WLASSH®
2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Een Marble Arms tang sight valt tijdens schieten deels uit elkaar.  

29-01-2024

Tang sights zijn populair.
Het aantal lever action schutters in Nederland neemt toe en we weten allemaal waarom dit is ontstaan. Daarnaast neemt ook de vraag naar onderdelen en accessoires toe. We zijn erg benieuwd hoe de Nederlandse wapenhandel dit gaat oppakken want iets of iemand moet straks toch wat gaan repareren of leveren.
Een onderdeel waar veel vraag naar is zijn de richtmiddelen van de bekende merken Lyman en Marble Arms. Deze zogenaamde tang sights zijn populair en zoals de naam al aangeeft worden deze richtmiddelen geplaatst op de upper tang oftewel de bovengreep van het wapen. Ze zijn scharnierend op een basisdeel gemonteerd en wel of niet volledig verstelbaar. Lyman is in hoogte verstelbaar en Marble Arms is zowel in hoogte als zijdelings verstelbaar. Prima richtmiddelen en veel beter om te benutten dan het open vizier, zeker voor schutters die wat problemen met hun ogen en de standaard richtmiddelen hebben.

Een Lyman tang sight neergeklapt op de bovengreep van een Winchester Model 1892.
Dit model is enkel in hoogte verstelbaar. Zijdelingse verstelling gaat eenmalig met een speelkaart.

Een Marble Arms tang sight gemonteerd op de bovengreep van een Winchester Model 94 Trapper karabijn in .45 Colt.
Deze is zowel in hoogte als breedte verstelbaar. Let op de voet en de bevestiging.  Deze worden vaak gebruikt indien een tang safety aanwezig is. Maar dit is ook een oplossing voor schutters die niet willen boren in hun wapen.

Marble Arms Part Numbers
PDF – 253,6 KB 55 downloads

Pech met je nieuwe richtmiddel.
Na aanschaf van de tang sight werd deze direct op het wapen geplaatst, een Winchester Model 94 in kaliber .44 Magnum.
Enkele maanden na de montage viel de zijdelingse verstelknop van het richtmiddel af. De geribbelde knop lag op de grond maar wat nog meer? De knop werd al snel teruggevonden maar wat is nog meer weggevallen?
Bij thuiskomst werd door het betreffende lid contact opgenomen met de technische redactie van de WLASSH en met de vraag of we dit probleem kenden. Nu zijn er veel problemen op te noemen maar in al die jaren was dit nog niet eerder voorgevallen. Een foute constructie of een nalatige eindcontrole, het kon zomaar zoiets zijn. 
Dit probleem werd dus direct opgepakt want als het eenmaal een keer heeft plaatsgevonden dan is een herhaling ook mogelijk.

Wat was het euvel?
Een kleine inbusbout welke in de verstelknop was geplaatst was niet goed aangedraaid. Na verloop van tijd en na de nodige patronen te hebben afgevuurd was door trillingen dit boutje zover teruggelopen dat het een kwestie van tijd was of de knop zou wegvallen. 

Dat was wat zichtbaar werd na het wegvallen van de verstelbare knop, een asje en wat infrezingen bedoeld voor wat kogeltjes. Die werden dus nooit meer gevonden.

Na demontage van het gehele richtmiddel van het wapen werd duidelijk wat ontbrak, wat veertjes en kogeltjes. 

Wat is nog meer verdwenen?
Om dit te weten werd een nieuwe tang sight van hetzelfde merk gedemonteerd. Daarin werden twee kleine veren en twee kogeltjes zichtbaar. Het uit elkaar halen moest wel gebeuren want nergens is een reparatieset voorhanden dus moet dit zelf opgelost worden. En dan heb je maten nodig van de verdwenen delen om iets te kunnen bestellen. 

Deze onderdelen liggen ergens op de grond van het schietpunt maar zijn natuurlijk niet meer vindbaar.

De maten
De kogeltjes hebben een doorsnede van 2,39-2,40 mm dus is dit geen metrisch spul maar Amerikaans. Dan kom je op een maat uit van 0,094 inch. Het gat waarin de kogeltjes vallen heeft en doorsnede van 2,45 mm.
De fabrieksveertjes hebben een lengte van 6 mm, een buitendiameter van 2,36 mm en het aantal windingen is 7 stuks.
Nu we dit weten is het een stuk makkelijker. Veertjes zijn geen probleem en kogeltjes zijn ook te koop. Alleen is het nu wel metrisch wat we gaan gebruiken. De veertjes kunnen enigszins afwijken in maat maar de kogeltjes die besteld gaan worden hebben een maat van 2,5 mm en dat is niet geschikt voor een gat van 2,45 mm. Dan krijgen we als het ware een lichte perspassing en dat is niet de bedoeling want het moet wel blijven bewegen.
Let op! Niet proberen want het kogeltje gaat er niet meer uit!

Niet lang na de bestelling kwamen de onderdeeltjes binnen en kon een start worden gemaakt met de reparatie.

Een aanpassing is noodzakelijk.
Een kleine aanpassing is noodzakelijk. De onderdelen plaatsen lukt niet want de gaatjes in de verstelknop zijn te klein. Plaats deze knop met bescherming in een kleine bankschroef. Neem een boortje van 2,5 mm en boor het begin van de gaatjes iets op. Dat is voldoende om de 2,5 mm kogeltjes te kunnen laten bewegen. Blaas het schoon en plaats dan de veertjes in de gaatjes. Leg de knop op tafel op een doek (kogeltjes rollen
immers snel weg) en leg voorzichtig de kogeltjes op de top van de veertjes.

Plaats de knop zo dat zicht is op het gat van de inbusbout. 
Leg vooraf de inbussleutel gereed met de inbusbout al daarop gedrukt. Leg hem zo dat deze gepakt kan worden zonder dat het boutje valt.

Een beetje vet doet wonderen en laat het inbusboutje op de inbussleutel zitten.
Voor de schutters die nog geen probleem hebben gehad met deze tang sight, check het boutje met de bijgeleverde sleutel.

De volgende stap is om de tang sight te pakken en boven de knop te positioneren. Het vlakke kantje van het asje in lijn brengen met het gat van de inbusbout. Heel langzaam naar beneden gaan en de tang sight op de stelknop laten zakken. De kogeltjes zullen als het goed is in de holtes vallen. Druk stevig aan tussen duim en wijsvinger en pak met andere hand de inbussleutel en draai vervolgens het boutje in. Even checken of alles goed zit, tang sight tegen het licht houden maakt de spleet zichtbaar en dus ook de twee ingedrukte kogeltjes. Is dit OK dan boutje stevig aandraaien. 

De knop voor de zijdelingse verstelling ligt gereed met veertjes en kogeltjes.
Het andere deel kan nu daar bovenop gedrukt worden. 

Na het vastzetten wel even controleren of de verstelling weer naar behoren werkt en of deze niet te zwaar gaat. Dat zou kunnen gebeuren doordat iets te lange veertjes zijn geplaatst. A.u.b. daarom 6mm aanhouden.

De tang sight is weer goed werkend en gereed om op het wapen geplaatst te worden.

Veel succes met de reparatie. En mocht u nog andere punten tegenkomen die van belang kunnen zijn betreffende dit richtmiddel, gaarne even contacten met contact@wlassh.nlTechnische redactie WLASSH