WLASSH®
2011-2024 

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Antwoord op de vraag


Een antwoord kan soms iets uitgebreider zijn dan verwacht en is dan te vinden onder dezelfde menukop  "Antwoord op de vraag" in tabblad "Extra uitleg".

Het reactieformulier wordt de laatste tijd veel minder gebruikt dan toen we net begonnen met de website. De meeste schutters maken tegenwoordig gebruik van het WLASSH e-mailadres, contact@wlassh.nl.

 

24-02-2024
Beste Ron
Dank voor je bericht aan onze website.
We hebben een aantal schutters in de vereniging die met een Rossi geweer schieten. Als er problemen waren gingen ze naar Marcel Muis. Marcel, van de Wapenkamer in Hoogeveen staat met een stand a.s. zondag in Driebergen. Hij kan zeker wat regelen.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

Zijn er schutters met een Rossi lever action geweer en die hun ervaring willen delen?
Gaarne contact opnemen met de WLASSH.

11-07-2023
Ha Patrick.
Nu is het duidelijk, je zou graag een origineel "rear ladder sight" willen aanschaffen.
Een afbeelding hieronder maakt meer duidelijk.
Deze zijn te verkrijgen bij Homestaed parts in de VS. Klik hier voor de website. 
Soms zijn ze out of stock maar dan kan je aangeven bericht te willen krijgen wanneer ze weer binnen zijn.
Weten we een ander adres dan hoor je dat alsnog van ons.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

07-07-2023
Beste Patrick.
Je praat over een laddervizier.
Wil je een origineel opklapbaar vizier van Winchester zelf of een ander model wat op de bovengreep wordt geplaatst?
Laat dat even weten.
Voor onderdelen, probeer Waffen Ferkinghoff een keer in Duitsland. Die zenden de spullen zo naar je toe.
Ik hoor van je.
Met schuttersgroet, Robert Teske 

11-02-2023
Beste Brigitte, hartelijk dank voor de felicitaties.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

11-02-2023
Beste Jack, hartelijk dank voor de felicitaties aangaande onze erkenning van de discipline Lever Action Geweer.
Erg leuk om te lezen dat schutters het vele werk om dit te bereiken op de juiste waarde weten te schatten.
Nogmaals dank.
Met schuttersgroet, Robert Teske

26-05-2022
Beste Rein, dank voor je reactie aan onze website en de tip.
We gaan dit publiceren zodat de lezers dit kunnen zien.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

Een Speed Loader die geschikt is voor een lever action wapen? Jawel hij bestaat.
Klik hier en u bezoekt de bewuste website.


 

30-04-2021 
Beste Edwin, dank voor je reactie aan onze site.
De koppen voor een .32-40 Win. (variërend in maat van .320-.324)  kaliber zijn ook hier zeer schaars aanwezig.
Degene die het kaliber hebben, gieten vaak zelf de koppen. Ze gebruiken dan de gietmal van Lyman, nummer 319247 van 157 grain of de RCBS mal 32-170-FN van 178 grain. Is dit een optie? Lijkt me het beste om te doen want nergens kom ik deze koppen hier tegen.  
Koppen zijn zeker leverbaar en uiteindelijk zou een goede wapenhandel dit zeker voor je moeten kunnen regelen. 
Nog een optie is om in Duitsland te kijken naar de koppen van het merk WM-bullets. De informatie voeg ik hieronder toe, dan kan je op gemak dit raadplegen. Zo te zien verkopen ze loden koppen voor de .32-40 Win in diverse maten. Jouw wapenhandel moet dit kunnen leveren. Zo niet, dan rechtstreeks contact opnemen met een Duitse dealer. Een goede is Grauwolf.
https://www.grauwolf.net/wiederladen/geschosse.html?grauwolf_kaliber=247
Veel succes met de zoektocht en vergeet niet hieronder te kijken want ik heb ook .32-40 info toegevoegd.
Blijf de WLASSH website raadplegen.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

32 40 Win Cast Bullets
PDF – 3,4 MB 483 downloads
WM Bullets Catalog
PDF – 4,9 MB 521 downloads

 

21-02-2020
Beste Leo, dank voor je reactie op onze site.
De .38-55 is de eerste patroon waarmee de 94 van Winchester op de markt kwam. En als zwartkruit patroon!
Dit wapen en de patroon kunnen aangevraagd worden onder de discipline Pope. Je noemt het wapen niet enkel het kaliber maar ik neem aan dat je de 94 in gedachte had. Maar het kan natuurlijk ook een Marlin geweer zijn. De .38-55 was in oorsprong een Ballard patroon maar zowel Winchester als Marlin hebben diverse wapens uitgebracht in dit kaliber. 
In jouw geval, vasthouden aan het feit dat Winchester het Model 94 in twee zwartkruit kalibers heeft uitgebracht en wel de .32-40 Win. en de .38-55 Win. De aanvraag kan dan ook gewoon gedaan worden.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

13-12-2019
Beste Peter, dank voor je reactie op onze site.
De WLASSH organiseert vanaf 2017 open wedstrijden en heeft tijdens de ontwikkeling van de nieuwe disciplines Trapper en Legacy goed gekeken naar wat men doet bij andere disciplines. Nergens is er een mogelijkheid om een kaartsoort te kiezen. In de gehele schietsport is dit een zeer zelden voorkomend iets. Het visueel zoals we nu hebben gekozen is voor ieder gelijk. Een persoonlijke voorkeur invoeren zal nog veel meer werk met zich meebrengen en uiteindelijk een andere discussie op gang brengen. 
De keuze die we ooit gemaakt hebben is niet een vaststaand iets. Natuurlijk is over van alles en nog wat te praten maar dan moet het draagvlak voor deze discussie veel groter zijn. Dus zouden er veel meer meldingen moeten komen en die zijn er op dit moment niet. Pas als dit gebeurt, dan  kunnen we actie ondernemen en de WLASSH leden om raad vragen. Voorlopig houden we vast aan de 25 meter pistoolschijf die bij veel disciplines worden ingezet. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt.
Met schuttersgroet
Robert Teske

Een 25 meter pistoolschijf welke gebruikt wordt bij de disciplines Trapper en Legacy van de WLASSH maar ook gebruikt wordt bij de disciplines vallend onder de wapengroep Historisch Wapen. De WLASSH telt centrum inslag.
Treffer 1 is een 10, treffer 2 is een 9, treffer 3 is een 9, treffer 4 is een 9 en treffer 5 is een 9.
De blauwe cirkels geven de contouren van het schotmaatje weer.

16-08-2019
Beste Ron, dank voor je reactie op onze site.
De laatste tijd lopen de vragen veelal via de e- mail contact@wlassh.nl
maar dit kan natuurlijk ook nog steeds.
Het leuke is dat anderen ook de vraag en het antwoord kunnen lezen.
Je keuze om een lever action geweer aan te schaffen is heel goed en juichen we toe. Een Winchester Ranger in kaliber .30-30 WCF is een goede keuze. Dit wapen is prima op verlof te plaatsen. Een GKG wapen is volgens de KNSA een wapen met een kaliber tot 8 mm.
Ondanks dat wij dat een onzinnige regel vinden, hebben we er nog wel mee te maken. Maar gelukkig voor jou, is de .30-30 WCF patroon onder de 8 mm vallend en is het aan te schaffen. Het wapen kan men aanvragen onder GKG Militair Vrij Geweer en Veteranen Geweer. Dat is zo te controleren door even het KNSA reglement Deel 4 te raadplegen, dan hoofdstuk 2, wapens, uitrusting en munitie.
Er zijn ons geen weigeringen bekend, dit wapen wordt dus altijd op verlof geplaatst.

De Winchester in kaliber .30-30 WCF is natuurlijk ook in de oorlog gebruikt bij een legeronderdeel. Denk aan de Pacific Coast Militia Rangers. En juist de Ranger voldoet perfect aan de eisen.
Laat even weten of de aanschaf is gelukt?
Mocht je overwegen om ons te steunen, we hebben een officiële vereniging WLASSH opgericht van en voor lever action schutters.
Zo kunnen we langzamerhand de overheid doen inzien dat het wel degelijk zeer serieus is wat we doen, schijfschieten met klassiek ogende wapens en zonder enige vorm van hulpmiddelen. We faciliteren in iets waar anderen niets in zien. Hoe meer leden, des te sterker we worden. Mocht je interesse gewekt zijn, bekijk dan eens het inschrijfformulier. Klik hier voor het inschrijfformulier.
We hopen zeker nog wat van je te horen.
Met schuttersgroet,
Robert Teske

Winchester Model 94 Ranger in kaliber .30-30 WCF

6-03-2019
Beste Peter, dank voor je reactie op onze site.
We hebben in de menubalk een rubriek met "Te koop" aangebracht. Daar is al veelvuldig gebruik van gemaakt. Wellicht is je voorstel om er een "gevraagd" rubriek aan vast te koppelen? Is zeker een goed idee en kunnen we regelen. Spoedig gaan we deze op de site plaatsen. We laten dat nog aan je weten. 
Dank voor je melding.
Met schuttersgroet
Robert

05-12-2018
Beste Klaas, dank voor de reactie aan onze site.
Een bijzondere vraag omdat we eigenlijk alleen lever action wapens behandelen. Maar het is een wapen en met een vizier dus er mag wat dat betreft niet zoveel verschil in zijn. We kennen het model wat je beschrijft. Zo heb je ook de Mosquito van Sig Sauer. Deze klein kaliber pistolen zijn een afgeleide van de grotere broer en toevallig schieten we af en toe met een dergelijk pistool.
Om eerlijk te zijn over de zwaar kalibers; normaal gesproken doe ik de wedstrijden schieten met een Sig Sauer P210 Legend en dan is het geen vergelijk met een dergelijk pistool. De P99Q NL is dan heel lastig om te schieten. Geef je de schutters die een dergelijk wapen hebben aangeschaft daarna de 210 in handen dan zie je de score omhoog knallen. Zo is dat ook met de klein kaliber pistolen en afgeleiden van de grote versie. Het zijn geen sportpistolen maar schutters kopen ze gewoon omdat ze het model leuk vinden. Kopen op emotie is normaal, doen wij ook met de lever action en de Colt single action revolvers. Niets mis mee maar er is wel een punt waar dan rekening mee gehouden moet worden; het wapen en de persoon moeten klikken. Maar wat er ook mis is met je wapen, een groep schieten moet wel degelijk kunnen. Hang de schijf op 15 meter en ga met 2 handen pogen een groep te schieten. Niet wisselen van richtpunt maar gewoon 10 schoten lossen. Er moet dan een groep ontstaan maar waar?. Dat weet ik dus niet en vertel je ook niet.
Vizier omhoog betekent dat de treffers hoger gaan vallen. Het kan dus aan de schutter liggen maar ook aan het wapen. je zou niet de eerste zijn die een fout wapen in handen krijgt. Laat dit checken. Pas heeft een vriend van me een Glock Gen 5 gekocht. Werkelijk niemand kon er iets mee raken. Bij controle bleek het aan het wapen te liggen. Terug naar de importeur. Zelf heb ik een dure S&W van het performance center gekocht maar gelijk maar weer teruggestuurd naar de importeur. Er zaten maar voor de helft trekken en velden in. Bizar gewoon en dat komt dan ons land binnen. Ben ervan overtuigd dat Nederland vaak B- keus krijgt. Zal de handel niet leuk vinden maar het is iets wat vaak voorkomt. Misgeslagen stempels, lelijke trekken en velden, het komt gewoon voor.
Probeer ook eens een ander wapen uit, een Ruger bijvoorbeeld in .22 lr. Met deze wapens kan je heel goed presteren. Wissel even en laat horen hoe het gaat. We kunnen pas iets zinnigs schrijven als we exact weten wat je doet en wat het resultaat op de kaart is. Dus testen, heel serieus oppakken en gedisciplineerd zijn anders wordt het niets. na 5 schoten je vizier verstellen is totaal verkeerd. Juist in het begin helemaal niets stellen en precies weten wat je doet. Welke munitie, welke afstand, goede houding en ga zo maar door. We horen graag van je.
Met schuttersgroet
Robert Teske

29-06-2018
Beste Rob
Dank voor je reactie op onze site.
Het feit dat je met Vihtavuori N340 wilt laden geeft al aan dat je het makkelijker kan maken voor jezelf. De Uberti is gewoon geschikt voor nitro ladingen. Wel een beetje de druk in de gaten houden en het niet te gek maken qua lading. Het nitro kruit geeft bijna geen vervuiling en dan kan er ook een reeks kogels geplaatst worden die niet ingevet hoeven te worden.
Het nitro kruit laat dit toe. Al is N340 kruit redelijk snel, een gewone geschikte mantel of copper plated kogel kan ook prima verschoten worden. Nu gebruik je kogels die door iemand zijn gegoten met een onbekend vet!
Loden kogels en speciaal vet worden vaak in verband gebracht met zwart kruit ladingen. Dan is het gebruikte vet echt van belang. Het maakt de vervuiling zachter, het voorkomt "barrel leading", men kan blijven laden en schieten en het verbetert de zuiverheid van het schot. In de kogel worden dan wat grovere vetgroeven geplaatst.
Maar N340 kruit heeft al deze zaken niet nodig. We schieten zelf met een mantelkogel van het merk Fiocchi en er wordt dus nooit vet gebruikt.
Wil je per se zelf kogels gieten dan is het een ander verhaal. Dan is de vorm en de  legering van de loden kogel van belang maar ook het type vet. Dat is veel meer uitzoekwerk maar natuurlijk prima te doen. Het vet heeft niets te maken met afdichten van de hulsmond.
Je kan natuurlijk zelf vet maken maar anderen hebben dit al jaren gedaan. Een goed recept overnemen van de fabriek is dan het beste. Goed vet van een goed merk is al voor de zuiverheid van het schot beter en bijna altijd voorkomt dit vet ook "barrel leading".
Het is maar wat je graag gaat doen; alles zelf doen en maken; of staat schieten en een goede score bovenaan de lijst?
Waarom zou je alle rompslomp van de zwart kruit lading op je nemen als je al de keuze op N340 hebt laten vallen? Neem dan ook gewoon een mantelkogel of copper plated kogel. De wapenhandel zal deze zeker voor je bestellen. Wapenhandel Noordgouwe zoekt dit uit maar ook de wapenkamer in Hoogeveen heeft ervaring met die lading. Zij kunnen altijd een kogel leveren die geschikt is. Niet in huis? Geen probleem, dan halen ze hem in huis en versturen het naar je. De Uberti kan heel goed deze kogels verschieten. Let wel Rob, alle schutters tijdens de DLAM van afgelopen 12 en 13 mei schoten met nitro kruit en een groot deel daarvan had een mantelkogel geplaatst. het wapen reinigen is ook veel makkelijker dan wanneer je schiet met zwartkruit.
De WLASSH heeft juist ingezet op het schieten met nitro kruit. De eerste 40 jaar van het bestaan van het lever action systeem was de drijflading zwartkruit maar de laatste 120 jaar is dit gewoon nitro kruit. Daarom promoten we dit! 
Laat nog even weten wat je gaat doen.
Heel veel succes met je geweer en gekozen lading.
Met schuttergroet
Robert Teske

Lever action geweren schieten uitstekend met mantelkogels. Zeker de Winchester lijn. Wel opletten dat het "flat nose bullets" zijn. Dit i.v.m. het veilig achter elkaar insteken van de patronen in het buismagazijn en natuurlijk ook tijdens afvuren.

13-06-2018
Beste Rene
Allereerst excuses voor het veel te laat antwoorden. We waren zo druk met de e- mail dat we de reactiepagina gewoon vergeten hadden. Slordig natuurlijk.

