WLASSH®
 2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Aanvoerstoring

Probleem benoemen.
Tijdens repeteren schoot een extra patroon vanuit het buismagazijn onder de carrier.
Op dat moment gewoon rustig blijven en geen gekke dingen doen.
Eerst gaan we dit op de baan oplossen en vervolgens kunnen we thuis rustig zoeken wat de oorzaak kan zijn.
Het is jammer als dit net gebeurt als er daarvoor 9 in de buis zijn geschoven (bijvoorbeeld een Trapper).
Heeft men geen gereedschap bij zich, dan voorzichtig de voorste patroon verder naar voren duwen zodat de achterste meer ruimte krijgt om er uit te kunnen vallen.
Dat lukt, maar duurt even.
Zodra deze er uit is, de volgende op dezelfde manier herhalen. Doe dit bij voorkeur met een houten stokje, bij storingen heeft men altijd haast en dan is een beschadiging zo gemaakt. Geef het wapen niet in handen van een schutter die niet bekend is, u doet het dan altijd zelf beter.
Heeft men wel gereedschap bij zich, dan kan men de kleine borgschroef met as verwijderen.
Men kan dan meer ruimte vrijmaken om zo alle patronen in één keer eruit te laten vallen.
Let wel, alle handelingen moeten wel in veilige richting plaatsvinden, vergeet dit a.u.b. niet.
Niemand kan u dan lastig vallen tijdens deze actie.
Of men nu een vizier verstelt of een storing oplost, dat is hetzelfde.
Schieten kan direct daarna gewoon doorgang vinden, maar gebruik hem dan als enkelschots wapen en laadt rechtstreeks in de kamer. Een tweede keer kan zomaar gebeuren en we weten nog niet wat er loos is.
We hadden deze storing tijdens een wedstrijd "Lever Action Precisie" en de schutter kon gewoon de serie afronden.
Eerst even terug naar de storing zelf, hoe ziet dat er uit?
Afbeelding 1 laat dit duidelijk zien.
 
Afbeelding 1
De storing in beeld, de .357 Magnum patronen liggen op een plek waar deze niet thuis horen.
Ze rusten op de bovenzijde van de link en met de hulsrand tegen de vergrendeling. De patroon welke het meest zichtbaar is de achterste, die moet meer ruimte krijgen. Daarvoor moet de voorste meer naar voren toe, wapen schuin houden en patroon eruit laten vallen door te helpen met een stokje of pincet.
 
Patronen uit de laadbuis (magazine tube) verwijderen.
Een snelle methode is om de einddop (magazine plug) van de laadbuis te verwijderen, dit kan men doen door een dwarsboutje (magazine plug screw) los te draaien met bit 180-4 en de dop af te nemen, zie afbeelding 2.
Let op, de veer (magazine spring) staat onder druk en zal omhoog springen.
Het wapen naar voren kantelen en de laadbuis legen.
Controleer of de aanvoer volledig vrij is en verwijder ook de onder de drager "Carrier" geschoven patroon.
Het wapen is nu veilig om verder te onderzoeken. Ook nu erop letten dat dit in veilige richting  zal plaatsvinden en op de juiste locatie.
Tijdens legen van het buismagazijn kan de aanbrenger (magazine follower) eruit vallen. plaats deze weer terug, dan de veer terug plaatsen en borgen met de einddop, monteer het boutje en draai vast.
 
Afbeelding 2.
De onderdelen van het buismagazijn in juiste inbreng- volgorde genoemd: Op de voorgrond, de Follower, magazine spring, plug en plug screw. Let op het uiteinde van de laadbuis en de daarin verschillende gaten voor het boutje. Gebruik bit 180-4. 
 
