WLASSH®

2011-2024 
Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 De lever action in de praktijk 2

Niet alleen foto's van de Winchester modellen maar ook die van Marlin en de replica's van het merk Winchester worden hier getoond. Dat kan zijn op de schietbaan, thuis, tijdens de jacht of onderweg. Kortom, waar dan ook en op welke manier dan ook. Dat levert vaak heel mooie plaatjes op. Dus mocht u wat moois hebben liggen en het willen delen, gaarne het reactieformulier invullen, dan kunnen we uw foto plaatsen.
Dit is een tweede serie van 25 afbeeldingen.
 
Afbeelding 1
Een mooi model 1894 met een receiver sight. Op dit moment (2014) 112 jaar oud!
 
Afbeelding 2
Deze hadden we nog in het geheel niet besproken of ook maar getoond, een Winchester model 9422. Een slank wapen wat ideaal is voor recreatief schieten, het verschiet immers de beroemde en goedkope .22 long rifle patroon! Het wapen weegt maar 2800 gram en is dus ook heel erg makkelijk mee te nemen.
 
Afbeelding 3
Wat is dit nu? Dit is een Rossi, een replica van het Winchester model 92 en wel in stainless steel. Om de kosten een beetje te drukken is de aanschaf van een replica het overwegen waard. En het mag gezegd worden, replica's zijn tegenwoordig prima producten waar men uitstekend mee kan schieten. De prijs is schappelijk, schieten gaat prima en onderdelen zijn zat voorradig mocht er iets kapot gaan.
 
Afbeelding 4
En mocht u per paard willen reizen, ook dan kan de lever action gewoon mee in de scabbard.

 

Afbeelding 5
Ja, zo kan het ook, een Big Bore versie maar dan custom made. Die Big Bore aanduiding verwijst naar de dikke kast. Zie de achterzijde van de kast, die is veel dikker uigevoerd. Een bijzonder model. 
 
Afbeelding 6
Een model 1894 met 26" ronde loop in kaliber .32-40 en met een originele tangsight van het merk Lyman.
Op een originele tang sight staat op de bolle bevestigingsplaat de volgende aanduiding:
 
Lyman
Middlefield
Conn.U.S.A.
 
 Afbeelding 7
Oud en nieuw! Het bovenste wapen is een Winchester model 1886 uit bouwjaar 1887. Het kaliber .40-82 WCF. Het onderste wapen is een Browning jubileummodel 1886 uit bouwjaar 1989 en in kaliber .45-70.
Ook dit wapen is van zeer hoge kwaliteit.
 
Afbeelding 8
Een Winchester model 94 in kaliber .30-30 en uit bouwjaar 1927. De achtergrond is ook geweldig!
 
Afbeelding 9
Een koppeltje Marlin lever action geweren.
De bovenste is een .308 marlin Express, de middelste een .30-30 Scout en de onderste een .45-70 Guide Gun.
 
Afbeelding 10
Ook bij de wat oudere deelnemers is de lever action een geliefd wapen. Men kan, zonder al teveel opslag, tot op late leeftijd blijven schieten met een klassiek of klassiek ogend wapen. De revolverpatronen zijn niet belastend voor de schutter en ook zeer geschikt voor de herlader. Niet teveel kosten maar maximale lol.
 
Afbeelding 11
Met zwartkruit als drijflading in de patronen is het ook voor de kijker een spektakel. Een prachtige vuurbol aan de monding tijdens afvuren is gewaarborgd! Bij deze wedstrijdopname wordt de tijd in de gaten gehouden, let op de waarnemer met de electronica vlak achter de schutter.
 
Afbeelding 12
Een mooi wapen van WLASSH-lid Emmy Teske-Lemaire. Het gaat hier om een Winchester model 9422 in jubileumuitvoering (Commemorative) en wel de beroemde Annie Oakley. Het is een .22 long rifle geweer en er zijn er maar 6000 stuks van gebouwd. Niet alleen het wapen is mooi, wat dacht u van de foedraal met franje? Het is wel een aardig klusje, het snijden en stikken van het leer maar dan heb je wel iets wat goed past en naar tevredenheid is. Het ontwerp en de aanmaak van de foedraal is verzorgd door WLASSH- oprichter Robert Teske.
 
Afbeelding 13
Als men besluit om een model 92 aan te schaffen, dan kan ook overwogen worden om een replica te kiezen. Het wapen, een Rossi, is mooi afgewerkt en over de prestaties hoeven we ons geen zorgen te maken, deze uitvoering in kaliber .45 Colt schiet gewoon fantastisch. Dat is mede door de lange vizierlijn maar ook gewoon door de kwaliteit van het wapen. Een hele goede keuze voor een zeer schappelijke prijs. Voor de foto is gebruik gemaakt van een MP- schijf. Voor het schieten gebruikt men natuurlijk de standaard schijf welke ook gebruikt wordt voor de discipline Pope. Je kan met dit wapen meedoen aan zowel een nitro als aan een zwartkruit discipline! De zwartkruit discipline heet Pope en de nitro disciplines heten Trapper en Legacy
 
Afbeelding 14
En wat hoort er bij een mooi geweer? Juist, een fraai foedraal om dit wapen in te kunnen meenemen naar de schietbaan. Dit model is ontworpen voor de Rossi lever action zoals te zien in afbeelding 13. Het ontwerp van deze canvas foedraal afgezet met leer is gemaakt door  "stikwerk specialist" Frank Hoogenboom. 
 
Afbeelding 15
Winchester Model 94 in kaliber .38-55. Bouwjaar is 1907.
 
Afbeelding 16
Winchester Model 94 uit 1954. het kaliber van dit wapen is de alom bekende .30-30 WCF.
 
Afbeelding 17
Winchester Model 1886 half magazijn uitvoering. Met een "full octagonal" loop en in kaliber .45-70 Government.
 
Afbeelding 18
Winchester Model 65. Deze zie je niet zoveel. Het wapen is in kaliber .32-20.
 
Afbeelding 19
Winchester Model 1886 in "take down" uitvoering. Dit geweer is uit bouwjaar 1901 en is ook in kaliber .45-70 Government.
 

Afbeelding 20
Een Winchester model 9422 met een wel heel grote richtkijker. Deze werd gebruikt voor testdoeleinden.

Afbeelding 21
Een model 94 Wrangler in kaliber .44 magnum. Looplengte is gelijk aan de Trapper serie dus 16 inch.

Afbeelding 22
Een model 94 Trapper karabijn boven met daaronder een model 94 jubileummodel uit de eerste jaren, een Canadian Centennial uit 1967 in kaliber .30-30

Afbeelding 23
Van jong tot op latere leeftijd kan men genieten van een lever action wapen.

Afbeelding 24
Pedersoli BoarBuster Mark II in het kaliber .444 Marlin

Afbeelding 25
Een hele mooie verzameling lever action geweren van oud naar nieuw.