WLASSH
 

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 08-10-2014 Rene van Rijn

Inleiding
Een ingezonden reactie kan soms heel belangrijk zijn. Zo ook nu de reactie gericht aan de WLASSH van Rene van Rijn op 6 oktober jl.
Er wordt niet alleen goed gelezen door schutters, ze denken ook mee en zijn op zoek naar een oplossing.
Prima natuurlijk, we zijn hier heel erg verheugd over.
Het onderwerp van de reactie is te belangrijk om zomaar even als antwoord af te doen in de gelijknamige rubriek. Een meer opvallende publicatie is denk ik wel op zijn plaats.
Waar gaat het om?
Rene heeft zelf een Marlin model 1894 C in kaliber .357 Magnum / .38 Special.
Gezien de geschiedenis van het als tweede genoemde kaliber vraagt Rene zich af dit wapen gewoon toegelaten kan worden op de "Historisch Wapen" wedstrijd "Pope".
Als dit zo zou zijn dan is het welhaast zeker ook mogelijk om het wapen aan te schaffen of zelfs door te verkopen aan een andere schutter. De gehate status van ongewenst kan dan geheel vervallen en het wapen kan dan net zoals een Winchester model 94 in kaliber .45 Colt opgenomen worden in de Historische Wapengroep.
 
Waar doelt Rene op?
Juist, hij doelt op die oh zo belangrijke .38 Special patroon waarvan we bijna voor 99 % denken dat het in de oorsprong een nitro patroon is.
Een voorlopig onderzoek toont aan dat het ontwerp in 1898 op de markt kwam en dat de introductie pas in 1902 plaatsvond. De patroon werd in eerste instantie geladen met zwartkruit (net iets meer dan 20 grain) maar al in het eerste jaar van verschijnen werd de ommezwaai naar het nitrokruit gemaakt.
In de voorgaande zinnen worden dus 2 heel belangrijke feiten duidelijk;
 
 
       • Het ontwerp is van voor 1899
       • Het was in oorsprong een zwartkruit patroon.
 
 Dat is me wat, dat zou inhouden dat deze wapens niet alleen gewoon vrij aangekocht kunnen worden door een sportschutter maar ook doorverkocht kunnen worden aan en medeschutter.
Aanvraag kan gewoon geschieden onder de discipline Pope voor als het om de 50 meter afstand gaat.
Automatisch zou de langere afstand dan ook geen bezwaar moeten zijn maar we houden het, gezien het kaliber nu even op de 50 meter.
Nu zit u natuurlijk op het puntje van uw stoel te lezen en desnoods herleest u het geschrevene een paar keer.
Ja en dan komen de vragen weer vanaf de andere kant op ons afgevuurd, daar kun je op wachten.
 
De vraag die we kunnen verwachten.
"Het wapen heeft als loopaanduiding ".357 Magnum", geeft dat dan geen problemen want dat is zeker geen historische patroon als het om klassieke drijfladingen gaat maar het staat wel op de loop". Wordt dat niet als nadeel gezien als het om een wapenaanvraag gaat?
 
Het antwoord wat we geven.
Helemaal waar maar kennen we dit fenomeen al niet een hele lange tijd bij de revolver in .357 Magnum. De magnum munitie kon in de voorgaande jaren ook nergens op de wedstrijden gebruikt worden en men koos  voor de schietsport voor de schuttersvriendelijke .38 Special patroon. Ondanks het bijna nergens toelaten van het magnum kaliber kocht je toch wel degelijk een .357 Magnum wapen met dito aanduiding. Geschoten werd bijna altijd met .38 Special munitie. Aanschaf is nooit een probleem of een punt van discussie geweest. Althans, ik heb er nimmer iets over gehoord.
Dan is deze handeling toch ook gewoon toe te passen op de lever action in dit kaliber. Je koopt een .357 Magnum geweer of karabijn maar schiet keurig de .38 Special patroon geladen met zwartkruit op de historische wedstrijden. Oefenen kan zoveel als men wil met nitro munitie. Probleem opgelost!
 