Heel mooi dat je een .44 Magnum lever action op verlof hebt kunnen laten plaatsen.

Het is net zoals de .357 Magnum een heet onderwerp in Nederland.
Wij hebben zojuist weer een extra .357 magnum op verlof gekregen, dus dat gaat goed. Hoe meer hoe beter.
Natuurlijk kan je meedoen met de Juliana (DLAM) wedstrijd. Voorlopig doen we om op te starten er maar 1 in het jaar.
We hebben dus net de tweede gehad en die was succesvol met weer meer deelnemers.
We denken dan ook dat volgend jaar zeker groter uitgepakt gaat worden.
Jouw e- mail staat al in de verzendlijst van de WLASSH, indien geen bezwaar.
En mocht je de algehele doelstelling willen steunen, dan kan dat ook.
Per 7 maart hebben we notarieel vast laten leggen dat we een vereniging zijn.
We willen om een sterk front te vormen zoveel mogelijk leden hebben met voorliefde voor lever action wapens;
En deze wapens gebruiken voor schijfschieten.
Je kan alle info op de site vinden in de menubalk.
We hopen je zeker een keer te ontmoeten tijdens een wedstrijd.
We houden je op de hoogte wat gaande is.
Met schuttersgroet
Robert Teske

10-05-2018
Beste Max
Dank voor je reactie op onze site.
Er zal zeker belangstelling zijn voor de verkoop van je Commemorative Winchester geweer. Stuur via de e- mail wat extra gegevens (gebruikt of nieuw, hoedanigheid en de vraagprijs) dan kunnen we hem op de site plaatsen indien je wenst.
Met schuttersgroet
Robert Teske. 

24-11-2017
Beste ......
Altijd even handig om een naam te plaatsen, nu moet ik helaas zo antwoorden.
Mooie duo aankoop! De .30-30 WCF is een veel voorkomend kaliber dus daar zullen we geen problemen mee krijgen als het om onderdelen voor munitie gaat. Dat is anders bij de .32-40 patroon, daar is het even zoeken.
Op Antiekewapens.nl staan hulzen aangeboden, 1 keer herladen. Maar ook de handel heeft deze hulzen in voorraad. Kijk maar eens op de site van Leo Hemelrijk in Amsterdam.
Leo heeft op zeker deze hulzen te koop of kan deze leveren.
En wat betreft de laadgegevens; welke drijflading ga je gebruiken? Wat meer info is welkom voor een beter antwoord.
Met schuttersgroet
R
obert Teske
 

17-10-2017
Beste Ton, bedankt voor je reactie op onze site.
Je bezit een Rossi in .45 Colt maar had graag een .444 Marlin Kaliber gehad. En nu wil je de .45 Colt patroon iets meer pit geven.
Om met het zware kaliber te beginnen hebben we gelijk een wedervraag voor je; waarom dan geen kaliber .45-70 genomen? Die .444 Marlin is niet klassiek genoeg om in de historische wapengroep te plaatsen maar de .45-70 in een model 1886 is dat wel degelijk. Dan had je een zwaar kaliber gehad met behoorlijk veel meer kracht. Minder prettig detail is de prijs van een mooie 1886. Maar zelfs dan had je een oude klassieker kunnen kopen van het merk Browning. Zij hebben een wel heel mooie 1886 gebouwd ter ere van het 100 jarig bestaan van het model. Dat is dan in 1986 geweest. Het model kom je zo nu en dan tegen op internet en ze zijn echt heel goed. De nieuwe Miroku lijn is trouwens ook perfect maar niet goedkoop. Je koopt dan wel topkwaliteit.
Nu even terug naar die .45 Colt patroon.
Stel we nemen even een Rossi in kaliber ,44 Magnum. Deze patroon is krachtig en zou je meer bevallen.
We geven het enkel maar aan om te laten zien dat het Rossi Model 92 zowel in .44 Magnum als .45 Colt leverbaar is. natuurlijk meer kalibers maar daar gaat het nu even niet om. We willen aangeven voor de lezers dat het wapen niet anders is en dat de huls- inhoud ook praktisch gelijk is.
Je kan gewoon een meer "magnum- achtige" lading aanmaken in je .45 huls. Natuurlijk weten we dat de huls iets minder dik is maar wat zou dat. Je kan ongestraft de speciale Ruger lading uit de herlaadtabellen overnemen, het wapen is sterk genoeg.
Gelukkig wil je iets meer kracht, dan is er best wel wat te versieren. Vaak gaan schutters hele lichte ladingen toepassen en dan kan je een groot probleem krijgen door detonatie. Je laat in feite gebeuren dat er een paar vlamfronten tegelijk kunnen ontstaan door die weinig gevulde huls. 
Maar dat wil jij allemaal niet. Iets meer laden kan geen kwaad maar doe het voorzichtig aan en blijf ook kijken naar de groepgrootte van je munitie. Je wilt toch ook een mooie score neerzetten.
Blijf altijd denken aan de perfectie en die is bijna altijd te behalen met juist de wat minder zwaar geladen munitie. 
En dan nog eentje;

The harder the boom the more the wear on the gun.

We hebben bij de WLASSH twee keer een schade gehad met een Rossi. Beide keren is er een fout gemaakt.
Geen probleem natuurlijk als alles goed afloopt. Wat we zagen was een wel heel speciale schade aan het wapen. De loop was over een hele lengte deels opengevouwen. Een geluk dat de schutter het wapen vasthield zoals een staande klein kaliber schutter en niet in de bekende jachthouding want dan had zijn linker hand dit niet erg prettig gevonden. De ene fout was een te lichte lading en de andere fout was een snelle opeenvolging van schoten en opeens een patroon zonder kruit! Slordig natuurlijk en beide terug te herleiden naar een herlaadfout.
Wij schieten de .45 Colt vaak met het beter vullende Trail Boss kruit maar dat is zeker geen magnum lading maar eerder een mooie sportlading. En ook wordt de N320 gebruikt maar je kan met het Vihtavuori kruit veel uitproberen.
De .357 magnum wordt door ons wel geladen net onder het maximum met N320 kruit en dat schiet werkelijk subliem. Alles hangt af van je type kogel, materiaal kogel, type kruit, hoeveelheid kruit, de constante samenstelling van de hulzen (dus geen mix uit de bak nemen) en ook enigszins het slaghoedje. Ja ook die is van belang. In jouw geval; een beetje naar de .44 Magnum ladingen kijken kan geen kwaad. Het wapen in dezelfde uitvoering en in een .44 magnum kaliber kan het ook aan. Dus een zwaardere .45 Colt zal geen problemen geven. Een Rossi Model 92 is geen slecht ontwerp dus gewoon iets verzwaren.
Doe het rustig aan en laat nog even weten wat je uiteindelijk gekozen hebt.
En wat ook belangrijk is; volgend jaar zien we je maar wat graag komen met je wapen om een mooie score neer te zetten tijdens de open wedstrijd. Want dat gaan we weer organiseren.
Met schuttersgroet
Robert Teske

11-09-2017
Beste Leo en Peter

Nog even over de ejectorstoring. We hebben 5 stuks .357 Magnum lever actions in de groep en sommigen zijn al meer dan 15 jaar actief in gebruik. Nimmer is dit naar voren gekomen. Ik denk dat het te maken heeft met een inferieure leverantie van het onderdeel zelf. Normaal gesproken kan geen enkele opvoerende patroon via de carrier een ejector beschadigen. We gaan binnenkort onze onderdelen nogmaals checken maar het zou me verbazen als na ruim 16000 patronen nu opeens een verfrommeld stukje staal tevoorschijn komt. 
We nemen jullie ervaringen uiteraard heel serieus, dat voorop stellende maar opeens zijn er veel berichten op internet te vinden over een slechte ejector.
Het doet me denken aan een ander onderdeel wat veelvuldig brak, de carrier. Een carrier van een .357 Magnum gaat zo'n 3000 patronen mee en breekt dan. De vervanger blijft heel. Onze ervaring met dit soort meldingen is vaak terug te herleiden naar de afwerking, tolerantie of kwaliteit van het metaal tijdens productie- toelevering. Jammer dat we niet alle serienummers zien want dan zouden we een link zien. Onze wapens zijn al wat ouder (meer dan 20 jaar) en die blijven goed. Het is dus zeker niet een structureel probleem bij de 94, absoluut niet. 
Nog een onderdeel wat kan falen is de verenstalen clip op kop van de hevel. Die clip kan bij breuk andere onderdelen vies beschadigen. (de carrier bijvoorbeeld). Deze twee onderdelen waren ooit de enige delen die faalden bij een 94 na veelvuldig gebruik. Nimmer werd een ejector genoemd.
Voor degene die bij Homestead gaan shoppen, kijk ook eens op EBay, daar staan ze ook.
We blijven graag op de hoogte maar zullen elk ander nieuws ook snel ventileren. Veel succes mannen.
Met schuttergroet
Robert 

10-09-2017
Beste Peter

Dank voor je reactie op onze site.
We hebben je storing met aandacht gelezen en verbazen ons erover. Velen schieten met het kaliber .357 Magnum en dit is de eerste keer dat we horen dat de ejector een probleem geeft. En we schieten echt veel met die wapens, ook met de Legacy. 
We twijfelen geen moment aan je woorden en gaan dit eens uitzoeken. Wat kan er loos zijn dat dit onderdeel kapot gaat? In Amerika wordt het onderdeel veelal na zoekraken in bestelling gezet maar zelden na breuk.
Zou je een foto willen maken van het onderdeel, we kunnen dan zien of deze er ook daadwerkelijk in hoort.
Of is de aanpassing zover gegaan dat je het niet meer kan herkennen.
Als het gaat om wat je vertelt dan is het geen enkel probleem om een origineel te bestellen.
Doe dat bij Homestead Arms in Amerika. Kopieer deze link:
http://homesteadparts.com/shopcart/54/Winchester_1894.htm
We gaan hier eens induiken en komen erop terug.
Je kan in ieder geval de site raadplegen van Homestead en zo bestellen.|
We zijn ook benieuwd naar de werking van je wapen. Het onderdeel veert alleen en op dit moment hebben we geen oorzaak in gedachten. Of het onderdeel is ooit vervangen door een verkeerde. Maar gezien je beschrijving van het wapen zou dit niet mogelijk kunnen zijn. Toch hebben ook wij ons weleens vergist in een wapen wat er perfect uit zag.
We kennen de problemen van een .357 Magnum model maar die problemen zijn beschreven op de site.
Dit probleem is weer nieuw en kan anderen ook helpen. Heel interessant!
Spoedig volgt er meer Peter. Ga alvast shoppen bij Homestead.
Met schuttersgroeten
Robert Teske 

20-08-2017
Beste Edwin, dank voor je reactie op onze site.
Er is een Amerikaans bedrijf waar je veel voor de Winchester lever actions kan bestellen.
Dit bedrijf heet Homestead Arms. De link aanklikken en je bent op hun site.
Via de menubalk even zoeken en dan vind je zeker wat je zoekt.
www.homesteadfirearms.com
Mooi dat je een .44-40 hebt gekocht. Die is inderdaad niet vaak te zien in dit type.
Ik ga nog even spitten of we de catalogus hebben met de aankondiging. Dat hoor je nog.
Met schuttersgroeten
Robert Teske

20-08-2017
Beste Willem, dank voor je reactie op onze site.
Sorry voor onze verlate antwoord, er zijn een paar reacties nog niet beantwoord en dat gaan we snel rechtzetten.

Heel fijn dat je hebt deelgenomen aan onze eerste Nederlandse lever action match.
We zijn blij dat je ook de gelederen in Wassenaar komt versterken. 
We weten dat je bezig bent met de aanschaf van een lever action, we nemen daarvoor contact met je op.
Met schuttersgroeten
Robert Teske

23-03-2017
Beste Patrick, nog even een aanvulling.
Dank voor je snelle inschrijving voor de 13/14 mei match.
In principe zou elke lever action kunnen vallen onder GKG vrij geweer.
Er is echter een probleem wat zo opgelost kan worden en dat schreef ik al eerder; de onzinnige 8 mm grens.
Alle militaire geweren van vroeger hadden een groter kaliber dan 8 mm en waar gaan ze van uit? Waar lezen we de draagkracht achter deze beslissing om 8 mm te hanteren? Misschien dat iemand hier iets meer over wil vertellen. 
GKG schieten, nationaal geregeld zou beter af zijn zonder die grens. Dan kan ieder die onder de betreffende eis valt meedoen. Nu is het onzin.
Een Henry was een militair geweer, en een Winchester lever action natuurlijk ook. In eerste en tweede wereldoorlog zelfs maar dan wel in kaliber .30-30 WCF.
Dit zijn pure veteranengeweren. De overzeese productie (Miroku vestiging Japan) van de Sporter is natuurlijk geen militair geweer maar zou wel een vrij GKG geweer kunnen zijn maar dan wel die 8 mm grens schrappen als je een .45-70 wil gebruiken. Dat een mechaniek iets anders is maakt bij een vrij geweer niets uit. De eisen voor een vrij GKG geweer zijn als volgt bij de KNSA omschreven: Zie Hoofdstuk 7.4.0 ISSF Rifle Rules. Meer staat er niet. Je moet dus zelf daar even gaan kijken. Typisch dat de 100 meter helemaal niet genoemd wordt! Waarom dan wel verwijzen naar een reglement wat gevold moet worden over iets anders?
Ik ga daar eens induiken want dit klopt niet.
Wat betreft de politie; we hebben inmiddels ervaring in twee regio's. Let wel, de politiemensen zijn altijd vriendelijk en behulpzaam maar worden van bovenaf ook gestuurd. En juist met die personen gaan we graag de discussie aan. Die willen nog weleens hun eigen wetten in werking doen treden. En dat is zelfs strafbaar. Wil je een wapen dan gewoon aanvragen en met de wapenhandel een afspraak maken. Spreek af; lukt het niet dan neem ik niet af. Ik weet zeker dat er nu wapens op verlof worden gezet wat een jaar geleden niet kon. Als in verenigingsverband aangetoond kan worden dat het gebruikt kan worden op die club staat volgens mij niets in de weg. Lees het laatste nummer van AK56 maar eens Patrick!! Dit wapenblad houdt alles bij omtrent deze zaken en is bijna een verplichting van schutters om te lezen. Kennis is macht dus dat moeten we als schutter en liefhebber dan ook eigenlijk allemaal nastreven. Alleen dan kunnen we een vuist maken.
Tot bij de wedstrijd.
Met schuttersgroet
Robert Teske

