WLASSH®

2011-2024
Winchester Lever Action Shooters Society Holland

Staat het artikel 18 wapen ter discussie?

22-09-2015
Een bezoekje aan de politie.

Enige weken geleden werd door een ‘wapenaanvraag’ een bezoek gebracht aan de politie en wel de afdeling Bijzondere Wetten. Tegenwoordig heet dit  “Speciale Korpscheftaken”.

Een bezoek aan deze afdeling is nimmer een probleem, de werknemers zijn zeer vriendelijk en in de tijd dat ik aan schietsport doe (en dat is al een behoorlijk lange tijd) gaat dit altijd voorspoedig en correct. En zo ook dit bezoek, totaal niets op aan te merken.

Een addertje onder het gras?
Ja waar gaat dit nu heen zult u denken? Nou, in ieder geval niet over de afdeling en de medewerkers waar ik het net over had.
Nee, het gaat om iets anders, de wijze waarop ‘men’ denkt over het artikel 18 wapen.
Hoe kom ik daar nu zo bij?
Tijdens het op het verlof plaatsen van enkele vuurwapens werd me de vraag gesteld waarom ik eigenlijk zo graag zoveel artikel 18 wapens op mijn verlof wilde hebben.
“Is dat nu nodig, het is nu toch meer een uitbreiding van het sportverlof, of niet soms”?
De dienstdoende politieman vroeg dit vriendelijk en geïnteresseerd en hij was benieuwd naar mijn antwoord. En voordat ik ging antwoorden wilde ik eerst wat zeker weten. Dus voorzichtig een tegenvraag. Dat kan gewoon als er een goede verstandhouding bestaat tussen sportschutter en politie!
“Heeft de politie dan problemen met de aanvragen betreffende artikel 18 wapens”? “Wat is er aan de hand”?
“Nou we maken ons bezorgd over het groot aantal aanvragen aangaande het artikel 18 wapen”, kreeg ik als antwoord. “Men is bezig om het aantal van maximaal 5 sportwapens ver te overschrijden en dat kan niet toch de bedoeling zijn”. “Dan gaat het op een verzameling lijken”. Sommigen hebben er zelfs 20 of meer op staan”.
“En waarom wilt u zoveel van dit soort wapens op uw verlof, een paar zijn toch al voldoende voor de schietsport”? Ik kon de vraag nu niet ontwijken en zei voorzichtig; “meneer, ik heb maar 2 wapens op mijn sportverlof staan welke onder de artikel 18 wet vallen”. Het verlof wat u waarschijnlijk bestudeert is mijn verzamelverlof”.
Snel wierp de medewerker een blik op het pc scherm en moest toegeven dat hij niet goed had gekeken. Kan gewoon gebeuren, het verzamelverlof stond voor en daar stonden toevallig meer wapens op dan op het sportverlof. En daarbij natuurlijk het feit dat een verzamelverlof niet veel in Nederland voorkomt. 
Mijn interesse was echter gewekt en ik wilde nog wel even graag doorgaan over dat artikel 18 gebeuren maar daarover later meer.