Kaliberaanduiding.
Er is nog een punt van aandacht; Bij een revolver staat veelal alleen de aanduiding ".357 Magnum" op de loop  maar weet ieder dat ook de .38 Special patroon met dit wapen verschoten kan worden.
Bij de Marlin staat niet alleen de aanduiding .357 Magnum" op de loop maar ook de aanduiding ".38 Special" en dat is zelfs nog gunstiger!
 
Bovenstaande afbeelding werd gebruikt in het stukje "Skinner sight plaatsen op een Marlin". Dit is wel degelijk een model 1894 C en duidelijk is de dubbele kaliberaanduiding te zien.  
En wat te denken van deze afbeelding!!
En eigenlijk is het logisch, de inhoud van de .38 Special huls had ons al moeten aangeven dat in oorsprong dit een zwartkruit patroon was. Dat werpt een heel andere kijk op de zaak betreffende het ongewenst zijn van een lever action wapen.
 
Begrijpt u nu waarom ik uitgebreid antwoord geef, dit is te belangrijk om zomaar even te laten glippen. Rene van Rijn heeft dit heel goed gezien en deed er juist aan om ons tijdig te informeren.
Ondanks dat ik nog verder ga spitten naar meer bewijs wilde ik dit toch direct met u delen.
Slaan we nu de plank mis of is het een gouden stelling? Ik denk het laatste.
Ik hoop van harte dat het tot iets positiefs zal leiden en dat we weer massaal kunnen overgaan tot aanschaf van een lever action wapen in kaliber .357 Magnum.
 
Op modeljaar letten van het wapen.
Let echter wel op dat het wapen historisch correct moet zijn, dus altijd een model van voor 1899 aanschaffen anders gaat het zeker niet door. We vragen immers aan onder de discipline "Historisch Wapen".
Het is nog wachten op de uitslag van de LTC- GKG voor wat betreft een eventuele nieuwe discipline.
Er zijn dus meer mogelijkheden die tot een succes kunnen leiden.
 
Aanvullende informatie
Kijk, andere fabrikanten zijn al voorbereid en produceren .38 Special patronen geladen met zwartkruit en met kogels met vlakke kop. Dus geschikt voor in de buismagazijnen van de lever actions.
De naam van de munitiefabrikant is GOEX. Geen onbekende voor ons toch? 
 Goex Black Dawge Black Powder Ammunition 38 Special 145 Grain Lead Flat Nose Box of 50
 
Product informatie:
Deze Black Dawge .38 Special patronen zijn geladen met origineel zwartkruit.
Ontworpen om zuiver te schieten en met zo min mogelijke vervuiling.
Ideaal voor de jacht en het sportschieten.
De 145 grain flat nose kogels zijn gegoten met een zachte samenstelling lood/tin en gevet met SPG.
Deze munitie is nieuw op de markt en de hulzen zijn voorzien van een boxer slaghoedje.
De hulzen zijn meerdere keren herlaadbaar.
De Muzzle velocity (MV) wordt opgegeven als zijnde 745 fps.
Jammer genoeg wordt niet genoemd vanuit welk wapen dit is verschoten.
 
Buffalo Arms
Op dit moment zijn er ook kant en klare patronen te koop van het merk Buffalo Arms.
U merkt het al, de .38 Special met zwartkruit lading is in opmars, zeker in Amerika.
We zullen dus spoedig meer zwartkruit geladen patronen in de handel tegenkomen.
 
De Nederlandse wapenwetgeving.
Nederland kan hier niet omheen en zal een aanschaf van een lever action geweer of karabijn in kaliber .357 Magnum niet kunnen weigeren. U gaat er immers .38 Special patronen mee verschieten, geladen met zwartkruit.
Trainen gaat u vervolgens met de .357 Magnum patronen geladen met nitro kruit. Een prachtige combinatie dus en het is wachten op de eerste aanvraag van een dergelijk wapen.
Let wel; De aanvraag geschiedt onder de noemer van de Historisch- Wapen- discipline "Pope".
Als de KNSA straks de uitslag bekend maakt van het LTC- GKG overleg omtrent de nieuwe lever action discipline en deze zou positief zijn, dan is er een dubbelslag geslagen. De lever action schutter kan dan zowel in het historische gebeuren als in de nitro discipline zijn kunsten vertonen. Meer schutters op de wedstrijden dus en dat is wat we toch allemaal willen.
 
Robert Teske
 

Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.