20-03-2017
Beste Patrick, dank voor de reactie op onze site.
Heel erg goed als jullie het initiatief (nitro lever action wedstrijd) steunen. Des te meer mensen meedoen hoe groter de kans van slagen. We laten ze allen zien hoe het dus wel kan. Met of zonder KNSA steun. Ook de politie weet ervan en daar zetten ze ook al de .22 Magnum voor ons op verlof. De KNSA wil dit niet hebben maar wat hebben ze nou te willen? De Raad van State heeft het burgerclubje al eerder op de vingers getikt. Nog meer blijven zeuren kan weleens verkeerd voor ze uitpakken. De overheid is wakker geschud en laat niet zich de les lezen door een belerend mannetje als Hoogeveen en schoonzoon Duisterhof. No way! Het gaat dus de goed kant op. Men heeft door dat het monopolie van de KNSA onrechtmatig was en eindelijk pareren ze de zaak. Het is dus nog niet verloren maar er is nog een lange weg te gaan.
De KNSA heeft geen woord gehouden en de pilot die ooit gepland was voor de nitro lever action schutter, niet door laten gaan. Niet eens een berichtje kon er vanaf in het blad, helemaal niets. Schandalig natuurlijk voor een bond die achter de schutters moet staan. Wedstrijd- of recreatieschutters; je moet ze allemaal gelijk behandelen. Maar nee, ze steken alleen maar tijd in eigen belangen en interesses. Alles wat daarbuiten valt kan de boom in. Wij zijn dat meer dan zat en steken heel veel tijd in het behouden van de lever action op de schietbanen. Als we daardoor lijnrecht tegenover de KNSA komen te staan is nu niet meer erg. Meerdere politiekorpsen worden op de hoogte gehouden en we schromen niet om nog veel verder te gaan en ze een zware klap toe te brengen. We laten ons niet belazeren! Dit is geen bond meer voor schutters anders hadden ze wel op de juiste wijze eerder gereageerd. 
Nu even iets over de .45-70. 
Dit kaliber (.45-70 met zwartkruit) kan gewoon aangevraagd worden onder de wapengroep Historische Wapens. Maar wil je er GKG mee gaan schieten (.45-70 met nitro) dan hanteert de KNSA die achterlijke regel van niet groter dan 8 mm. Net of militaire wapens geen groter kaliber hadden vroeger. Die klinkklare onzin is zo overgenomen van de ISSF. Nationaal gezien kan deze regel zo geschrapt worden maar dat weigeren ze. Dan hadden we al dat gezeur niet gehad.
Geef nog even exact aan over welk wapen je het hebt. Dat is me niet duidelijk. Het systeem is gewijzigd! Wat bedoel je daarmee? Een AR15 Heavy barrel match mag toch ook gewoon meedoen maar is een burgerversie en niet militair. Dan kan ieder wel naar huis toe gaan met zijn militair wapen. Erg interessant en misschien leuk om eens helemaal na te pluizen. Wellicht staat het merendeel dan met een oneigenlijk wapen op de baan. Of moeten we dit niet zover laten komen en gewoon de grotere kalibers accepteren in een vrije GKG klasse? Natuurlijk, zo zou het moeten en niet anders. Dan kan ieder lekker meedoen en is er niets aan de hand. 
De enige die direct op verlof kan is een Model 94 in kaliber .30-30 WCF. Geef dus nog even aan om welk wapen het gaat. Hoe meer details hoe beter, dan pas kunnen we juist oordelen.
Heel goed als jullie komen op de wedstrijd, dat wordt erg gewaardeerd. We kunnen dan helemaal bijpraten.
Tot gauw dan maar.
Met schuttersgroet
Robert Teske

18-03-2017
Beste Dick, dank voor je reactie op onze site.
Dat is een mooie maar ook bijzondere aanschaf. Een Uberti replica van het Winchester Model 1876 is natuurlijk erg speciaal. De grote opvolger van het Model 1873 maar dan in geweerkaliber. Deze zijn niet vaak op de baan te vinden en ook de originele zijn erg schaars. Dan is het maar wat mooi dat fabrikanten deze klassiekers nabouwen. Nu kan een ieder er nog van genieten. En de kwaliteit van de Uberti wapens is gewoon goed. Dit is dus een mooie aanschaf.
We hopen dan ook dat je het wapen op tijd in ontvangst mag nemen en wat tijd hebt om te oefenen. Lukt het niet dan is een andere oplossing voor jou als trouw WLASSH- lezer aanwezig. We vinden het heel erg leuk als trouwe lezers van het eerste uur gevolg geven aan de oproep om mee te schieten. Voor die tijd kunnen we een keer afspreken bij ons op de thuislocatie in Wassenaar, dan praten we even bij. Je bent van harte welkom. De datums wanneer dat zou kunnen laten we je nog weten.
Met schuttersgroet
Robert Teske

WLASSH lezer Dick van Oosten heeft zijn oog laten vallen op een mooie Uberti replica van het Winchester Model 1876. Een Centennial Rifle in kaliber .45-60. En met een looplengte van bijna 28 inch een moeilijk te kloppen wapen.

05-12-2016
Beste Henk, dank voor je reactie op onze site.
Dat is best vreemd de laatste tijd, onderdelen die niet vanuit de VS verstuurd mogen worden. Niet ieder volgt deze zogenaamd politieke beslissing. Het beste kan je daarom contact opnemen met Homestead Arms in Amerika, zij hebben tot nu toe altijd verstuurd naar Nederland. Zelf betrek ik er ook van.
Bezoek de site door op Homestead te klikken. Ga dan naar Gun Parts and Accessories boven in de menubalk en klik model 94 aan.
Ik durf niet te zeggen of de veer van de Marlin ook past, we hebben maar een paar Marlins in de groep en overwegend Winchesters en ik heb ze nimmer uitgewisseld (nooit geprobeerd). Ik neem dus aan dat je de magazijnveer wil hebben. Die wordt aangeduid als Original Magazine Spring en is zo te zien gewoon op voorraad.
Laat nog even weten of het inderdaad de magazijnveer is en of het is gelukt.
Veel succes met de reparatie.
Met schuttersgroet
Robert Teske

22-11-2016
Beste Dick, dank voor de reactie op onze site.
Mooi dat ze bij jullie op de vereniging al positief hebben gereageerd op de wedstrijd, hoe meer deelnemers er mee gaan doen des te beter.
We vullen de artikelen weer aan en opnieuw de homepagina raadplegen is dus een aanrader.
Er is inmiddels meer bekend over de wedstrijd en er staat een heel leuk filmpje op over een NRA record in Arizona.
We zijn natuurlijk ook erg verheugd over je positieve ervaring aangaande de hardheidsmeter. 
Met schuttersgroet
Robert Teske

21-11-2016
Beste Arie, bedankt voor je aanvraag.
Natuurlijk kunnen we een laadpersje leveren. We nemen snel contact met je op.
Met schuttersgroet
Robert Teske
Is inmiddels afgehandeld en op 23-11 verstuurd naar Arie.

07-11-2016
Beste Ruud, bedankt voor je reactie op onze site en je complimenten.
Daar doen we het voor en als het dan ook nog wordt gewaardeerd is het helemaal goed.
We zijn druk doende om alle zaken te regelen, vanaf datum tot afronding van het geheel.
Ik raad dan ook aan om zo af en toe de site te raadplegen want dat kan niet lang meer duren eer er wat gaat verschijnen. We willen het goed doen en niet achteraf willen concluderen dat het een mislukking was.
Deze wedstrijd is van belang omdat er toch veel schutters opgescheept zitten met een wapen waar niets meer mee kan en dat is doodzonde. We willen gewoon dat net als in Duitsland er een vaste discipline gaat komen. Zo moeilijk is het niet en de overheid weet dit inmiddels.
Blijf dus kijken en mocht er wat zijn, altijd contacten, dat vinden we juist prima.
Oh ja, mooi dat je lid bent van de DWSA, die mannen doen ook prima werk voor de liefhebbers.
Met schuttersgroet
Robert Teske


31-07-2016
Beste Robert, bedankt voor je reactie op onze site.
Heel fijn als je wat info wilt delen aangaande de .44-40 patroon. Dat is een welkome aanvulling voor de schutters die zwartkruit patronen willen maken. We zijn erg verheugd dat je wat tijd wilt vrijmaken om dit te bewerkstelligen. We zullen buiten de site om contacten. De verhuizing heeft even wat veel tijd opgeslokt maar nog even en dan is er genoeg tijd om weer met de lever action aan de gang te gaan.
Nogmaals dank en tot horen.
Met schuttersgroet
Robert Teske

21-06-2016
Beste Hub, dank voor je reactie op onze site.
Mooi dat je toevallig de WLASSH hebt ontdekt en ook prettig dat je het kan waarderen.
Natuurlijk hebben we nog zulke meters in huis maar door verhuizing en opslag is het een en ander uit beeld.
Zo spoedig mogelijk zal ik je (buiten de site om) berichten omtrent dit onderdeel, het kan enige weken duren maar dan is het weer boven water.
Met schuttersgroet
Robert Teske

21-06-2016
Beste Frank, nogmaals dank voor je contact.
Dit keer een vraag welke gaat over het achterhalen van de leeftijd van een Henry.
Ik kom hier op terug. Ergens ligt een aanspreekpunt op mijn bureau maar door verhuizing is dit even zoek.
Ooit op de IWA gekregen dus die ga ik je later zeker geven. De fabriek moet dit zeker kunnen vertellen.
Je hoort nog van me, ik zal dit antwoord later aanvullen.
Met schuttersgroet
Robert Teske

01-06-2016
Beste Frank, dank voor het plaatsen van een reactie op onze site.
Een richtkijker plaatsen op een Hege Uberti Yellow Boy, kan dat?
Vaak weten we een antwoord maar nu moet ik toch even passen. Dat weet ik niet maar kunnen we uitzoeken. Niet lang geleden wilden we een tang sight plaatsen op een Henry en ondanks alle beloftes van fabrikanten van richtmiddelen is dit ook nog steeds niet gelukt.
Ik ben bang dat zonder speciale aanpassing dit niet mogelijk is op jouw wapen. Eerst maar eens hieronder het model tonen.

Dit is het model waar het over gaat.

Een richtkijker plaatsen kan alleen als er bevestigingspunten op het wapen zijn aangebracht die daarvoor geschikt zijn. Ik ken de Hege Uberti uitvoering niet maar volgens mij zijn die niet aanwezig. Een Yellow Boy is net als een Winchester model 1873, een lastig zo niet onmogelijk geweer voor richtkijkers. Denk alleen maar aan het uitwerpen van de huls, dat gaat recht omhoog gebeuren dus is dit niet prettig tijdens repeteren. Stel dat er een mogelijkheid is, dan wordt de montage van de richtkijker zo hoog dat het ook weer niet om aan te zien is. De ziel van de kijker wil je tenslotte zo dicht mogelijk bij de ziel van de boring hebben. Ben bang dat het niet kan Frank of iemand moet een custom oplossing hebben bedacht. Zelfs het internet geeft geen uitsluitsel, nergens een Yellow Boy met richtkijker te vinden.

Een Malcom scope op een Uberti model 1873. Lijkt goed te gaan maar er is een nadeel.

Dat bedoelen we, de richtkijker staat naast het wapen anders is uitwerpen niet mogelijk. Maar is dit mooi?

Als je het gebruik van een richtkijker erg prettig vindt, overweeg dan een Winchester model 94 in kaliber .45 Colt. En dan een AE- uitvoering. Dat staat voor Angle Eject, de huls wordt zijdelings uitgeworpen. En de montagemogelijkheid wordt hier geboden in de vorm van 4 extra boutjes boven op de kast waar de bevestiging van de kijker op geplaatst kan worden. Of je moet een oplossing zoals hierboven staat waarderen, dan kan het natuurlijk toch.
Niet het antwoord wat je wellicht wil horen maar het is voorlopig het enige wat ik kan vertellen. Ik hoop dat de lezers ook iets meer erover kunnen melden. 
Het is niet anders Frank. Nu even afwachten tot er meer reacties komen.
Met schuttersgroeten
Robert Teske

09-05-2016
Beste Maxim, dank voor het plaatsen van een reactie.
Een Henry Golden Boy kopen? Dat is leuk.
Nu zag ik op de IWA ook Henry staan, een bescheiden stand met toch wel wat modellen. Volgens mij is er nog geen importeur voor dit merk in Nederland.
Deze modellen zijn waarschijnlijk ook zichtbaar bij Patrick Feige van The Duke in Remscheid. Deze All American Gunshop wil zeker leveren aan jou. En mocht je niet zelf willen importeren, dan doet wapenhandel Noordgouwe in Zeeland voor een bescheiden bedrag deze transactie. Werkt al jaren uitstekend.
Dus neem even contact op met Patrick Feige en daarna met Jos van wapenhandel Noordgouwe.


www.theduke.de en www.jachthuisnoordgouwe.nl

En bij de Zeeuwse wapenhandel kan je ook de Browning lever action modellen bewonderen. Goede kwaliteit voor niet al teveel geld.
Onder de menukop "Links" / "Wapenhandelaren" zie je meer info over de genoemde bedrijven.
En heb je interesse voor import, kijk dan onder de menukop "Belangrijk" naar "Import van een lever action deel 1 en 2". Dan weet je exact hoe het in zijn werk gaat.
Ik ben benieuwd of het gaat lukken en we kijken uit naar je acties. Laat ons dat t.z.t. nog even weten. 
Met schuttersgroeten
Robert Teske


17-04-2016
Beste Theo, dank voor het plaatsen van een reactie.
Dat is een tijd geleden, leuk om wat van je te horen. We zijn erg verheugd dat je enthousiast spreekt over onze website, dat doet ons goed en daar doen we het uiteindelijk ook voor.
Nu moet ik toch ook weer denken aan al die jaren dat we samen optrokken en de wedstrijden afliepen. Dat was een mooie tijd Theo. Veel prijzen geschoten en altijd lol om met de hobby bezig te zijn. Alleen jammer dat toen veel wedstrijdgegevens verloren zijn gegaan en dat vrijwel niets uit die tijd op internet is verschenen. Zou dat wel zijn gebeurd en men zou in de historie van de uitslagenlijsten op de naam Hogenes zoeken, dan zou men bijna altijd jouw naam tegenkomen. En wat belangrijker is, ook in de hoogste posities. Jammer dat dit verloren is gegaan. Maar bedenk; de echte schutters weten het nog wel.
Ik zie dat je het weer helemaal gaat oppakken. Die hardheid van de kogel is belangrijk en de meter werkt prima om deze hardheid te achterhalen. En wellicht zien we je score weer terugkeren op het oude niveau van vroeger. Ik weet dat dit moeilijk is maar niets is onmogelijk. Heel veel succes met je aanmaak van munitie en met het zwartkruit schieten.
Ik neem wel even (buiten de site om) contact met je op.
Met schuttersgroeten
Robert Teske

09-04-2016
Beste Rik, dank voor je reactie op onze site.
Ik ga je het e- mailadres (buiten de site om) van de eigenaar toesturen, kunnen jullie zelf in overleg. Het wapen is naar mijn weten nog te koop want ik heb niet doorgekregen dat het van de site af moet. Ik hoop dat jullie overeen komen omtrent de prijs.
Veel succes.
Met schuttersgroet
Robert Teske

09-04-2016
Beste Kenny, dank voor het plaatsen van een reactie op onze site.
Eerst even over het action schieten. In Nederland hebben we daarvoor een mooie club, de DWSA genaamd. www.dwsa.nl 
D
aar kan je het beste contact mee opnemen als het om western action schieten gaat.


Wat is de DWSA
DWSA staat voor "Dutch Western Shooting Association". De DWSA is geen schietvereniging, maar een overkoepelend orgaan wat de belangen behartigd van de Western Action Schutters. Dit door middels het houden van een jaarcompetitie en het geven van informatie aan verenigingen die een wedstrijd willen organiseren en het uitgeven van een clubblad "The Dutch Cowboy Quarterly". Het schieten van een DWSA wedstrijd is het aflopen van een parcours met "Historische wapens" die bestaan uit losse disciplines. De wapens die daarvoor gebruikt worden zijn modellen van voor 1900, zowel replica als originele ervan. De verenigingen die een DWSA wedstrijd willen organiseren schieten deze dan ook naar het wedstrijd reglement, maar behouden hun eigen karakter erin, zo is elke wedstrijd weer anders. De te schieten disciplines zijn: Repeteer geweer/Revolver/Enkelschots geweer/Combinatie & Coachgun.  Om lid te kunnen worden MOET je lid zijn van een schietvereniging. Al onze leden zijn dan ook al lid van een schietvereniging.

De tekst hierboven is zo overgenomen vanaf de website van de DWSA. Bezoek de site en neem contact met ze op, dan is er zeker wat te regelen.