Artikel 18 wapens
Een originele Winchester model 1873 in kaliber .44-40 WCF is vallend onder artikel 18, zo ook een Rolling Block geweer uit 1875 in het Zweedse kaliber 12,7 x 44R.
Achterlaadwapens welke men vrij kan aanschaffen. En dan noemen we er gewoon een paar als voorbeeld. Het zijn er natuurlijk veel meer.
Op internet staat keurig beschreven welke wapens daaronder vallen, dat gaan we nu niet opnoemen. De kenners weten dit allang en zijn goed op de hoogte. Maar bent u geïnteresseerd en weet u het niet, dan zou ik die sites maar eens openen.
Artikel 18 wapens zijn vrij voor de wet, je mag ze (mits boven de 18 jaar) gewoon aanschaffen en zonder verlof thuis aan de muur hangen, dat kan al jaren. Maar let op, zonder een geldig verlof mag men geen munitie daarbij voorhanden hebben.
In het verleden moest je (indien men met het wapen wilde gaan schieten) de bijbehorende munitie op het sportverlof laten plaatsen. Munitie (kaliber werd genoemd) t.b.v. antiek wapen stond dan onderaan het rijtje op de bijlage. En menigeen heeft het nu (al is dit vreemd) nog steeds zo op de bijlage staan. Men kon er vrij mee op de vereniging schieten, de munitie stond immers op het verlof en dat was toen voor de wet voldoende.
Tegenwoordig is dit anders en moet het wapen op het verlof worden bijgeschreven als er mee geschoten gaat worden. 
Die beslissing is niet zomaar uit de lucht komen vallen want stel u eens voor dat u onderweg naar de vereniging wordt aangehouden door de politie. Dan moeten we maar hopen dat de dienstdoende agent verstand van zaken heeft en dat kan gezien de complexiteit van de wapenwet niet verwacht worden. Een groot deel van de sportschutters verdiept zich nauwelijks in deze materie, moeten we het dan wel van de politiemensen op straat verwachten? Natuurlijk niet. En dan is het niet erg prettig als de agent (die wellicht niet bekend is met het artikel 18 fenomeen) het wapen ziet en vraagt wat u er mee gaat doen. “Heeft u een verlof bij u”, zal de eerste vraag zijn.
Dat verlof kon getoond worden maar er stond behalve wat antieke munitie niets vermeld over het wapen zelf. Dat zou problemen kunnen geven. De agent zou bij twijfel zomaar eens kunnen besluiten om het wapen in beslag te nemen. Zal zeker een paar keer gebeurd zijn.
Het komt allemaal wel weer goed maar is te voorkomen door een goede vastlegging in het Verona systeem.
Vandaar de wijziging enkele jaren geleden om de wapens gewoon op het verlof te laten plaatsen. De verbetering zit in het feit dat de wapens nimmer onderweg bij een controle in beslag genomen zullen worden door enige administratieve onzekerheid. Het is immers keurig vastgelegd. Een bijkomend voordeel is ook dat ze niet meetellen voor de wettelijk benodigde schietbeurten van 18 stuks. Voor ons is  er totaal niets aan de hand.
Het wapen dient dus gewoon net als elk ander vuurwapen via een WM3 formulier aangevraagd te worden. Dus eerst via het bestuur van de vereniging het aanvraagformulier invullen. De juiste KNSA discipline beschrijven, ondertekenen en indienen bij de politie. Daarbij een certificaat van ‘geschiktheid’ voegen van een erkende wapenhandel waarop staat vermeld dat dit een 100% onder de artikel 18 wet vallend wapen is.
Het wapen en het bijbehorende kaliber worden als alles goed gaat na verloop van tijd bijgeschreven op het verlof.
Als alles goed gaat ja. De politie is niet gek en controleert ook de certificaten door zelf een onderzoek te doen naar het wapen. Is dit wapen een dubieus geval dan kan het gewoon afgewezen worden, ondanks het certificaat van de wapenhandel. En dat is ook weer logisch want  een bevriende handelaar zou iets meer genegen kunnen zijn om de klant te steunen. Ook weer menselijk maar niet toegestaan.

De eindcontrole ligt dus altijd bij de politie en de experts zelf.
Genoeg over het artikel 18 wapen zelf en de wijze van aanvragen. Terug naar waar het  daadwerkelijk om gaat; de belangstelling en de zorg van de politie omtrent deze wapens.

