu na jaren van internationaal schieten kom ik weer langzaam terug naar mijn roots en focus ik me langzaam weer op Vetterli Replica, Pope en Lamarmora.
Maar er is altijd een liefde aan de zijlijn geweest voor het lever action geweer. Omdat de KNSA hiervoor geen oplossing kon aandragen en ik dit wel wilde proberen ben ik uiteindelijk via een niet al te gemakkelijke weg bij de KNSA binnengekomen in mijn huidige functie als Voorzitter DTC-HW District 3 en daarmee tevens commissie lid van de LTC-HW.
Ik heb mij jarenlang ingezet om onze facultatieve discipline (Pilot) genaamd "Henry" op de kaart te zetten. Deze discipline maakt het mogelijk dat er voor o.a. lever action geweerschutters met authentieke pistoolkalibers welke ook in deze periode in geweer gebruikt zijn onder de wapengroep Historische Wapens competitie te schieten. Helaas is het daar niet mogelijk om de kalibers .45 Colt, .38 Special etc. te verschieten en al helemaal niet munitie met nitrokruit geladen munitie.
Nu de WLASSH ervoor heeft gezorgd dat er een nieuwe discipline buiten de KNSA om is gerealiseerd (Lever Action Geweer) welke alle munitie met drijflading nitro toestaat heb ik mijn actie om de discipline “Henry” in te voeren gestaakt o.a. door de enorme en stellige opstelling van collega’s bij de KNSA en de mededeling dat voorlopig geen aanvullingen qua disciplines mogelijk zijn. Uiteraard is in mijn KNSA district 3 de discipline “Henry” wel een pilot en wordt op menig wedstrijd deze discipline verschoten. Uiteraard ben ikzelf  één van de deelnemers in deze discipline.
Veel informatie over de Pilot Henry is te vinden op https://www.knsa-hw.nl. Klik hier voor een bezoek.

Europees Kampioen Lamarmora 2007

Een 2e plaats tijdens de World Championship in Australië.
En waar mijn partner Marieke Kalfsvel wereldkampioen is geworden met Whitworth.

Wereld Kampioen team Pforzheim 2010

Een 3e plaats tijdens het World Championship Long Range Shooting in de USA.

Dit is een kort relaas wie ik ben in de schietsport en welke weg ik zo'n beetje heb bewandeld om nu met jullie samen lever action geweer te mogen schieten. En neem van mij aan dat de resultaten echt niet komen aanwaaien, je moet daarvoor gericht trainen.
Uiteraard is mijn tweede hobby, de setup van het geweer met bijpassende munitie uit zien te zoeken.
In het artikel "De setup van WLASSH lid Cees Kalfsvel" leg ik uit welke acties ik heb moeten ondernemen om een goede patroon te kunnen maken. Een patroon die ook zorgt voor een goed resultaat op de schijf.
Klik hier om dit artikel te openen.

Wat hebben wij toch een fijne hobby, en kunnen wij gezamenlijk met al onze verschillende lever action wapens gezellig op steeds meer verenigingen ons ding doen. Ik hoop dat er steeds meer enthousiaste schutters met lever action geweren gaan schieten. Ik zal mijn best doen om daar waar het kan een bescheiden bijdrage aan te leveren.

Tot het volgende treffen allemaal.

Cees Kalfsvel