De WLASSH gaat dit jaar pogen om een open wedstrijd te organiseren voor enkel lever action wapens. Het zou dan ook leuk zijn als we je daar kunnen ontmoeten. Dan is er zeker veel te bepraten. In België zijn er veel lever action wapens in omloop en ook onze site wordt veel door de zuiderburen bezocht. Daar zijn we verheugd over. Dus gaarne de site in de gaten houden, er volgt binnenkort meer info omtrent dit gebeuren.
Met schuttersgroeten
Robert Teske 

06-03-2016
Beste Patrick
Hartelijk dank voor het plaatsen van een reactie op onze site.
Je hebt ons niet medegedeeld welk type 94 je onder ogen hebt gehad. Dat is immers wel van belang om een duidelijk antwoord op papier te zetten. Laten we eens beginnen over het snel opwarmen. Heb je een 20 inch Ranger bekeken, dan is dit de eenvoudigste uitvoering met dunne loop. Dit wapen in kaliber .30-30 WCF is ontworpen voor de jacht. Jagers schieten er af en toe een paar keer mee en dat is het. Als sportschutter is dit natuurlijk heel anders en schieten we meer dan een paar schoten. Ik kom er later in dit stuk op terug.
Waar moet je op letten bij aankoop? Dat antwoord kan je geheel terugvinden in de technische rubrieken op deze site. Er is veel over de 94 geschreven en daar haal je zeker uit waar je op moet letten.
De belangrijkste punten zijn bij een 94 de schroeven. Kijk of ze gaaf zijn en check of ze vast zitten. Is dit niet zo, dan moet het wapen even opnieuw in elkaar gezet worden. The "cartridge guides" zijn belangrijk en ook dat vind je in de rubrieken beschreven. Gaan de schroeven makkelijk los? Dan demonteren en opnieuw zelf in elkaar zetten volgens methode beschreven in de rubriek Techniek- Montage model 94AE.
Het niet groeperen op 50 meter vind ik vreemd. Wij schieten een 50 meter competitie op de vereniging en groeperen is zeker goed mogelijk, dat gezien onze scores. Natuurlijk, het is geen benchrest geweer maar een goede groep moet mogelijk zijn. En ook op 100 meter gaat het prima. En besef goed; dit wapen wordt al meer dan anderhalve eeuw gebruikt in Canada en Amerika en ook voor de medium jacht. Een redelijk zuiver schot mag dan zeker verwacht worden. En besef ook; je gaat schieten met een wapensysteem wat al de oorsprong vond in 1848 -1849 !! Het eerste patent voor een hevelwapen met buismagazijn werd echt in dit jaar afgegeven. Check maar na; "Volition rifle" van uitvinder Walter Hunt. 
Laten we even aannemen dat het allemaal technisch lekker loopt en je gebruikt goede herladen .30-30 munitie welke op het wapen is afgestemd!!! Dat wordt weleens vergeten, elk wapen heeft een patroon nodig welke aansluit op de technische hoedanigheid. Experimenteer zoveel mogelijk met herladen munitie en je zal zien dat dit zeer van invloed is. En de .30-30 WCF is geen .38 Special patroontje. Daar kan je veel variaties in uitproberen die allemaal redelijk werken. Maar dat doet de .30-30 niet. 
Neem ook niet te straffe ladingen, zeker niet bij een dunnere loop. Wil je dit wel, kies dan voor een model met dikke loop of octagonale loop, die warmen heel langzaam op. Schiet je met de dunne loop, neem ruime pauzes tussen de schoten door. Voor wedstrijden schieten is het uiteindelijk van belang om te presteren en je krijgt de tijd om dit te doen.
Groeperen kan ook afhankelijk zijn van een onzuivere
monding. Dus bij aanschaf is dat het belangrijkste om te checken. Monding en boutjes, dat is het eerste wat ik check. Meestal gaat bij aanschaf het wapen geheel uit elkaar en wordt na volledige check weer in elkaar gezet. Doe dat zelf of laat het doen door een ervaren wapensmid die de lever action een warm hart toedraagt. 
Ooit kocht ik een lever action bij een wapenhandel die het wapen teruggenomen had van de koper. Het zou na een paar keer de- en montage niet goed werken. Logisch, de schroeven enkel aandraaien is iets wat bij dit type wapen nooit mag. Eenmaal los, de boel uit elkaar nemen, reinigen en vastzetten met hier en daar een druppel borgvloeistof van de lichtste categorie. De sportschutter heeft er nooit lol van gehad en dat was te wijten aan de onzorgvuldigheid en desinteresse van de wapenhandel. In onze groep is het een wapen welke zeer fraai loopt en presteert.
Nog een punt van aandacht is het niet al te goede vizier van een model 94. Dit open vizier is kort en ook niet voor ieder geschikt. Kies voor een tang sight voor prestatieverbetering. Ook dat staat allemaal in de rubrieken vermeld.
Voor meer info wil ik graag weten welke 94 je hebt gezien.
In het wapenmagazine AK56 wordt de laatste tijd veel aandacht geschonken aan de lever action. Lees deze door en het wordt nog duidelijker. De nummers 125, 126, 127 en 131 geven heel veel informatie over de lever action.
Ik hoop dat je wat aan het antwoord hebt.
Met schuttersgroeten
Robert Teske

 

15-12-2015
Beste Dick
Hartelijk dank voor het plaatsen van een reactie betreffende de hardheidsmeter. We vinden het geweldig dat je er veel succes mee hebt. ondertussen kennen we elkaar al een tijdje en ik weet hoe nauwgezet je de munitie voor je wapens maakt, dat spreekt mij altijd erg aan. Ik houd niet van nonchalance gedrag tijdens aanmaak van componenten voor munitie. Jij steekt hetzelfde in elkaar en daarom schiet je mooie scores. Ga zo door met het herladen en heel veel succes met je verzameling wapens en de schietprestaties.
Met schuttersgroet
Robert Teske

27-11-2015
Beste Gerhard.
Dank voor je reactie.

Dat is leuk, die oude EPP ervaring, doe ik ook nog steeds en is erg boeiend om te doen. Ik zit al jaren in het team van Matthieu Rombouts en schiet in binnen- en buitenland!
Nu even over jouw wens.
Je schiet al militair geweer en denkt aan een lever action wapen. Daar zijn we verheugd over en dan zijn er een paar mogelijkheden die ik je ga noemen.
We kunnen helaas geen gebruik maken van een GKG discipline om een lever action wapen bij te schrijven op het verlof, althans als het om revolverkalibers gaat. Dat zal moeten gaan via een discipline uit de Historische wapengroep. Koop je een .30-30 WCF dan is er wel een mogelijkheid om deze bij te schrijven via een GKG discipline. De keuze in kaliber is dan beperkt. Je had het over de 25 en 50 meter afstand. Het beste kan dan gekozen worden voor een kaliber welke ook historisch gebruikt kan worden met zwartkruit. Let op, we gebruiken geen zwartkruit, we vragen alleen het wapen aan via deze groep. Is dat dan fair om te doen? Nee dat is het niet maar daar moet je nu gewoon even maling aan hebben, die situatie heeft de KNSA zelf gecreëerd door de discipline gebruiksgeweer om zeep te helpen samen met de toenmalige "niet door enige kennis gehinderde" minister Opstelten.
De discipline verdween en daarmee ook het bestaansrecht van alle nitro lever action wapens. Het kaliber .357 Magnum en .44 Magnum kan dus niet meer gekozen worden. Wat wel kan zijn de kalibers .45 Colt en .44-40 WCF, die zijn uitstekend te laden met nitrokruit.
Wij schieten onze competitie alleen met nitrokruit en geen zwartkruit. Zwartkruit in een lever action is leuk maar we willen veel schieten en niet alleen maar reinigen. Daarbij het feit dat de opslag van zwartkruit in de toekomst zeer onzeker is en de prijs hier in Nederland veel te hoog is voor dit drijfmiddel.
Dus als je wat gaat aanschaffen, koop dan een historisch correct model lever action wapen. Alle modellen gelijk aan de klassieke modellen zijn prima. Dus een model 1873 van Miroku (Japanse makelij) lijkt op een klassieke Amerikaanse Winchester uit die tijd dus is dit prima. Een model 1892 of 1894 is ook prima. Alle historische modellen van voor 1900 zijn dus een goede keuze. Daarbij ook letten op een historisch kaliber welke in oorsprong voor zwartkruit was. 
Vervolgens is een aanvraag via de discipline Pope een vereiste. Dat is een discipline uit de Historische wapengroep (Historisch vrij achterlaadgeweer).Je geeft aan dat je zwartkruit gaat schieten (en in feite zou dat ook kunnen)maar je gaat vervolgens gewoon meedoen aan een nitro discipline op 25 of 50 meter.
Dat doen wij ook en ik moet zeggen dit gaat het worden, het is nu al de meest bezochte discipline van de club en nog steeds groeiende.
De KNSA heeft totaal de plank misgeslagen toen ze dit niet wilde oppakken. Er is een belofte gedaan om te kijken of er draagvlak voor een discipline zou zijn. Die is er volgens de bond niet. Prima, gewoon laten kletsen en meedoen met de eigen discipline, dat recht heeft elke vereniging.
De 25 en 50 meter disciplines zijn gewoon goede wedstrijdafstanden voor de toekomst. Niet teveel autorijden op overvolle wegen naar allerlei uithoeken toe maar gewoon lekker lokaal je disciplines en wedstrijden verschieten. Dat is de toekomst van de schietsport en de rest gaat gewoon naar de knoppen. Alleen heeft de KNSA dit jammer genoeg nog niet in beeld. 
En nu nog even iets over de tang sight. Hoger plaatsen betekent dat de pilaar in lengte niet meer klopt, je stijgt immers een stuk dus moet de diopter naar beneden geschroefd worden. Dat kan niet onbeperkt. 
Een andere optie is om gewoon een tang sight van Marble te nemen met montagevoet met 2 bevestigingspunten en dan dat ene gat boren. Dat kan ook. Het stukje was bedoeld om de te laten zien dat zonder boren ook gekozen kan worden. Met boren heb je alle vrijheid om te doen wat je wilt.
Mochten er nog vragen zijn Gerhard, schroom niet en neem nogmaals contact op met ons.
Met schuttersgroet
Robert Teske


 

 

27-11-2015
Beste Patrick

Dank voor je reactie en uitleg over de vorderingen met de Henry. Die zijn niet mis naar ik begrepen heb. Een hele mooie score wat je met dit wapen neerzet. Als dat zo doorgaat dan komt dat kampioenschap vanzelf in beeld. Blijf je best doen en deel de kennis met ons. 
Wat betreft de Marlin klein kaliber, daar heb ik geen ervaring mee maar wellicht een van de lezers. het is dus wachten of iemand iets over dit wapen wil vertellen. Is het wapen echt zo goed als de zwaar kalibers dan zit het wel goed.
Heb je ook overwogen om een 9422 Winchester aan te schaffen? Met deze wapens wordt in onze competitie erg hoog gepresteerd. Misschien toch handig om beide wapens eens in handen te nemen en te voelen hoe het is. De Winchester is mijn favoriet, de bouw van het wapen en het mechaniek bevallen me uitstekend.
Ook een mooi klein kaliber lever action wapen is de Browning met zijn korte slag hevel. Die wapens kan je vinden bij wapenhandel Noordgouwe in Zeeland. Dan kan je even zo'n model in handen houden en kijken of het gewicht bevalt. Prijstechnisch zijn ze prima.
Maar wat je uiteindelijk ook zal kiezen, het is nooit een slechte keuze om een lever action wapen te kiezen.
de hele wereld gebruikt grendelwapens maar dat heeft me nog nooit geboeid, ik vind dit persoonlijk saaie dingen. Technisch prima wapens maar echt niet leuk om te zien. Dat mogen we als lever action liefhebber gewoon zeggen.
Ga lekker shoppen en kom met een mooi wapen thuis. Laat wel weten wat het is geworden en geef zo af en toe even door hoe het gaat. Gaarne ook met foto van het wapen, dan plaatsen we die ook.
Met schuttersgroet.
Robert Teske


 

09-07-2015
Beste Johny, bedankt voor je reactie.
Het aantal commemoratives wordt met het jaar minder. Deels door opkopen door verzamelaars, welk aantal nog steeds groeit. Maar deels door de aankoop door een sportschutter die het wapen gaat gebruiken. De waarde daalt drastisch van die modellen. 
Het wapen wordt nu bij wapenhandel The Duke in Duitsland aangeboden voor € 1600, ongebruikt in de doos.
In Amerika zul je ze goedkoper tegenkomen maar een eventuele optelling van de importkosten zullen dit bedrag benaderen. Geef je de € 1600 eraan uit dan kan je verwachten dat niet direct dit weer een jaar later hetzelfde geld oplevert. Maar 10 jaar later wel degelijk.
Een mooie uitspraak van George Madis (Winchester kenner) was dan ook:

Je koopt een Winchester nooit te duur alleen soms wat te vroeg.

Ben je gek op het wapen dan is het advies; niet wegdoen. Wil je het wapen verkopen, ga dan wat onder de prijs zitten van de handel en je vindt vast en zeker een liefhebber. Verwacht geen topprijs maar denk redelijk na. Het is een kwestie van vraag en aanbod.
Voor de liefhebbers hieronder een foto van het wapen welke bij The Duke ligt.
Met schuttersgroet
Robert Teske

Een Winchester Cheyenne in kaliber .22 long rifle. Het is dus een model 9422!


 

24-06-2015
Beste Hans, bedankt voor je extra informatie.
Bijzondere Wetten leest natuurlijk mee en ziet ook de discussies omtrent deze wapens en het kaliber.
Kaliber .38 Special en .357 Magnum, daar is men een beetje benauwd voor. Jammer dat het wapen geweigerd werd maar het is iets wat we kunnen verwachten. Jammer genoeg negeert men de van oorsprong zwartkruit geladen .38 Special patroon. Het kritische punt zal wel de .357 Magnum zijn en dan lossen ze het op door te zeggen dat er geen zwartkruit stempels in het wapen staan.
Staan die dan wel in alle andere replica's die geproduceerd worden?
 
Nu gaan we het even lastig maken voor ze want wat doen ze trouwens met alle replica modellen?
Het gros van de replica modellen heeft een nitro keuring maar worden overal aangeschaft. Die werden toch ook niet geweigerd. Een Rossi replica in kaliber .45 Colt (replica van het Winchester model 92) heeft gewoon een nitro keurmerk in zich. Het wapen wordt ook veelal voor nitro geladen patronen gebruikt maar je kan er ook zwartkruit geladen patronen mee verschieten.
Uiteindelijk wordt de aanvraag ook gedaan onder de Historische wapengroep.
Dan zou ieder fout bezig zijn en dat kan ook niet de bedoeling zijn.
In ieder geval bedankt voor de informatie, we gaan het hoofdstuk omtrent de lever action wat wel en niet mag maar weer eens aanvullen.
Met schuttersgroeten
Robert Teske


 

31-05-2015
Beste Hans, bedankt voor je reactie.
Zo zie je maar, er zijn meer lever action liefhebbers in het land dan men vaak denkt.
Wel erg leuk dat achter elkaar iets over de Henry Golden Boy wordt geschreven, zo vaak zie je ze niet op de baan. Je gegevens zullen andere lezers wel van pas kunnen komen. Ik voeg hieronder nog een foto bij van het vizier welke je hebt aangeschaft.
Aanschaffen in de USA is soms heel erg makkelijk maar kan ook behoorlijk lastig en gewoonweg niet willen lukken. Om de een of andere duistere reden wil men niet naar Nederland zenden.
Dat zou gaan om exportvergunningen e.d. maar is vreemd want waarom mag de een alles sturen en doet de ander niets? Het zal veeal te maken hebben met het wel of geen zin hebben. De Nederlandse markt is natuurlijk vergeleken met de Amerikaanse markt erg klein.
Niet alleen een foto maar ook de gegevens van dit vizier welke door Hans is aangekocht zijn hieronder beschreven. De originele test van de E-Bay advertentie is zo overgenomen.