De praktijk vandaag de dag.
Natuurlijk kennen we schutters die een hele groep wapens op het verlof hebben laten zetten. En zeg nou eerlijk, ze deden niets onwettigs. Enkelschots Rolling Block geweren maar ook meerschots lever action wapens en grendelgeweren zijn in grote getale op het verlof geplaatst.
Zelf ken ik deze schutters ook. Vaak zeer ervaren mannen die na jarenlang met hun sportwapens te hebben geschoten in hun nadagen nog jaren genieten van hun militair achterlaadgeweer en een paar schoten daarmee doen. Lekker afwisselend de ene keer die en de andere keer dat wapen mee naar de baan voor een schietsessie.Wat is daar mis mee zou je denken. 
Zelf zie ik niet in wat er mis mee is.

Maar dat er iets mis is kan wel gezegd worden want waarom plots de zorg van de politie voor deze categorie schutters. Daar moet iets achter zitten maar wat? En dit is niet zomaar een incident, ook vanuit het land komen deze geluiden tot ons.


Wie zijn er bezig binnen het kader om de sportschutters wederom aan banden te leggen?

Het zijn echt niet de medewerkers van deze afdeling van politie die dit opperen. Welnee, het komt van hogerop. Het gedonder komt rechtstreeks vanuit het kader!
Oh jee, als dat maar niet hetzelfde kader is waar we al jarenlang last van hebben. Dat waren toch die kereltjes die zelf hun eigen wetten erop nahielden en zo ook de handhaving daarop afstemden.
Gebeurt zoiets niet in een dictatuur?

Het zou vreemd zijn want niet lang geleden zijn een paar van die gasten op non- actief gesteld. Kan ook niet anders na het debâcle van de actie tijdens Veteranendag. Toen kwam na een niet zo fraaie actie van een bepaalde groep een klacht van het Engelse hof richting onze Koning om er wat aan te doen. Ja en dat kan je niet weigeren, dan moet er wat gebeuren en gaan er koppen rollen.
Edje B.en Toontje M. kregen het toen opeens erg warm.
Het is voor de sportschutters dus oppassen geblazen van wat er nu weer boven ons hoofd hangt. Wat als deze mannetjes worden vervangen door andere malloten met dezelfde zieke instelling? Dat willen we niet hebben!
Zou ook zelfs niet mogelijk moeten zijn in een degelijke rechtstaat. Alhoewel hier ook steeds meer twijfel over bestaat.
 
Wat is er mis met de totale vastlegging van artikel 18 wapens in het Verona datasysteem?
Deze vraag mogen we onszelf ook stellen. Want daar is het antwoord toch erg simpel; hier is niets mis mee. Behalve meer werk zou juist de politietop blij moeten zijn met de toestroom van WM3 aanvragen. Er is meer vastgelegd en er komt ook meer geld binnen. 


Een stukje politieke ergernis.
Volgens mij ziet het volk liever een toestroom van WM3 aanvragen van sportschutters bij politie dan een toestroom asielzoekers uit Syrië in hun land voorbijkomen. Die WM3 formulieren zijn in ieder geval zeker geen gevaarzetting en ontwrichting voor de samenleving. En over identiteitsverlies van een natie maar te zwijgen.

Dat is natuurlijk een heel ander hoofdstuk maar gezien de grote van dit probleem vraag ik me af waar men in dit land in godsnaam mee bezig is. Is men de identiteit van het land bewust aan het kapotmaken? Is daarom Nederland erg geliefd bij criminelen en hun voorbereidende acties? Alles wat logisch lijkt wordt om zeep geholpen en alles wat crimineel is of niet deugt kan alle steun verwachten. Dan staan allerlei dubieuze advocaten op om de raddraaiers bij te staan.
Alles wat het volk niet 
wil  wordt juist wel gedaan. Inspraak nul. Waar is dan die geweldige democratie gebleven die we zo roemen?
Wat betekent het woord nog? 
Zet die asielzoekers in die dure leegstaande paleizen van het vorstenhuis. We hebben die zooi toch zelf betaald dus slopen maar!
Bejaardenhuizen kampen met veel tekorten. De mensen die dit land hebben groot gemaakt en daar nu vertoeven kunnen in de stront zakken terwijl de nieuwkomers van weet ik veel waar vandaan allerlei hulp krijgen aangeboden. En dat met tienduizenden tegelijk! Ziekenfonds duur? Niet voor de nieuwkomer, die krijgt het gratis en ga zo maar door. Huurwoning graag willen hebben? Wacht maar langer want ze worden straks uitgedeeld aan de niet wachtenden.
Moet u eens goed nadenken over al die graven her en der in het land van oud 40-45- strijders. Die mannen hebben hun leven gegeven door te pogen een bezetter te verdrijven. Is dat dan allemaal voor niets geweest? Schandelijk want nu wordt het gewoon weggegeven. De Nederlandse identiteit gaat volledig verdwijnen en daarbij alle opgebouwde tradities. 
Een beroerde kwestie met inderdaad een nep parlement en wat nog veel erger is, met een hoge dosis landverraad in zich!