Probleem opsporen.
Het werkelijke probleem kan men vinden in de "link". De link is als het ware de onderste dichting van de kast welke door bedienen van de lever aan de voorzijde scharniert en aan de achterzijde naar beneden gaat. De link trekt het grendelblok naar onder toe tijdens openen van het wapen, u weet wel het grendelblok wat de slede- afsluiter blokkeert! Dit kan u goed zien in afbeelding 1.
Ook sluit de link het wapen goed af aan de onderzijde, de lever blijft op zijn plek. Daar zorgt een kleine verende nok aan de achterzijde van de link voor, ook goed te zien in afbeelding 1.
Een heel belangrijke taak van de link aan de voorzijde is, de patronen voortijdig te stoppen vanuit de laadbuis. Een kleine vaste opstaande nok voorkomt dit, zie de rode cirkel in afbeelding 3. Jammer genoeg een vaste nok want bij slijtage zal men de link moeten demonteren, bewerken of vervangen.
En vreemd genoeg is dit iets wat kan voorkomen bij een wapen waar nog niet eens veel mee geschoten is.
Er zijn 2 Trapper karabijnen bij ons in gebruik in kaliber .357 Magnum en 1 heeft 12000 patronen verschoten zonder slijtage en de ander heeft een versleten nok terwijl de rest zeker niet oogt dat het veel gebruikt is.
Het eerste wapen is nieuw gekocht, de ander tweedehands. Dat zal de oorzaak kunnen zijn, een slechte baas helpt alle goede mechanieken naar de sode..........
 
Even een zijstap.
Is u wel eens opgevallen dat er regelmatig een onklaar gemaakte Winchester wordt aangeboden?
Het wapen ziet er dan nog prachtig uit maar is onklaar gemaakt. Een schutter die een storing niet tijdig herkent zal meer problemen krijgen en weleens kunnen besluiten om dit wapen niet in te ruilen maar onklaar te laten maken en nog te houden als decoratiewapen.
En eerlijk gezegd is dit niet vreemd, weinig of niets aan inruil ontvangen of nog een leuke wandversiering regelen. Ook dit geeft aan dat een hoop mensen het model fantastisch vinden (we noemden al eerder over een fenomenaal ontwerpcharisma) maar het mechaniek niet willen begrijpen. Jammer!!
 
Afbeelding 3.
De rode cirkel geeft de "cartridge stop" aan. De patronen uit de magazijnbuis rusten tegen deze nok aan.
De nok kan men bewerken d.m.v. koud vervormen, dat is bij deze dus gedaan. Licht met een kleine hamer de nok stuiken zodat hij weer licht omhoog staat en vervolgens met een vijl en polijstpapier bewerken. Een andere oplossing is oplassen en opnieuw vormen. Dat doe je als de schade te groot is. Heeft men geen zin in dit alles, dan is het altijd mogelijk om een nieuwe link te bestellen. 
 
Aanvullende informatie betreffende afbeelding 3.
De verenstalen clip linksboven de rode cirkel heet "cartridge block". Deze clip kan voor veel problemen zorgen, een specifiek .357 Magnum onderdeeltje wat geregeld gecontroleerd dient te worden, daarover later meer. De foto is zo genomen alsof het wapen gesloten is, men heeft dan een indruk hoe deze onderdelen in het wapen liggen.
Het gat aan het einde van de lever, grijpt aan in de slede- afsluiter.
 
Niet stuiken maar lassen.
Is de schade te groot, dan is oplassen een optie.
De nabewerking is dan wat meer.
Onderstaande afbeelding 4 geeft aan hoe een gelaste nok er uit ziet. 
 
Afbeelding 4
Links een versleten nok en rechts een opgelaste versie.
Deze foto stond op het internet en leek me handig om te tonen.
 
Wat doet de nok "cartridge stop" precies?
Nog even alles op een rijtje:
Bij een gesloten wapen (de link is dicht en vlak aan de onderzijde van de kast aangesloten) is de nok lager, hij houdt dus niets tegen en zo kan de patroon vanuit het buismagazijn naar achteren bewegen. Zover dat deze bovenop de drager kan komen te liggen.
De patroondrager moet op zijn beurt wel volledig naar beneden toe aanliggen.
Als de nok "cartridge stop" weer terug is in de basispositie, dus laag, en de drager "carrier" is door zijn veer weer in de laagste stand aangekomen, dan pas zal de patroon vanuit het buismagazijn naar achteren kunnen bewegen. Een lange zin maar zo werkt het wel.
De patroon gaat dus naar achter alleen niet te ver, dat wordt weer voorkomen door de "cartridge block", u weet wel, die verenstalen clip aan het eind van de hevel.
Wordt het wapen geopend, dan scharniert de achterzijde van de link naar beneden toe. De voorzijde komt daardoor iets omhoog, dus ook de nok. De eerstvolgende patroon wordt tegen gehouden en kan nu niet vanuit het buismagazijn aangevoerd worden.
Is de nok versleten, dan kan men begrijpen wat er gebeurt, kijk dan nogmaals naar afbeelding 1.
Als u de nok licht bewerkt, dan is het mogelijk om nog heel lang van het wapen gebruik te maken.