WLASSH® 

2011-2024 
Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Uitslagen Dutch Lever Action Match september 2018

Dutch Lever Action Match in het oosten van het land.
Voor de eerste keer werd op 29 september 2018 op de schietbanen van SV Hardenberg in Hardenberg de Dutch Lever Action Match (DLAM) gehouden. Na de twee succesvolle wedstrijden in mei 2017 en 2018 bij SV Juliana in Wassenaar was het dit keer SV Hardenberg die onder leiding van Patrick van Harten deze wedstrijd wilde organiseren. Patrick was aanwezig bij de Wassenaarse wedstrijden en zag mogelijkheden om dit ook in het oosten van het land te organiseren. Samen met de WLASSH werden de eerste zaken besproken, de rest regelde de club geheel zelf. De wedstrijd zelf verliep geheel in stijl van de WLASSH maar omdat het de eerste wedstrijd was voor deze vereniging kon niet alles direct overgenomen worden. De opkomst was twee weken voor de datum nog onzeker en inkopen van zaken is dan ook lastig in te schatten. Besloten werd dan ook om enkel mooie prijzen aan te maken voor de beste drie schutters per afstand en het jaar erop wat meer te doen voor de schutters. We merken dat schutters de certificaten erg waarderen en dat men er zelfs naar vroeg. Men heeft dan in ieder geval een goede herinnering aan de wedstrijd ongeacht of men wint of niet. 
Was men tevreden over deze wedstrijd, vertel het a.u.b. door. Heeft men suggesties, dan ook graag aan ons doorgeven, we spelen het dan weer door naar de vereniging.

Waarom enkel nitrokruit?
Het was een wedstrijd speciaal voor lever action wapens welke nitrokruit geladen patronen verschieten. Alle kalibers zijn bij deze wedstrijd welkom. Maar waarom enkel nitro kruit?
Dat is simpel te beantwoorden; De eerste 40 jaar van het lever action bestaan werd als drijflading zwartkruit gebruikt in de patronen maar de laatste 120 jaar nitrokruit. En juist voor die laatste groep is niets in dit land geregeld. Dat is opmerkelijk want de tijd waarin deze drijflading werd en wordt gebruikt is maar liefst 3 keer groter in tijd. 
De WLASSH heeft dan ook ingezet op deze groep schutters. De DLAM zal een terugkerend evenement blijven en wellicht straks bij meer verenigingen georganiseerd gaan worden. 


Dank aan alle deelnemers, helpers en organisatoren.
Wij willen alle deelnemers maar ook alle helpers hartelijk danken. Zonder uw deelname en inzet had dit evenement nooit kunnen plaatsvinden. En niet te vergeten het bestuur van SV Hardenberg. Zij verleende medewerking om de wedstrijd daar te kunnen laten verschieten. De organisatie van SV Hardenberg, Patrick van Harten, Mario Bergman en Johan Stap kunnen tevreden terugkijken op hun eerste DLAM. Goed gedaan mannen!
Sommige schutters kwamen van heel ver. Onze
Belgische vrienden (Angelo, Luc en Walter) namen ook de moeite om te komen en zij moesten wel bijna 4 uur reizen. Petje af voor de inzet. Uiteindelijk kreeg de wedstrijd net zoals die bij SV Juliana een internationaal tintje. SV Juliana voorzitter (tevens vice voorzitter van de WLASSH) Aat Ruijgrok stuurde een grote delegatie naar het oosten van het land om deel te nemen. We hadden een Amerikaan, een Italiaan en drie Belgische schutters onder ons. Er werden 51 series verschoten en dat mag bij een allereerste lever action match in het oosten  zeker een succes genoemd worden.
De 50 meter discipline liet hier alle kalibers toe maar dat kon helaas niet plaatsvinden bij de 25 meter discipline. De kogelvanger liet alleen het kaliber .22 long rifle toe. Schutters moesten iets lenen of snel een ander wapen in orde maken voor de wedstrijd. Niet ieder kreeg dit tijdig voor elkaar. Zou volgend jaar dit wel kunnen doorgaan voor alle kalibers dan zal zeker het aantal deelnemers rap stijgen. De 25 meter discipline (Trapper) is namelijk razend populair. 
Hieronder wat zaken die altijd leuk zijn om te weten.

Hartelijk dank allen en graag tot ziens.

WLASSH bestuur.

De organisatie van de DLAM bij SV Hardenberg was in handen van Patrick van Harten (midden).
Geflankeerd door  Mario Bergman (links op de foto) en Johan Stap (rechts op de foto).

De lever action schutters die in de prijzen vielen kregen wat moois mee naar huis. De organisatie had prachtige prijzen aangemaakt. Een hoefijzer met daartussen hangend een metalen mini lever action wapen,  geplaatst op een houten voet met inscriptie met daarop de mooie discipline aanduidingen Trapper en Legacy.
Deze laat je graag op de kast staan pronken.


De deelnemers en de winnaars.

Er hadden 29 schutters ingeschreven voor de 50 meter discipline Legacy en 22 schutters voor de 25 meter discipline Trapper.
Hieronder de prijswinnaars:

25 m. Trapper
1e plaats, Roald Hetteling met 191 punten

2e plaats, Gerhard La Crois met 189 punten

3e plaats, Sandro Terstegen met 189 punten

 

De drie beste 25 meter schutters op rij na overhandiging van de bijzonder mooie prijzen. Van links naar rechts:
Roald Hetteling, Gerhard La Crois en Sandro Terstegen.