Nog even over die artikel 18 wapens.  
Wat eerst niet werd vastgelegd is straks volledig bekend bij politie, prima toch. Waarom dan de zorg? Is het om de hoeveelheid wapens?

Ook grote onzin, via illegale weg worden in Nederland tienduizenden vuurwapens per jaar verhandeld. Daar zou ik me maar meer druk om maken.
En dan op het 20:00 uur journaal blij verkondigen dat ze 300 wapens in een jaar hebben buitgemaakt in Amsterdam. Een lachertje natuurlijk, ik zou me dood schamen. Ze zouden meer indruk op het volk maken als het er 3000 of 30000  zouden zijn maar niet 300. Dat is gewoon zielig!
De vastlegging van het artikel 18 wapen kan alleen maar voor een goed gevoel zorgen. Het was er eerst totaal niet en nu is een groot deel van deze wapens bekend bij de overheid. Wat wil je nog meer?
En nee politie, het is niet een uitbreiding van het sportverlof. De wapens moesten toevallig hierop geplaatst worden maar dat is de wens van de overheid zelf. Ze zijn nog steeds voor de wet vrij. Gaarne dan wel op de juiste wijze beoordelen a.u.b. En maak u niet al te druk om deze wapens. Doe dat maar voor de AK47 acties in de hoofdstad. Er wordt heus geen bank overvallen met een klassiek Rolling Block of Winchester lever action geweer.

Wat is nu de bedoeling van dit stukje?
De WLASSH schrijft normaliter over lever action wapens. Daar zijn we (dat denken we) wel goed in. Maar soms moeten we wel even in de pen klimmen om u wakker te schudden. Zo ook nu. Dus in eerste instantie willen we u via dit geschrevene waarschuwen en waakzamer maken. Er is wat aan de hand maar wat? En aangezien we de laatste tijd veel mondiger zijn geworden is het handig dat u de boven beschreven materie tot u neemt en er serieus erover van gedachte wisselt met andere schutters.
Er zijn mensen in Nederland die zich inzetten voor u als sportschutter. Wees daarvan overtuigd maar laat ze niet in de kou staan als er straks steun benodigd is!
En denkt u nu; “het loopt allemaal zo’n vaart niet”? Denk zeg ik tegen u het volgende.
Het gaat (als het fout gaat) harder dan u denkt. Ook in Engeland liep het volgens grote groepen schutters niet zo’n vaart maar wat is er gebeurd? Juist dat bedoel ik!
Dus blijf lezen beste schutters, het is uw voortbestaan waarborgen in de sport waar u van houdt. Zelfs de NRA heeft het zo beschreven richting de leden. Het gevaar ligt steeds op de loer, informeer elkaar, help elkaar en steun elkaar. Dat kan om te beginnen met alles te lezen wat er in de schietsport gaande is. En dat is veel meer dan u waarschijnlijk beseft!
En spreek geen kwaad van de brenger van het slechte bericht maar concentreer u op de boodschap zelf! Doe mee met de discussie.
Laten we allen waakzaam zijn en pogen alles in het werk te stellen om onze sport te houden zoals hij is.

Robert Teske