Henry Golden Boy  Bulls Eye Green Fiber Optic Sight Set

The Bullseye rear sight naturally centers the front bead much like an aperture sight but with improved target visibility. Young or inexperienced shooters will enjoy the ease of aiming. Cowboy action shooters will benefit from the faster target acquisition and improved accuracy. This sight features a standard 3/8" 60° dovetail.
Barrel-mounted, dovetail Bullseye sight gets you on target fast with perfect alignment for improved accuracy. Steel, double-ring peep design ensures consistent sight alignment and helps improve shooting form. The moment the rear sight is misaligned, the front sight drifts out of the center ring, telling the shooter to re-align. Replaces standard 3⁄8" dovetail rear sights on many rifles.
Steel, blue, polished finish. Fits nominal 3⁄8" (9.5mm) dovetail. Outside Ring O.D. - 9⁄16" (1.4cm). Inside Ring I.D. - .15” (3.8mm).Adjustable - .338”-.535” (8.6mm - 13.5mm) elevation adjustment in six, .030” (.76mm) increments. OAL from rear of dovetail - Long: 2 1/2” (6.3cm).

Includes:   GREEN Fiber Optic Sight Insert  
For Models with a 3/8"  Barrel Dovetails.
Fits:  Henry Golden Boy Model H004  in 22LR only. 
Does not fit Golden Boy in 22WMR.
DOES NOT FIT MODELS WITH THE BARREL BAND SIGHT

In ieder geval heel veel plezier met je nieuwe vizier en een goede score toegewenst Hans.
Met schuttersgroeten
Robert Teske


 

25-05-2015
Beste Patrick, dank voor je reactie op onze site.
Dat hoor je niet veel, een Henry in kaliber .22 long rifle. Ook je ambitie om er zeer hoog mee te presteren spreekt ons aan. De lat wordt wel heel hoog gelegd door jou, gezien je genoemde score.
Dat een open buck horn keep lastig is iets wat we kennen, een tang sight biedt veelal uitkomst.
Of beter gezegd een Skinner sight. Het zal gezien de bouw lastig worden om een tangsight op de bovengreep te plaatsen zonder boren en tappen.
Er is een mogelijkheid om direct een vizier te plaatsen en wel van het merk Skinner.
Dit vizier kan zonder gesleutel zo op de bovengroef geschoven worden. Nu neem ik zondermeer aan dat een Henry een bovengroef heeft.
Bestellen kan rechtstreeks bij Skinner (Andy larsson) zelf, het website adres zal hieronder worden vermeld.
Ga naar de site en zoek in de rubrieken naar Rimfire sights. Dan kom je vanzelf de Henry tegen.
Let ook op of de standaard aperture geschikt is en of er een vervangende korrel (meestal niet) nodig is.
Vaak bestellen wij de kleinste "aperture hole" erbij.
Start eerst met het vizier en kijk of de korrel OK is, doen wij ook met het model 9422. Daar laten we de originele korrel op het wapen.
Je kan het zo bestellen en via Pay Pal betalen, het pakje wordt keurig naar je huis gestuurd.
Neem de tijd om de site te bestuderen!
Hieronder een foto van een Henry en het adres van Skinner.

www.skinnersights.com
Een Henry met een Skinner sight op de bovenzijde.

Veel succes Patrick met de aanschaf en mocht je er tegenop zien dan kunnen wij dit ook voor je regelen.
Ik denk dat het geen probleem mag zijn om dit te bestellen, doen wij ook en het gaat altijd goed.
Met schuttersgroeten

Robert Teske


 

18-05-2015
Beste Jan
Bedankt voor de reactie op de site.
U heeft dus een Winchester model 94 in kaliber .30-30 WCF (Winchester center Fire)
Om nu te weten wat voor wapen het is zijn er meer gegevens nodig.
Welke 94 is het?
Is het een karabijn of is het een geweer, de looplengte is dus van belang.
Ook is van belang of de kast is voorzien van een veiligheid of is deze op de bovengreep geplaatst?
Heeft de uitwerpopening aan de rechterzijde een verlaging, dan is het een AE versie, dus Angle Eject.
Allemaal kleine aanwijzingen die aangeven om welk type 94 het hier gaat.
Ik neem wel contact met u op.
Met schuttersgroeten
Robert Teske

Inmiddels staat het wapen te koop op de site en zijn er meer gegevens bekend.


 

12-05-2015
Beste heer van Loo, dank voor uw reactie.
Zie de rubriek Extra uitleg!


 

05-04-2015
Beste Jos
Dank voor je reactie en het vertrouwen.
Erg prettig dat het bestuur van je club "SV Doelbewust in Uden" meewerkt om bepaalde schietdisciplines te promoten. De discipline Pope is een erg leuke 50 meter discipline waar de lever action wapens goed voor gebruikt kunnen worden. En al zeer regelmatig zijn deze wapens (al jaren) aanwezig tijdens de zwartkruit wedstrijden, denk maar eens aan de replica's van het Winchester model 1873 van Uberti.
Je wil een replica van het merk Uberti aanschaffen en je oog is gevallen op een model 1866 Yellowboy.
Dit model wordt in 3 kalibers op de markt gezet, .38 Special, .44-40 en .45 Colt. 
Zonder twijfel Jos; deze kalibers zijn in oorsprong allen zwartkruit kalibers dus historisch correct. Ja ook de .38 Special, alhoewel weinig mensen dit kennen is het wel degelijk als zwartkruit patroon op de markt gezet. Vrij snel na de introductie werden ze ook geleverd met nitrokruit maar als we even volgens het boekje tewerk gaan dan is de oorsprong tellend.
Je zou een aanvraag voor zo'n wapen dan ook zondermeer kunnen doen. Over het wapen hoeven we helemaal niet te twijfelen, een 1866 model is natuurlijk altijd toegestaan op de wedstrijden.
Munitie correct en wapen correct, wat kan deze aanvraag dan tegenhouden?
Daar kan ik wel wat redenen voor bedenken; afgunst, onwetenheid, baasspelerij, eigenwijs zijn etc.
Klinkt niet leuk maar het is vaak de oorzaak van veel gedoe op een club. Zeker de factor onwetendheid speelt een grote rol. Laat de meneer die zich voordoet als een kenner van de wet een stap terugnemen en de geschiedenis eens opnieuw lezen, is het een redelijk man dan kan je hem ook overtuigen.
Het zou een discussiepunt mogen zijn als het een aanvraag betrof voor een .38 Special en het is ook een .357 Magnum. Dan is de eerste kaliber aanduiding niet iets wat met zwartkruit te maken heeft. Men kan weigeren want de .357 Magnum is de hoofd- aanduiding. Je kan er dan ook .38 Special mee schieten maar daar denkt men niet aan. Ze zijn  dan opeens alle voorgaande jaren betreffende de aanvraag voor een zwaar kaliber revolver vergeten. Dat behoeft enige uitleg.

Even een zijstap!
Vreemd want al tientallen jaren zijn er .357 Magnum revolvers aangeschaft voor de discipline "Meesterkaart Zwaar" terwijl men de munitie voor deze discipline toen zeker niet mocht gebruiken. Men schoot er alleen .38 Special munitie mee en niemand die erover viel tijdens de aanvraag voor het wapen, begrijp je nu de nonsens?
Het is bij de lever action net zo'n grote onzin, daarom zijn verschillende modellen nog steeds niet te koop en zijn de wapens ongewenst. Denk maar even aan een lever action karabijn model 1894 in kaliber .44 Magnum. Ideaal om mee te schieten maar niet op verlof te krijgen.
Nu kopen we een model 1894 in kaliber .45 Colt en dan is ieder tevreden want dan mag het. Zou je de historische correctheid hierop toepassen dan is de combinatie Winchester 94 en .45 Colt munitie niet correct.
Winchester heeft dit wapen nooit in het verleden met dit kaliber op de markt gezet, dat gebeurde pas veel later in de jaren 90 van de vorige eeuw. Maar dit is weer wel toegestaan. Prima natuurlijk want dan doen we het zo. Gaat het niet linksom dan maar rechtsom, men vraagt erom.

Wat je aanschaf betreft Jos is de .44-40 WCF en de .45 Colt iets waar absoluut geen twijfel over kan bestaan.
Deze kalibers vind je trouwens het meest op de baan tijdens de wedstrijden dus voor uitwisseling van gegevens en materiaal is dit denk ik een betere aanschaf. Er is dan heel veel voorhanden.
De .38 Special kan ook maar zal (door niet kenners) niet begrepen worden, met andere woorden; ze kunnen lastig gaan doen.
Nu nog even een aandachtspunt voor de meneer die met wetjes en regels belerend aan de gang is.
Alle wapenmodellen van voor 1900 zijn toegestaan in de Historische Wapengroep, lees dit alles maar na bij de KNSA. En de KNSA heeft geen lijst opgesteld van welke kalibers wel of niet mogen. Zij stellen het simpel; het moet in oorsprong een zwartkruit patroon zijn geweest. Dit moet die meneer toch ook overtuigen. 
Doe gerust je aanvraag Jos en ik wens je heel veel plezier daar in Uden op de baan met je wapen en ik hoop dat je erg mooie scores zal neerzetten. 
Met schuttersgroeten ook aan het bestuur van de club.
Robert Teske

Dit wapen wil Jos op verlof hebben; een replica van het Winchester model 1866, gemaakt door de Italiaanse firma Uberti. Met een tangsight op de greep een prachtig wapen voor de zwartkruit discipline "Pope". 
Het zal een blikvanger worden op de banen van SV Doelbewust in Uden.


 

05-04-2015
Beste Dirk
Dank voor je reactie en vraag en excuses voor het late antwoord.
Dat is een mooie Winchester die je in bezit hebt, de Bicentennial.
Ik zou er zuinig op zijn en vraag me af of je de waarde wilt weten om te verkopen of dat je een goed gevoel wilt hebben bij een bepaald bezit. Dat is allebei natuurlijk belangrijk. Regelmatig doen wij dat natuurlijk ook. Om te beginnen wil ik je zeggen dat de Commemorative modellen nu nog voorhanden zijn maar dat het aantal sterk zal verminderen de komende jaren. Deels is dit door het gebruik en deels is dit door het sluiten van de Amerikaaanse fabriek in 2006, men wil opeens toch een Winchester hebben.
Raadpleeg vooral de site van The Duke in Duitsland, deze gunshop heeft veel jubileummodellen en daar vind je een perfect vergelijk. www.theduke.de
Je zal daar veel moois aantreffen en ook zien dat de eigenaar € 1750 vraagt voor dit wapen.
Ik hoop je voldoende geholpen te hebben en laat nog even weten wat je plan is.
Ik zou hem zeker houden als dit mogelijk is.
Voor de liefhebbers hieronder nog even een foto van dit wapen en de Duitse beschrijving.
Met schuttersgroeten.
Robert Teske

Winchester United States Bicentennial 1776-1976.
Erschien 1976 zum 200 Geburtstag der USA im Kaliber .30-30 Winchester in einer Auflage von 19999 Stück.
System in Altsilber, Medaillon im Hinterschaft Lauflänge 51 cm mit 6-Schuß Magazin

18-03-2015
Beste Paul, dank voor je uitgebreide reactie, complimenten en info.
Heel mooi om vanuit Oostenrijk wat te horen. De laatste tijd stijgt het aantal bezoekers vanuit het buitenland en dat is voor ons ook erg leuk om te ervaren.
Ten eerste vinden we het heel leerzaam om vanuit de andere Europese landen wat te horen over de wapenwetgeving. Wellicht kunnen de heren wetmakers hier ook lering uit trekken.
Er wordt nu weinig over gesproken maar de .357 Magnum en .44 Magnum zijn nog steeds een paria in sportschutterslandd als het om een lever action aanvraag gaat op je vergunning. In Amsterdam werden zelfs lever action wapens geweigerd!
Ze zijn nog steeds ongewenst en het is erg lang wachten op de reactie van de KNSA. Al een tijd geleden had de KNSA naar buiten moeten komen met een verklaring / uitslag betreffende het LTC- GKG onderzoek aangaande een nieuw op te richten discipline. De termijn is inmiddles ruimschoots verlopen en men heeft nog niets naar buiten gebracht en dat is jammer.
Wat de aankopen betreft:
De verschillen per land zijn groot en volgens mij is dit het enige land ter wereld die zo handelt. We zijn uniek in Nederland met het bedenken en uitvaardigen van domme besluiten.
De WACA in Amerika heeft zelfs gevraagd om dit te mogen publiceren. Ik denk dat de Amerikanen zich slap lachen als ze horen dat een lever action in kaliber .357 Magnum ongewenst is.
Prachtig dat ze daar in Oostenrijk de handvuurwapen- kalibers vrij hebben gesteld, dat is echt apart.
Wat betreft de Chiappa, we zijn ook benieuwd. Het ziet er goed uit maar ik heb geen ervaring met dit merk.
Wie heeft er ervaring met een Chiappa? Gaarne melden, dan kunnen we allen daarvan profiteren qua kennis.
De Uberti's hebben zich de afgelopen jaren wel bewezen in de zwartkruit scene maar met nitro gebruik is dit voor mij ook een vraag.

In onze groep worden op dit moment veel Rossi's gekocht. Veelal Winchester model 1892 in kaliber .45 Colt.
Ik moet zeggen, het schiet goed en het is voor niet teveel geld. Een nadelig punt (hoorden we van een dealer) is de levering van onderdelen. Als er iets sneuvelt, dan heb je een probleem.
Gezien de uniforme aanmaak op CNC- gestuurde machines zou dit geen probleem moeten zijn. Het is dan alleen een kwestie van logistiek om het bij de klant te krijgen. Dat mag toch niet moeilijk zijn.
Wat tegenwoordig echt topkwaliteit is zijn de geweren van Winchester welke gemaakt worden in Japan.
Als je een replica prima vindt en je hebt geen moeite met de japanse aanmaak dan is dit zeker een overweging waard. Het is duur maar je koopt wel iets wat heel goed is.
Nou Paul, een heel antwoord, we hopen zeker nogmaals van je te horen. En mocht je een typische Oostenrijk/lever action foto voor ons hebben dan plaatsen we die graag op de site.
Met schuttersgroet
Robert Teske 


 

19-02-2015
Beste heer Rengers, dank voor de reactie.
Voor dit soort zaken verwijzen we vaak door naar wapenhandel Noordgouwe in Zeeland.
Eigenaar Jos van den Boogert weet wel raad met dit soort problemen. Of hij doet het zelf of hij weet een geschikt persoon die deze klus kan klaren.
Ik zou met hem even contact opnemen. De gegevens zijn:
Jachthuis Noordgouwe.
Brouwerijstraat 13  4317 AC Noordgouwe.
telefoon: 0111-401268 of 
e- mail: info@jachthuisnoordgouwe.nl
Veel succes met de reparatie.
Met schuttersgroet
Robert Teske


 

02-02-2015
Beste Luc, hartelijk dank voor je reactie.