 

Extra informatie:
Roald is een ervaren schutter maar een nieuwkomer in de lever action wereld. Hij leende de Winchester 9422 van Gerhard La Crois.
Ook Gerhard is een ervaren schutter maar ook hij is pas een jaar bezig met een lever action wapen. Inmiddels bezit hij een 9422 en een Marlin 39A.
Sandro is een bekende en ervaren schutter. Won de wedstrijd in mei! Hij heeft pas een Winchester aangekocht maar het wapen is nog niet in bezit. Hij leende voor de wedstrijd het wapen (een Winchester 9422) van Emmy Teske-Lemaire.


 

50 m. Legacy

1e plaats,  Gerhard La Crois met 169 punten

2e plaats, Marcel van der Burg met 168 punten

3e plaats, 
Walter Tielemans met 166 punten

Extra informatie:
Marcel van der Burg en Walter Tielemans waren door de lange reistijd al huiswaarts gekeerd en krijgen uiteraard de prijzen thuisgestuurd. Gerhard La Crois was ook op deze afstand succesvol en nam een tweede mooie prijs mee naar huis.
Marcel van der Burg won ook al tijdens de mei wedstrijd. Hij schiet met een Marlin Model 1894C in kaliber .357 Magnum.
Gerhard won de 50 meter met een Marlin Model 39A in kaliber .22 long rifle.
Het wapen van Walter Tielemans uit België is onbekend maar vragen we na. We hebben toch regelmatig contact met deze sympathieke groep.


Discipline aanduidingen
Verder in het document kunt u alle uitslagen zien van de 25 en de 50 meter en deze ook downloaden.

De 25 meter discipline heeft de naam  Trapper  en de 50 meter discipline heeft de naam Legacy gekregen. Deze modelnamen van Winchester lever action geweren  speelden een grote rol in de eerste beginjaren van de WLASSH. Het waren de twee eerste wapenmodellen die gebruikt werden door de oprichters/ bedenkers van de WLASSH. Beide wapens waren dan ook nu weer op de baan te aanschouwen en in gebruik. Zelfs na een grote hoeveelheid munitie te hebben  verschoten blijven ze goed presteren.
Leuk detail: Drie van de zes prijzen gingen naar WLASSH leden toe.


 

Walter Tielemans uit België met zijn succesvolle wapen, een Henry Golden Boy in kaliber .22 long rifle. 

Nogmaals een opname van de mooie prijzen die gewonnen konden worden. Deze knappe 3e plaats werd verstuurd naar onze zuiderburen.

De gehele dag door kon men het karakteristieke geluid van het lever action mechaniek horen op de banen van SV Hardenberg.
Bovenstaande afbeelding vanuit een Winchester promotiefilm afgenomen, laat een schutter zien met een nieuw Model 1873.
En deze nieuwe productie komt uit Japan vandaan, bij Miroku. Topkwaliteit maar niet ieder is blij met de overzeese afkomst.
Maar gelukkig kunnen we ze blijven kopen en gebruiken. 


WLASSH vereniging
Sinds 7 maart 2018 is de WLASSH een
officiële lever action vereniging geworden. Een overkoepelend orgaan van en voor lever action schutters. Ook nu hebben zich weer leden aangemeld. Samen staan we sterk en gaan we door op de ingeslagen weg en proberen we de doelstellingen te halen; alle in de historie van het lever action model uitgebrachte kalibers op verlof kunnen laten plaatsen en schutters laten schieten met een wapen die zij zelf verkiezen. We hebben een mooi wapen gekozen en maken er een discipline voor. Dat is wat schutters willen!


Belangenbehartiger zou wat moeten doen maar doet niets!
Nu we niets meer van de KNSA kunnen verwachten omtrent enige voortgang in erkenning  van een officiële KNSA discipline bewandelen we onze eigen weg. (Na 2013 is niets concreets meer vernomen terwijl er veel beloofd was. Ook hebben veel schutters over dit onderwerp vragen gesteld maar zonder enig resultaat). Het was vandaag ook weer een regelmatig terugkerend gesprek.
Zoals het er nu naar uitziet zijn we op de goede weg. Steeds meer schutters zijn
geïnteresseerd in de ongecompliceerde manier van schieten die we promoten. Op den duur zal de nu nog bestaande belangenbehartiger (KNSA) en uiteindelijk ook de overheidsdiensten (sommige KCT- afdelingen in het land) inzien dat ze de plank compleet misgeslagen hebben en dat we juist wel  de schietsport beoefenen op hoog niveau en dat er wel degelijk draagvlak is voor een nieuwe discipline en dus ook voor dit wapen. Enkel onkunde en rancuneus gedrag ven de betrokken partijen zorgen voor problemen en zijn een rem bij verlof- aanvragen voor een lever action wapen. De kalibers .22 Magnum en .357 magnum liggen dan ook onterecht onder vuur.
Maar om een AK47 op verlof te kunnen laten plaatsen in een veel sterker kaliber is geen enkel probleem, daar werkt men gewoon aan mee. Het meest gevreesde semi- automatische terroristenwapen krijgt voorrang bij een verlof aanvraag boven een handmatig repeterend klassiek ogend lever action geweer met de oudste historie. Hoe gek kan het zijn in dit landje met bestuurders.
Gezien deze ontwikkelingen hebben we nog een doelstelling en die luidt:


De WLASSH streeft er dan ook beslist naar, een onafhankelijke organisatie te blijven! 


 

De Uitslagen 25 meter

2018-09-29 Dutch Lever Action Match uitslagen 25m
PDF – 350,2 KB 572 downloads

 

2018-09-29 Dutch Lever Action Match uitslagen 50m
PDF – 349,7 KB 495 downloads

 

Als we dit maar onthouden! The Winchester lever action rifle is more than just a  rifle. It is a foundation for learning accuracy,
safety and building good memories. Begrepen meer mensen dit maar.