WLASSH®
 2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Lastig repeteren

Probleem benoemen.
De volgende storing die we hier gaan bespreken is ook iets wat langzaam erin sluipt. Opeens is men het zat en gaat men op onderzoek uit. Wat is er dan loos? Het wapen, in dit geval een Legacy .357 Magnum schiet formidabele groepen maar is niet erg soepel meer als het repeteermechanisme wordt gehanteerd. Elke keer als men een schot heeft gelost, wordt bij repeteren keurig de huls uitgeworpen, is de aanvoer van de nieuwe patroon geen probleem maar is het in de kamer brengen wel een probleem. Het lijkt wel of het in etappes moet gebeuren. Een wapen met een dergelijke storing wordt dan anders gebruikt, de schutter past zich aan en zoekt de gemakkelijkste manier om te herladen. Hij opent het wapen in 1 beweging maar sluit deze in 2 bewegingen. Hij houdt als het ware een pauze, net voor de patroon de kamer in kan. Dit om het mechaniek te helpen. Herkent u dit? Winchester zelf geeft in een storingslijst aan dat de carrier (patroondrager of lifter) een te slappe veer heeft. Vervang deze en het is in orde. Zie afbeelding 1 voor de bedoelde onderdelen.
 
Afbeelding 1 
De carrier of patroondrager met daarnaast de veer die te slap zou zijn. 
 
Wat is nu het probleem?
Een te slappe veer zorgt voor dit probleem? Kan zijn maar dit is juist een onderdeel wat niet snel kapot gaat of verslapt!
Ze hebben gelijk dat de carrier niet voldoende omhoog komt. Daardoor blijft de patroon te schuin voor de aanvoer staan, zodat men eerst iets moet lossen en vervolgens pas kan doorduwen. De slede- afsluiter kan dat niet in één beweging, die loopt vast tegen de te schuin staande patroon. Iets terughalen en weer sluiten van de slede- afsluiter betekent dat de carrier weer een klein stukje kan stijgen. Voldoende om de patroon in de kamer te brengen. Bij een zeer oud wapen zal de veer natuurlijk de boosdoener kunnen zijn maar niet bij deze Legacy. Ook het onderhoud is hier niet aan de orde, dat wordt regelmatig en goed uitgevoerd. Terug naar het probleem. De carrier lift niet genoeg, is deze dan verbogen? Ook dat is niet het geval, hij is echter wel gebarsten. Onder de vergroting is een heel klein breukvlakje te zien en een kras. De carrier is sterk genoeg om zijn werk te verrichten en dit breukvlak is nu nog niet een probleem. Dat gaat het wel worden natuurlijk, opeens breekt deze en kan men hem volledig vervangen. Maar op dit moment is dit niet de oorzaak. Ook de carrier is slachtoffer geworden van een ander, veel kleiner onderdeel, een onderdeel wat alleen in de .357 Magnum modellen is te vinden. Dat kleine probleemgeval heet de "cartridge block", een verenstalen clip welke aan het einde van de lever is gemonteerd, zie afbeelding 2. De lever is makkelijk te demonteren, kijk naar het hoofdstuk "demontage lever".
 
 Afbeelding 2
De lever met erop gemonteerd de "cartridge block". Zo vanuit de Legacy genomen, vet en andere resten zitten nog in de hoeken. De verenstalen clip is niet helemaal compleet meer en staat zelfs meer naar buiten gericht dan wenselijk.
 
Cartridge Block
Zoals bovenstaande afbeelding al laat zien, is de clip niet meer zoals hij hoort te zijn, er is een deel weg. Wat meteen opviel was het feit dat het uiteinde van het afgebroken deel van de clip vlijmscherp was en door de veerwerking naar buiten toe stond. Een scherpte die tijdens repeteren voor een andere schade heeft gezorgd, een ingekraste drager "carrier". Deze drager had het extra moeilijk om omhoog te kunnen komen en dat is iets waar ze niet goed tegen kunnen. Een kleine breuk is het gevolg en op den duur zal ze geheel doormidden breken, maar dat is voor later. Als we een nieuwe clip plaatsen, dan kan de carrier nog een tijd mee. We gaan wel zien hoelang het duurt. Terug naar de "cartridge block" oftewel de verenstalen clip. De volgende  afbeeldingen 3 en 4 laten een van beide kanten gave clip zien.
 

                   Afbeelding 3                       

 

Afbeelding 4
Het kleine boutje goed vastzetten bij montage van de clip, desnoods wat borgvloeistof gebruiken.
Los trillende boutjes kunnen dezelfde storing veroorzaken als welke we nu behandelen.
Neem ook wat van deze clips op voorraad.
 
Toen we begonnen met deze storing te bespreken, vergaten we nog een ander probleem te noemen. Ook iets wat door een kapotte "cartridge block" ontstaat. Tijdens schieten met de Winchester kan men besluiten om na een paar schoten te hebben gelost, het buismagazijn weer vol te laden met patronen. Iets wat tijdens de jacht in Canada en Amerika veelvuldig wordt gedaan. Plots krijgt u niet voor elkaar om een patroon via de laadklep bij te laden. Wees gewaarschuwd, de cartridge block heeft het begeven. Hij blokkeert de patroon niet meer tegen te ver doorgaan naar achter. De laadklep is dan niet meer in te duwen en dus kan men ook geen patroon meer inbrengen. Deze storing is dus vrij snel op te lossen, mits men natuurlijk het onderdeel voorhanden heeft.
 
Afbeelding 5
Dat ziet er weer een stuk beter uit, gereed om in het wapen te plaatsen.