Je hebt een fonkelnieuwe 94AE met laadproblemen.
Heel mooi wat die aanschaf betreft maar minder fraai dat je met een storing opgescheept zit.
Het probleem wat je beschrijft kan ik niet direct beantwoorden.
Jammer genoeg schrijf je heel summier over het wapen.
Welk kaliber is het? En is het een Amerikaan of een latere Miroku?
Dat van het kaliber lijkt niet zo belangrijk maar is het wel.
Obstructie in de buis is een zelden voorkomend probleem, dat heb je waarschijnlijk al gecontroleerd?
De buisdop afnemen en de veer met aanbrenger verwijderen is een eenvoudig klusje en daar is olie niet op zijn plaats.
Is het een .357 Magnum?
Geef daar eerst even antwoord op dan duiken we er in.
Dan zou er wat loos kunnen zijn met een klein onderdeeltje.
Met schuttersgroet.
Robert Teske


 

08-12-2014
Beste Roel 
Hartelijk dank voor je reactie.
Een model 94 in kaliber .30-30 mag helemaal geen probleem zijn.
Ga naar de KNSA site en zoek even de GKG gegevens op en je zal zien dat je geweer gewoon daarvoor gebruikt kan worden.
Ik geef toe, het is niet gebruikelijk om liggend te gaan schieten maar het is natuurlijk gewoon mogelijk.
Het systeem maakt niet uit wat kan, de kalibermaat mag niet meer dan 8 mm bedragen. 
Deel 4, het GKG Regelement hoofdstuk 2 raadplegen, daar kan je alles vinden.
Ik ga dit verder uitzoeken Roel maar grote kans dat het gewoon onder Veteranengeweer komt te vallen.Uiteindelijk is het model 94 zelfs nog in de tweede wereldoorlog gebruikt door Canada in dit kaliber
.
Je zal meer info binnenkort zien, ik duik erin.
Met schuttersgroeten
Robert Teske


 

08-12-2014
Beste Edwin.
Dank voor je reactie.

Ik ben reuze benieuwd want ik hoor en lees de laatste tijd ook wisselende berichtgevingen.
Dit is een leuke vraag voor straks op de IWA want daar staat Rossi met een grote stand.
Ik weet niet beter of ze komen gewoon uit Brazilie, het familiebedrijf zit daar al heel wat jaren.
In de kop "Leden" staat het geweer van Aat Ruijgrok afgebeeld met wat tekst eronder. lees dit even.
Ik ga het voor je uitzoeken.
Met schuttersgroet
Robert Teske
 


 

30-10-2014
Beste Jan
Dank voor je reactie en vraag.
Natuurlijk kan je gewoon een lever action kopen in kaliber .44-40. Dit is notabene een historisch kaliber.
Let wel op, het wapen moet qua modeluitvoering natuurlijk wel van voor 1899 zijn. Welnu, alle Winchester modellen vallen daaronder, in zowel origineel als replica fabrikaat. De aanvraag dient wel te gebeuren onder de discipline Pope want er is nog geen andere discipline aanwezig om dit te doen. Geschoten moet er wel worden met zwartkruit geladen patronen. Trainen kan desgewenst onbeperkt met nitro geladen patronen.
Wijs je clubleden even op deze site en laat ze de volgende hoofdstukken onder de rubriek "Belangrijk" lezen:
 
 
Ik heb al heel veel geschreven over de lever action en elke keer komt er weer wat nieuws boven water maar 1 ding is zeker, je kan dit wapen gewoon aanvragen en op je verlof laten zetten.
Ik zal Jos van wapenhandel Noordgouwe wel inlichten, hij weet bepaalde zaken niet en dat is jammer want hij kan gewoon aan Nederlanders verkopen.
Wapenhandel Kuiper in Blijham verkoopt de laatste tijd veel lever action wapens en dat is niet voor niets.
Die is inmiddels goed op de hoogte. Leden van mijn eigen vereniging hebben de afgelopen maanden allemaal een replica gekocht van het merk Rossi bij hem gekocht in kaliber .45 Colt. Ook een klassiek kaliber, niet te duur om te herladen en een goed kaliber om mee te schieten. Niemand die er moeilijk over heeft gedaan en inmiddels staan ze allemaal op het verlof.
Jan, het beste kan je de site goed doornemen. Dat andere leden dit ook gaan lezen is voor ons allen (de lever action liefhebber in het bijzonder) van belang.
Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, laat het me weten, ik zal dan helpen waar nodig.
Met schuttersgroet
Robert Teske
 
30-10-2014
Beste Leo
Bedankt voor je moeite om dit te melden.
Ik neem spoedig contact met je op voor de gegevens.
Met schuttersgroet
Robert
 
08-10-2014
Beste Rene, hartelijk dank voor je reactie.
Wat is het toch mooi dat schutters niet alleen goed lezen maar ook actief meedenken.
Dat is iets wat ons sterk maakt.
Je bericht is heel belangrijk en kan weleens tot een vervolg leiden.
We kunnen het nooit alleen, de hulp van buitenaf is absoluut van belang.
Je vraagstelling is zo belangrijk dat ik op de voorpagina een aankondiging ga plaatsen.
De uitleg roept misschien op tot meer reacties en ook meer kennis.
Dat vergemakkelijkt de boel alleen maar.
Lees voor het vervolg maar het stukje onder Belangrijk / Antwoord op de vraag.
Nogmaals dank en wellicht tot horen.
Met schuttersgroet.
Robert Teske
 
21-07-2014
Beste Maria.
Dank voor je bericht en uitleg over je aankoop en dan nog wel een Commemorative ook.
Dat is bijzonder, we kennen The Duke en ook Jachthuis Noordgouwe en ook wij zijn vol lof over beide handelaren.
Bij The Duke kan je prachtige lever action exemplaren aanschaffen maar importeren is inderdaad iets wat niet ieder wil proberen en dan is de hulp van jachthuis Noordgouwe een hele goede keuze. Jos doet dit zeer serieus dus mochten er lezers zijn die dit ook willen doen dan kunnen ze contact met hem opnemen.
We gaan trouwens toch een rubriek plaatsen over handelaren die iets kunnen betekenen voor de lever action liefhebber.
Een eerste stap is gezet, zie het tabblad onder "Links" en klik op "Wapenhandelaren".
De eerste die er op staat is notabene The Duke en de tweede zal straks jachthuis Noordgouwe zijn. je ziet, we spelen gelijk in op de behoefte.
Heel veel plezier met je Winchester Commemorative.
Met schuttersgroet
Robert Teske
 
01-07-2014
Beste Richard, dank voor je reactie en steun.
Het heeft even geduurd maar dan nu eindelijk een antwoord. 
Je vraagt iets wat straks wellicht heel belangrijk voor ons gaat worden, de nieuwe lever action discipline! Gaat hij ooit komen dan zal er inderdaad een proef starten om te zien hoeveel liefhebbers er nu werkelijk zijn. Zelf denk ik dat er genoeg zijn, meer dan men nu beseft. Maar zoals met alles, de schutters moeten het wel zelf doen. Thuis blijven zitten en afwachten is uit den boze dus is je voorstel een prima initiatief.
Ook vanuit de zwartkruit hoek is er genoeg interesse, je kan nu ook met je zwartkruit replica of originele moderne Winchester gewoon met nitro schieten. Het verdubbeld de mogelijkheden enorm als er een discipline bij gaat komen.
Mocht het dus zover komen, dan kan je altijd contact opnemen en regelen we wel wat zodat je kan schieten.
We houden de KNSA nauwlettend in het oog maar beseffen ook dat als zij er niet mee komen er zeker andere mogelijkheden zijn om de discipline te starten. Dat is nu even niet handig om te noemen maar voor ons wel belangrijk. Gaat het niet op de ene manier, dan misschien via de andere.
Tegen de tijd dus dat je wil schieten zal dat zeker kunnen. 
Bedankt voor je support, nog even geduld, binnen een paar maanden zal de KNSA naar buiten treden met een besluit.
Met schuttersgroeten
Robert Teske
 
06-05-2014
Beste Michel
Dank voor je reactie en vraag.
Zoals ik lees heb je al wat ervaring met de wat zwaardere lever action wapens.
Heel mooi dat je interesse hebt in dit wapen, we hopen ook op steeds meer enthousiaste schutters die de lever action voor de sport willen gaan gebruiken. Hartelijk welkom dus in de club van liefhebbers.
Op dit moment mag je dus alleen een .22 wapen kopen en ik start dan ook gelijk met je eerste vraag; Mag ik een lever action op mijn verlof laten plaatsen?
Ja natuurlijk mag dat, een repeteersysteem maakt niet uit of iets wel of niet kan maar meer het kaliber in dit geval. Je kan het wapen aanvragen als zijnde een KKG wapen en wel voor een Nationale discipline.
Een tegenvraag. Waarom zou je een grendelgeweertje in kaliber .22 long rifle met een boxmagazijntje wel mogen kopen en een .22 lever action met een buismagazijn niet? Dat is niet te beantwoorden want zoals eerder gezegd, het systeem bepaalt dit niet en ook niet de opslag van de munitie in welk type magazijn dan ook.
Kijk voor een uitgebreid antwoord naar de reactie die ik gaf op 05-04-2014, scroll dus iets naar beneden, dan wordt je een hoop duidelijker.
Een punt van aandacht is de afdeling Bijzondere Wetten van Politie. Elke aanvraag voor een lever action wordt een beetje met wantrouwen bekeken, men heeft iets gehoord (ongewenst wapen) en direct is het een gevaarlijk iets. Grote onzin natuurlijk, de Politie zou beter moeten weten. Op dit moment zijn de .357 en .44 Magnum een probleem om op verlof te krijgen, de klassieke kalibers (in oorsprong zwartkruit) niet.
Mijn advies is om te kijken naar een Winchester model 9422 in .22 long rifle. Deze wapens zwerven zo hier en daar nog gewoon rond en het zijn perfecte lichte klein kaliber geweertjes die gewoon voldoen voor het schijfschieten. En natuurlijk kan je het vizier naar wens aanpassen, dat is vrij om te doen. En als je dan niet buiten de regels valt welke gesteld worden aan een bepaalde discipline (gewicht, vizier e.d) is er niets aan de hand.
Dat zou ik doen. Bijkomend voordeel, het is origineel Winchester en dat wordt op den duur schaars, het schiet heel goed, het materiaal is deugdelijk, het is straks meer waardevast dan nu, het is gewoon leuk en je staat met iets moois op de baan.
Je tweede vraag snap ik niet helemaal. Of de .22 lever actions straks niet onder de karabijnen gaan vallen en zo ook de zwaardere?
Leg dat even uit Michel dan kan ik je daar ook op antwoorden.
Ga nu maar gewoon op zoek naar een mooie .22 long rifle van Winchester, Browning of Marlin en laat hem gewoon op het verlof plaatsen. Praat helemaal niet over het systeem, men wordt al panisch als ze "lever action" horen. Niet over praten, het is een KKG geweertje, niet meer en niet minder. 
heel veel succes met je eerste wapenaankoop en laat weten of het gelukt is.
Met schuttersgroeten
Robert Teske
 
19-04-2014
Beste Piet
Dank voor je reactie en interessante vraag.
Je noemt wat oude modellen op dus ik besef dat je een liefhebber bent van het lever action wapen. Dat is alvast een groot voordeel. Ik doe eerst even een vraag stellen voordat ik met het antwoord ga beginnen.
Er is een punt wat ik graag eerst zou willen weten en dat is; Over welk model Marlin praat je?
Veelal loopt het zoals je beschrijft, een medelid heeft een wapen en wil dat kwijt en jij wil het kopen. Je bent liefhebber en wil het graag op verlof hebben. Klinkt simpel maar is het in dit geval niet.
Daar gaan we Piet.
Vandaag de dag is het mogelijk om een historisch wapen te kunnen kopen van voor modeljaar 1899.
Kijk nu begrijp je waarom ik het model wil weten. Is dit Marlin model een model wat ooit voor 1899 op de markt is gekomen? Zo niet, dan is het een probleem, het wapen is op dit moment niet op verlof te krijgen. We missen nu nog steeds een discipline waar we deze wapens kunnen onderbrengen. Let op, de LTC- GKG van de KNSA is met een onderzoek bezig waar de uitslag niet lang meer op zich zal laten wachten, daarover straks meer.
Een ander punt wat van belang is, is het kaliber. Zoals aangegeven is dit een .44 Magnum/ .44 Special wapen. Uiteindelijk dus een nitro kaliber. In de oorsprong is dit ook geen zwartkruit patroon geweest dus kan het niet onder de historische groep geschaard worden.
Dus even in het kort; Het model is van belang en het kaliber is van belang.
Ik neem even aan dat dit .44 Magnum geweer niet een klassiek model is. Dan is het wachten op de uitslag van de KNSA.
Is het wel een klassiek model van voor 1899, dan is nog steeds het kaliber het probleem.
Ik heb met de KNSA ooit een discussie gehad over deze kalibers, zelf schoot ik jaren met een Colt .45 en een Colt in kaliber .44 Special. Bij beide wapens werden de patronen geladen met zwartkruit en nimmer werd ik tijdens de wedstrijden aangesproken op het feit dat de .44 Special in oorsprong geen zwartkruit kaliber was. Men stond het toe tijdens alle DK's en NK's en dat jarenlang. Waarom? Men vond de controle te ingewikkeld. Logisch, dan zou je allemaal experts op de baan moeten gaan neerzetten om elke schutter nauwlettend in de gaten te houden. En wat voor voordeel had ik om dat te doen? Helemaal niets! Dus had ook niemand er nadeel van!
Stel nu dat het wapen wel een model van voor 1899 is en u vraagt het toch aan als zijnde een historisch wapen. U moet dan wel zeer zeker zijn over het model!
Ja, dan is het afwachten wat ze bij Bijzondere Wetten gaan zeggen. Hoeveel weten ze van deze materie?
Dan is het te proberen. U gaat dan .44 Special schieten met zwartkruit geladen. Op de baan kan u altijd trainen met .44 Magnum met nitro geladen.
Je begrijpt het al Piet, het is niet zeker wat er gaat gebeuren maar niets doen is altijd mis.
Wat heb je te verliezen om het gewoon te proberen. Ik weet uit ervaring dat het kan lukken dus niet te voorzichtig zijn.
Het is niet zo dat we de politie willen foppen, integendeel, we willen gewoon een fijn wapen op het verlof hebben zonder gezeur.
Wat ik zo vreemd vind aan dit alles, stel je wil een AR15 of AK47, dan is het totaal geen probleem. Dan kan het zo onder het GKG geschaard worden. Is .44 Magnum vanuit een lever action dan geen GKG? Volgens sommige niet!
Ik vraag me ook af hoe die andere GKG disciplines zoals precisie geweer bij de overheid zijn aangemeld. Op een of andere manier heb ik het idee dat hier iets achter schuilt en veelal heb ik het goed.
Meer kan ik er niet over zeggen want we moeten eerst de uitslag van de KNSA afwachten. We zijn overgeleverd aan een groep mensen die het GKG schieten prefereren boven de anderen takken van schietsport. Maar wat zijn dat voor mensen? En waarom heeft de KNSA in een korte tijd een paar nieuwe disciplines er doorheen gedrukt voor deze groep? Was daar dan zoveel draagkracht voor vraag ik me af?
Zelf ben ik jaren lid geweest van een vereniging met meer dan 500 leden maar 4 man bijeen krijgen voor een GKG wedstrijd lukte gewoonweg niet. En toch zijn er opeens een paar GKG disciplines bijgekomen.
Ik weet zeker dat er draagkracht is voor deze groep wapens en de KNSA zou dom zijn om ons niet erin te willen betrekken. Hoe meer schutters onder de KNSA die meedoen met iets, hoe beter.
De .357 en de.44 Magnum zijn perfecte 50 meter wapens voor staand schieten.
In Duitsland kan het ook, daar heb je een 50 meter discipline speciaal voor deze nitro wapens.
Mocht het helemaal mislukken, misschien moeten we ons dan gaan bundelen in een lever action bond.
Geen geintje maar pure ernst welke zeker deze dagen kan slagen.
Maar daarover later meer.
Laten we eerst eens afwachten wat er gaat gebeuren en laten we hopen dat de ongewenst verklaring die nu op onze .357 en .44 Magnum wapens ligt spoedig zal verdwijnen. 
Dus als het kan Piet, nog even wachten op de uitkomst. Wellicht wil je medelid dat ook voor je doen.
Laat weten zodra je iets gaat ondernemen, we zijn zeer benieuwd.
Ik hoop dat dit antwoord je verder kan helpen en wens je heel veel succes.
Met schuttersgroet.
Robert Teske 
 
19-04-2014
Beste Dick
Dank voor je reactie en compliment.
Ik ben verheugd dat schutters de stukjes goed lezen en ook kunnen waarderen.
Uit ervaring weet ik dat juist jij alles goed doorspit en dat als het niet zou kloppen, je ook aan de bel zou trekken.
Daar hebben we wat aan. Het moet informatief zijn maar ook leuk om te lezen.
De complimenten die we af en toe krijgen stimuleren ons om zo door te gaan.
Nogmaals dank.
Met schuttersgroet
Robert Teske 
 
05-04-2014
Beste Ben, dank voor uw reactie.
In Nederland hebben we Nationale en Internationale disciplines. De laatste genoemde disciplines vallen onder de regels van het ISSF. De ISSF is dus de overkoepelende organisatie waar ook de KNSA onder valt.
Nationaal gezien zijn er veel meer disciplines en die kunnen dus op Nationaal niveau geregeld worden.
Er zijn genoeg diciplines waar je met een klein kaliber geweer kan schieten, ook dus met een lever action geweer. Het hoeft dus niet per se een loeizwaar grendelgeweer te zijn.
Even ter verduidelijking, het systeem (lever of grendel) bepaalt niet of iets wel of niet mag. De discipline en de eisen voor die specifieke discipline bepalen dat. Vaak kiest men uit gewoonte een grendelgeweer en denkt men dat een lever action totaal ongeschikt is. Vreemd, het geweer is lichter, er kan ook een diopter op en de loopkwaliteit is prima om er langdurig mee te schieten. En of je nu de grendel hanteert of de hevel, dat maakt niets uit. Natuurlijk is het logisch dat een liggende houding met een lever action wat meer vergt van de schutter dan wanneer hij met een grendelgeweer schiet.
Er kan met een klein kaliber geweer geschoten worden op 12, 50 en 100 meter.
Lees vooral het KNSA schiet- en Wedstrijdreglement deel III, versie 14-01-2014. Klik hier! 
Ga naar Hoofdstuk 4, uitrusting en munitie, punt 4.4.
Alleen .22 randvuurmunitie met loden kop of andere zachte legering is toegestaan. De wedstrijdleiding kan het gebruik van high-speed c.q. high-velocity munitie voor een wedstrijd verbieden.
Daarna naar hoofdstuk 6, punt 6.2.4 en 6.2.7, daar staan alle disciplines vermeld. Genoeg keuze zou ik zo zeggen.
Dus stel, u koopt een vrij geweer voor de 12 meter, knielend 60 schoten. Dan moeten we nog de regels vinden waar dit geweer aan dient te voldoen. Let op, het is Nationaal, dus gelden de Nationale regels!
Vaak genoeg beschrijft de KNSA de zaak niet volledig en verwijzen ze maar al te snel naar de ISSF regels.
Het beste is om deze ook door te gaan spitten en ik wens u veel succes, het is heel wat.
Ik geef het toe, het valt niet mee. Er staat een overdaad aan informatie in waar we liever niets mee van doen hebben. We willen gewoon schieten en niet urenlang in de boeken duiken om hele lijsten door te worstelen.
We willen gewoon een klein kaliber geweer en wel in een lever action uitvoering, meer niet.
Advies is dan ook, gewoon aanvragen en kopen. De politie kent nauwelijks het schiet- en wedstrijdregelemnt van de KNSA, laat staan die van de ISSF. Ik word daar gewoon beroerd van van al die regelementen en met mij vele andere schutters.
U begrijpt mijn toon, ik ben voorstander van hoofdzakelijk recreatief schieten. Wil ik een semi- automaat (AR 15) dan kan ik die zo aanschaffen. Nu willen we een lever action .22 long rifle kopen en men zou moeilijk doen. Het moet niet gekker worden in dit land.
Ik wens u veel geluk met uw aanvraag, gewoon doen en het KNSA regelement tonen. Niet meer en niet minder. Kies wel een afstand die daadwerkelijk bij u geschoten kan worden op de club, dat is belangrijk.
Veel succes met uw aankoop en laat het ons a.u.b. weten.
Met schuttersgroet.
Robert Teske
 
29-01-2014
Beste Frank, dank voor je informatie betreffende de .44-40 patroon.
Misschien is dit wel de start van meer stukjes van lezers.
Heel goed, de lezers kunnen dan vergelijken en leren van elkaars bevindingen.
Veel succes met het herladen en verschieten van de .44-40 koppen.
Met schuttersgroet.
Robert Teske
 
29-01-2014
Dank voor uw reactie mevrouw Voorloop.
U en uw man hebben zoals te lezen twee hele mooie Winchesters in bezit.
Gelukkig duiken er steeds meer liefhebbers op van de lever action en dat is een heel goed teken.
We blijven strijden voor het behoud van het wapen. Een deel van de strijd is natuurlijk al gewonnen.
De KNSA heeft de datum van 1889 naar 1899 verplaatst.
Wat betekent dat voor ons?
Heel wat, wil men een model 1894 aanschaffen en men kiest als kaliber .45 Colt dan is aanschaf geen enkel probleem. U gaat schieten met zwartkruit en vraagt hem op die gronden aan.
Vervolgens gaat u uw resterende tijd gewoon nitro ermee schieten, dat maakt niet uit.
Het gaat om de aanvraag bij de overheid en het onderbrengen van het wapen in een juiste discipline.
De KNSA heeft meegewerkt en deze mogelijkheid geboden. Wilt u meedoen met een historische wedstrijd, dan is laden van de .45 Colt patroon met zwartkruit ook geen enkel probleem.
Natuurlijk zijn de trekken en velden niet helemaal geschikt maar je kan niet alles hebben. Zelf heb ik jaren met een 3e generatie Colt in kaliber .45 Colt geschoten en de patronen geladen met zwartkruit. Het speciale vet kan zorgen dat dit heel goed gaat zonder al teveel vervuiling.
Ik ga de Trapper .357 Magnum ook een keer proberen met zwartkruit en dan zal ik dit wel weer beschrijven.
Dit kaliber zou ik nu nog niet aanschaffen als ik u was, de .357 magnum wordt niet gezien als zwartkruit patroon. de .45 Colt is dit van oorsprong natuurlijk wel vandaar deze keuze. Ook zou de .44-40 een goede keuze zijn, van oorsprong ook een zwartkruit patroon die men nu uitstekend kan laden met nitro kruit.
We gaan nog wel even door met de strijd!
Hartelijk dank nogmaals voor de reactie.
Met schuttersgroet
Robert Teske
 
29-10-2013
Beste Willie
Hartelijk dank voor je melding.
Binnen niet al te lange tijd zal dit in orde gemaakt worden.
Soms is een titel iets te vroeg aangekondigd en door tijdgebrek of door een technisch mankement niet zichtbaar.
Gelukkig zijn er trouwe oplettende lever action liefhebbers die goed de boel in de gaten houden.
Daar ben ik zeer verheugd over.
Excuses in ieder geval voor het ongemak, er gaat spoedig wat komen.
Ik schat dat de 2e week van november het in orde moet zijn.
Met schuttersgroeten
Robert

 

15-10-2013
Beste Ridge en Leo
Jullie vraag komt eigenlijk overeen, vandaar het antwoord gericht aan beide heren.
Ik heb enige aanvulling geschreven onder de menukop "Belangrijk". Daar leg ik wat extra uit wat de KNSA bedoelt.
Het is zeker geen negatief bericht, integendeel. We mogen het toch wel als zeer positief ervaren wat er nu door de KNSA wordt gedaan om onze groep te helpen. Het moet ook allemaal uit te leggen zijn aan de overheid indien men de disciplines gaat uitbreiden.
Het is nog niet zover maar het gaat de goede kant op.
Lees het stukje en wellicht is jullie vraag beantwoord.
Het enige wat ik kan zeggen is dat het wel wrang is dat er eigenlijk een hele strijd voor nodig was om de aandacht te vestigen op een toch wel vriendelijk geweertje als de lever action.
Neem je dit in gedachte en je denkt aan al het verkrijgbare semi- automatische agressief ogende oorlogstuig wat wel ondergebracht kan worden in een discipline, dan zet ik daar toch erg sterke vraagtekens bij.
De overheid vindt elke semi automaat acceptabel, laat zelfs airsoft toe met alle look alikes en wij strijden voor het behoud van een cowboy geweertje. Te gek voor woorden natuurlijk.
Maar gelukkig is er voor ons hoop en moeten we wachten op de uiteindelijke keuze die gemaakt gaat worden, meer kunnen we niet doen.
Met schuttersgroeten
Robert Teske
 
07-10-2013
Beste Ridge.
Hartelijk dank voor het plaatsen van een reactie.
Eigenlijk stel je een vraag welke ik op dit moment nog niet kan beantwoorden.
Het antwoord gaat wel snel komen en wel vanaf KNSA zijde.
Ik schrijf net een antwoord gericht aan een andere schutter, een deel herhaal ik even.
Begin september 2013 moest een adviesgroep verslag uitbrengen aan het KNSA bestuur of er draagvlak zou zijn voor een lever action discipline. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en ingeleverd.
De KNSA gaat er intern mee verder.
Ook wij hebben inbreng gehad in de aangeleverde know how.
Begrijp me goed, wij doen ons uiterste best om het lever action wapen te behouden op de schietbanen. En zoals het er nu voor staat kunnen we gewoon met deze wapens blijven trainen. Slechter is het gesteld met de nieuwkomer, de schutter die valt voor dit wapen maar het onder geen enkele discipline kan aanvragen.
En geen discipline, ook geen WM3, zo simpel is het.
De KNSA is wel degelijk goed op de hoogte betreffende de problemen die de lever action schutters op zich af zagen komen. Ik kan u verzekeren dat het probleem in goede handen is en dat het niet lang zal duren eer ze naar buiten zullen treden met nieuws.
Ik weet de uitslag niet, maar ik weet dat de KNSA alles doet op dit moment wat mogelijk is om deze groep schutters niet te laten vallen.
We vertrouwen nu volledig op onze bond en moeten gewoon even afwachten, meer kunnen we niet doen. Er is maar 1 instantie die zaken doet met de overheid en dat is nu eenmaal onze KNSA. Zodra er nieuws is, dan weet u het wellicht ook direct en dan kunnen we er nog even over napraten.
Het is met gekruiste vingers afwachten op wat komen gaat.
Je ziet Ridge, nog even geduld.
Ik ben wel benieuw welk merk lever action je bezit. Je noemt specief kaliber .38 en dan ben ik altijd nieuwsgierig.
Laat t.z.t. even weten.
Met schuttersgroeten
Robert Teske
 
07-10-2013
Beste meneer de Vries.
Hartelijk dank voor het plaatsen van een reactie op onze site.
U weet meer dan ik om te stellen dat de KNSA volgende week met een verklaring gaat komen.
En als ze dit doen dan is het wellicht niet om de reden die u zojuist noemde.
Met alle respect maar de wapengroep groot kaliber geweer kent op dit moment alleen wapens met een kaliber niet groter dan 8 mm. Ooit vielen we onder de discipline Gebruiksgeweer en daarin was wel een grotere diameter van de kogel toegestaan. Deze discipline bestaat niet meer.
Dat de KNSA naar buiten zal treden met nieuws voor de lever action schutter is duidelijk maar nog niet wanneer.
Begin september 2013 moest een adviesgroep verslag uitbrengen aan het KNSA bestuur of er draagvlak zou zijn voor een lever action discipline. Dat is inmiddels afgerond en ingeleverd.
De KNSA gaat er intern mee verder.
Ook wij hebben inbreng gehad in de aangeleverde know how. De KNSA staat dus wel degelijk open voor de mening van zijn schutters. Dat is natuurlijk prima. Een goede wisselwerking tussen bond en schutters is natuurlijk ideaal en moet zo blijven.
Begrijp me goed, wij doen ons uiterste best om het lever action wapen te behouden op de schietbanen. En zoals het er nu voor staat kunnen we gewoon met deze wapens blijven trainen. Slechter is het gesteld met de nieuwkomer, de schutter die valt voor dit wapen maar het onder geen enkele discipline kan aanvragen.
En geen discipline, ook geen WM3, zo simpel is het.
De KNSA is wel degelijk goed op de hoogte betreffende de problemen die de lever action schutters op zich af zagen komen. Ik kan u verzekeren dat het probleem in goede handen is en dat het niet lang zal duren eer ze naar buiten zullen treden met nieuws.
Ik weet de uitslag niet, maar ik weet dat de KNSA alles doet op dit moment wat mogelijk is om deze groep schutters niet te laten vallen.
We vertrouwen nu volledig op onze bond en moeten gewoon even afwachten, meer kunnen we niet doen. Er is maar 1 instantie die zaken doet met de overheid en dat is nu eenmaal onze KNSA. Zodra er nieuws is, dan weet u het wellicht ook direct en dan kunnen we er nog even over napraten.
Het is met gekruiste vingers afwachten op wat komen gaat.
Met schuttersgroet
Robert
 
21-05-2013
Beste Dave
Hartelijk dank voor uw reactie en mededeling, vinden we altijd prettig.
De oplettende lezer kijkt regelmatig op de site van Winchester en zal de aankondiging van het model 1873 ook hebben gezien. U heeft het over de traditionele kalibers terwijl op de site alleen de .357 Magnum wordt aangekondigd. Er zijn 2 modellen die in 2013 op de markt komen, een Short rifle en een Sporter.
Daarnaast blijft natuurlijk voor de Amerikanen het zeer onprettige gevoel bestaan dat dit oerwapen niet in eigen land wordt geproduceerd maar in Japan bij de firma Miroku. En natuurlijk is de kwaliteit super (mag ook wel voor die prijs) maar het is voor vele Amerikanen gewoon niet goed te praten.
Waar zien we dit nog meer  en waarom accepteert men dat dan wel?
Bij Harley Davidson betrekken ze veel onderdelen vanuit het buitenland. De voorvorken zijn van het merk Showa (ook Japan). Ze komen vanuit buitenland naar de fabriek en worden op Amerikaanse bodem aan het motorfietsframe gehangen. De boel wordt wel in de USA opgebouwd en niet als totaal over de plas geduwd. Harley zou als merk inklappen qua verkoop als ze dat zouden doen en dat weten ze dondersgoed. Ik snap dus de gedachtengang van die Amerikanen niet die de beslissing omtrent het lever action wapen hebben genomen.
Het tot de verbeelding sprekende model 1873 is dus terug op de markt. Men kan weer een Winchester model 1873 aanschaffen maar geproduceerd in Japan.
Hetzelfde is al gebeurd met het model 94. Eerst verkoop je dit model voor nog geen $ 400 dollar en stop je omdat er geen animo voor is. Vervolgens gooi je de productie overzee en is er opeens weer wel animo maar voor een prijs die 4 keer zo hoog is. Ik kan dat niet begrijpen. Begrijp me goed, de Japanse technologie is heel goed, dat weten we allemaal en daar wil ik niets op afdingen. Als je de pechstatistieken van de automobielen erop na slaat, dan zijn de auto's met de minste problemen wel Japans. Ze kunnen het wel degelijk maar daar gaat het hier niet om.
Het is die kleine aanduiding op de loop "made by Miroku" die het hem doet. Dat voelt niet goed, zeker niet bij zo'n beroemdheid als het model 1873.
Degene die het geen bal interesseert waar het gemaakt wordt en gewoon een mooi wapen wil hebben, die koopt natuurlijk wel een supermooi klassiek ogend wapen wat technisch perfect is.
Kijk op de site van Winchester en zie Model 1873, Model 1886, Model 1892, Model 94 en Model 71.
Ze zijn mooi en technisch prima en het is iets minder erg dan een Italiaanse replica denk ik dan maar. 
Het is alleen wachten op de klassieke kalibers want een Model 1873 in .357 magnum is toch niet echt kloppend. Wil je een klassieke wedstrijd ermee schieten dan is een historisch correct wapen niet alleen van belang maar ook natuurlijk het kaliber uit die tijd. 
Met schuttersgroet
Robert
 
28-04-2013
Beste Edwin
Hartelijk dank voor je bericht vanuit België.
Heel mooi dat onze goede zuiderburen toch ook vaak de site bezoeken, dat wordt zeer gewaardeerd.
Een oproep aan alle lezers voor Edwin, hij zoekt een model 94 Trapper zonder cross bolt safety en in kaliber .45 Colt.
Eventueel wil hij een Henry model 1860 ruilen voor dit wapen.
Let op, het model 94 moet dan wel voor serienummer 6450000 vallen, dus voor modeljaar 1993. 
Het kaliber .45 Colt werd veel toegepast in een Trapper, dat is een stuk minder met de .44-40. Dan moet je verder terug in de tijd en veelal denken aan een speciale uitgave of een model voor de Canadese markt. Dat zal ik nog eens verder uitzoeken.
Dus mocht iemand het gevraagde model ergens te koop weten, dan gaarne een reactie naar ons, we sturen deze dan door naar de aanvrager.
Nu maar hopen dat er een melding komt.
Met schuttersgroet aan de Belgische liefhebbers.
Robert Teske
 
28-04-2013
Hartelijk dank voor je reactie Jerry.
Ik ben verheugd dat je de boel hebt doorgespit en dat je het kan waarderen.
Met schuttersgroet
Robert
 
28-04-2013
Beste Emille
Hartelijk dank voor je reactie en geduld.
Ik ben weer een beetje begonnen met schrijven en ook de antwoorden moeten op papier.
Je vraag over het KKG is interessant.
Allereerst verwijs ik naar het Schiet- en Wedstrijdreglement van de KNSA en wel Deel 3 KKG.
Zoek dan hoofdstuk 4 op, "Uitrusting en munitie".
Direct in het begin staat, "4.1 Zie hoofdstuk 7.4.0 ISSF Rifle Rules". Deze moeten we straks bekijken, de bond verwijst immers gelijk naar de ISSF.
Blader eerst door het KNSA reglement en bekijk de disciplines zoals; KKG liggend 12 m, KKG liggend 100 m, KG 12 m 3 houdingen, KKG 50 m knielend, KKG 12 m knielend en KKG 100 m knielend. Allemaal verwijzen ze direct door naar de ISSF regelementen voor 50m KKG en wel naar de 7.4.4 Rifle Rules. En wat staat daar nu beschreven, want dat is van belang. De KNSA beschrijft een discipline (Nationaal) en verwijst voor het type wapen door naar dit reglement. Daar gaan we ons aan vasthouden en hieronder staat het vermeld.
 
7.4.4
50 m Rifle
All rifles chambered for rim fire 5.6 mm (.22”) Long Rifle cartridges are permitted, provided they do not exceed the following additional limitations. 
7.4.4.1
The weight of the rifle must not exceed 8 kg for men or 6.5 kg for women with all accessories used including palm rest or hand stop. 
7.4.4.2
Butt plate and Hook 
A butt hook may be used that projects not more than 153 mm (A) past the rear of a line, perpendicular to a line drawn through the axis of the bore of the rifle, which is at a tangent to the deepest part of the butt plate depression that normally rests against the shoulder. It must have a total outside length around any curve or bend of not more than 178 mm (B).
7.4.4.3 Palm Rest:
A palm rest is any attachment or extension below the fore-end which aids the support of the rifle by the forward hand. The palm rest must not extend more than 200 mm below the center line of the barrel.
7.4.4.4
More than one (1) rifle or parts of a rifle may be used.
7.4.6 Ammunition
Rifle Caliber Other specifications
50 m 5.6 mm (.22“) Rim fire Long Rifle. Only bullets made of lead or similar soft material are permitted.
 
Zo te lezen is er dus niets aan de hand en kan je gewoon 12 m KKG of 50 m KKG gaan schieten met een lever action wapen in .22 long rifle.
Het wordt anders als je een KKG karabijn discipline wil gaan schieten, dan moet je maar naar beneden bladeren en hoofdstuk 17 lezen van Deel 3 KKG.
In dit hoofdstuk wordt een KKG karabijn omschreven maar deze is afgebakend door de aanduiding,
"De karabijn wordt bediend door middel van een grendel en is uitgevoerd als enkellader of met een magazijn of patroonhouder". Dan kan het dus niet.
Ga je een Winchester of Marlin aanschaffen, print de boel uit en neem mee naar de vereniging. Een goed bestuur zal het begrijpen en dan kan je gewoon een aanvraag doen voor dit wapen.
Natuurlijk zal het discussies opwerpen, de fanatieke KKG schutter zal denken aan een loodzwaar enkelschots wapen met diopter en die vinden een lever action maar niets. Troost je dan met de gedachte dat ik al jaren dit probleem ervaar maar dan met GKG en zeker op de 50 m baan. Daar zet ik met de lever action in revolverkaliber menig GKG schutter voor schut als het gaat om schietprestaties. Uiteindelijk moet de schutter het doen en kan met een iets minder wapen door een goed schutter goed gepresteerd worden. Een topwapen in handen van een slecht schutter wordt ook niets en dat vergeten die goede raadgevers. Dus gewoon maling hebben aan de algemene mening en volg je eigen weg. Dat is alleen de goede.
Ik hoop je geholpen te hebben en hoop dat je een lever action gaat aanschaffen. Mocht het zover zijn laat het dan weten Emille.
Met schuttersgroeten
Robert
 
24-03-2013
Beste Bart
Hartelijk dank voor je reactie en complimenten.
Ik ben verheugd dat het geschrevene gewaardeerd wordt door wapenliefhebbers.
Met schuttersgroet
Robert
 
27-02-2013
Beste Dave.
Hartelijk dank voor het compliment en de uitleg over de discipline "Gebruiksgeweer".
Ik was geboeid door de uitspraak en uw gedachtegang omtrent dit belangrijke onderwerp. Ik wil er toch wel even op reageren. Dat antwoord is behoorlijk uitgebreid zodat ik dit onder een andere menukop zal plaatsen en wel onder "Belangrijk".
Een foto plaatsen kan, alleen is het waarschijnlijk niet mogelijk dat u dit zelf gaat doen. Wel kan ik hem plaatsen onder een andere kop. In de rubriek "Reacties" gaat dit vooralsnog niet maar ik kan altijd een foto plaatsen. Laat maar weten.
Met schuttersgroet
Robert
 
22-01-2013
Beste Wim
Hartelijk dank voor je reactie en ondersteunende woorden.
Toe maar, 2 stuks .30-30 Winchesters. Een goede keus Wim, dat je er maar heel veel plezier van mag hebben en dat we elkaar een keer gaan treffen op een wedstrijd. Dat zou zeker te gek zijn.
De lever action familie wordt steeds groter en dat is een goed teken.
En zoals ze zo mooi bij Leupold zeggen; "You are part of the tradition", geldt voor ons allen natuurlijk ook maar dan voor het lever action wapen.
Met schuttersgroet.
Robert
 
20-01-2013
Beste Ed
Hartelijk dank voor je bericht vanuit Zeeland en fijn te horen dat je het geschrevene kan waarderen.
Jij natuurlijk gefeliciteerd met je nieuwe aankoop, heel goed daar zal je geen spijt van krijgen.
Je was net op tijd Ed, je papierwerk (aanvraag) liep nog in 2012 en dan is op naam zetten in 2013 geen probleem.
Had je de aanvraag gedaan in deze maand dan had je geen toestemming gekregen. Je bent misschien wel de laatste die dit kon laten bijschrijven. Het probleem is het niet aanwezig zijn van een discipline.
Het zou niet mogen maar wij hebben ook grote verschillen gehad per district als het gaat om aanvragen. Zo sterk zelfs dat er leidinggevende waren die persoonlijk vonden dat een aanvraag niet door mocht gaan. Deze politiemensen hebben notabene de eed afgelegd om de wet te dienen maar opeens willen zij daar zelf toch boven gaan staan. Ik vraag me af waar dat soort machtsgevoelens dan vandaan komen. Werden zij vroeger veel getreiterd op school en is de frustratie volledig meegegaan in de latere loopbaan? Ze zijn volledig tegen de wet bezig en in overtreding. Dat kan natuurlijk niet en gelukkig is de minister niet van gisteren en worden ze terecht terug verwezen naar hetgeen ze wel moeten doen, handhaving. Afgelopen week was ook een korpschef in het nieuws, die vond de bekeuringen te hoog. Prima om te zeggen maar doe het maar niet als politiebeambte. Je valt het beleid direct aan. Minister Opstelten heeft de korpschef dringend bevolen om niet met het beleid te bemoeien en gewoon te doen wat onder zijn verantwoording valt, handhaven van de wet.
Het zijn spannende tijden Ed. Oh ja, kijk even op de site van de KNSA, ze hebben niet stil gezeten en komen ons al een deel tegemoet. Dan zijn veel betere berichten. 
Veel plezier met je Winchester en wees er maar zuinig op.
Met schuttersgroet.
Robert 
 
13-01-2013
Beste Peter
Hartelijk dank voor het plaatsen van een reactie.
Niet prettig om te horen dat door ziekte je genoodzaakt bent om je spullen te verkopen.
Ik ben al aan het zoeken naar een waarde en zal spoedig contact met je opnemen.
Dan zal het wellicht handig zijn als je me iets meer gegevens gaat geven omtrent het wapen.
Nu is voor mij niet te bepalen hoe de staat is van het wapen maar met meer informatie kan denk ik wel een schatting gedaan worden.
Je hoort nog van mij.
Ik wens je in ieder geval alle sterkte toe met je gezondheid.
Met schuttersgroet
Robert
 
25-12-2012
Beste John
Dank voor je bijzondere betoog.
Veiligheid staat hoog in het vaandel bij de minister maar de manier waarop het uitgevoerd moet worden is discutabel.
Ik begrijp je ondertoon in de reactie. Oudere mensen willen fysieke hulp en geen hulp van een camera welke alles vast gaat leggen.
In Amsterdam werden fietsendieven gefilmd. Mooi zou je zeggen. Maar nee het was tegen de privacy van de dader.
Ik schreef al eerder dat Nederland wegzakt in een corrupt moeras, mij hoef je niet te overtuigen, ik begrijp je standpunt dus heel goed. Als oud politieman met veel dienstjaren zie je het surveilleren en direct aanwezig zijn op straat als een must voor een veilige samenleving. Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Alleen jammer genoeg voor Nederland ziet de minister dit anders. Die gelooft in electronische hulpmiddelen. Ze leggen inderdaad vast wat gedaan is. We willen vaak actie voor het gedaan wordt en dat gaat met die speeltjes niet lukken.
Een camera komt niet van de muur om te helpen!
Dat respectabele sportschutters gepakt gaan worden geeft aan dat de criminaliteit het voor het zeggen heeft.
Die kunnen of willen ze niet aanpakken. Dan maar de sportschutter, daar scoren ze altijd mee. En we voorzien de oudere dame wel van een deurspion met opname mogelijkheid.
Het is inderdaad wel bijzonder want wie is de opdrachtgever oftewel de intellectuele dader achter deze acties? Lang leve de schijnveiligheid
Met schuttersgroet.
Robert
 
24-12-2012
Dag Dick
Hartelijk dank voor je reactie en het toezenden van de grap uit de USA, hij staat inmiddels op de site.
Het is ook af en toe tijd voor wat leuke dingen. Die politieke stukjes zijn nodig maar het heeft niet mijn voorkeur.
Ja, het is wachten op de nieuwe Circulaire 2013, ben benieuwd hoelang deze gaat standhouden.
Mag ik wat voorspellen? Niet lang, ze missen zeker nog wat informatie!!
Met schuttersgroet
Robert
 
24-12-2012
Hartelijk dank Wiebe voor je support.
Dat zien en horen we graag.
Wie weet moeten we ons wellicht bewijzen en opdraven voor een wedstrijd.
Je weet nooit hoe het gaat lopen maar ik weiger te geloven dat een wapen met de minste gevaarzetting voor de samenleving wordt verbannen en dat de rest (het aanvalswapen) vrijuit gaat. De minister gaat daarover nadenken. Vervolgstappen kunnen niet uitblijven en het is jammer dat weinig dit zien.
Het is zeker niet de bedoeling om de semi- automaat- schutter te benadelen. Dat doen wij lever action schutters nooit. Nee, dat doet straks de regering!
Gelukkig blijven er mensen nadenken.
Ik ben dan ook verheugd met je steun toezegging.
Zoals het er nu naar uit gaat zien is de aanschaf van het wapen wat je grag wil hebben niet mogelijk.
Te gek voor woorden.
Vraag maar een Kalashnikov aan, krijg je alle medewerking.
Die wil je natuurlijk niet maar het is voor het vergelijk. Dat pakt de media een keer open dan is het bungelen voor degene die dit hebben bedacht.
Prettige dagen.
Met schuttersgroet
Robert
 
24-12-2012
Beste Jas
Wederom bedankt voor je informatie.
Ik ben me bewust dat GKG geen discipline is maar een wapengroep. Vraag me trouwens af waar ik de schrijffout zou hebben gemaakt of de suggestie zouden hebben gewekt.
Als ik aan action shooting denk en aan alle oudere schutters dan heb ik mijn bedenkingen. Je hebt gelijk, daar het wapen inpassen is de minst moeilijke maar dan komt het. Jarenlang met een groot kaliber .30-06 geschoten en plots vind je dat zware niet prettig meer. Wij hebben veel van deze leden lopen. Dan is uitwijken naar een "lichte" zwaar kaliber in de vorm van een lever action een prettige overgang.
Die aanpassing van 8 mm kan nooit verrassend overkomen, in het reglement was tot voor kort het Gebruiksgeweer al tot .45 lopend. Internationaal was men al op de hoogte van deze Nationale discipline.
Het is jammer dat de bakermat van het repeteergeweer door zo weinig mensen wordt begrepen. Uiteindelijk vallen ze altijd wel ergens buiten. Vreemd toch? Dit als enige wapen en dan ook nog met zo'n lange historie? Dat kan en wil ik maar niet accepteren. Het ligt niet aan het wapen, het ligt aan de mensen die het spelletje bepalen!
Alles is ondergebracht in een gereglementeerde discipline, ook de semi- automaat van "Alphen" en hier heeft men geen oplossing voor.
 
Dit heeft niet met jou informatie te maken Jas maar ik wil een ieder nog even op het hart drukken dat een lever action geen pistoolmunitie gebruikt maar revolvermunitie. Herhaaldelijk wordt dit naar voren gebracht (en zeer zeker niet door schutters) en dat is jammer want men krijgt dan al snel andere beelden van het wapen. 
Met schuttersgroet
Robert
 
19-12-2012
Beste Jas
Hartelijk dank voor je bericht en het meedenken.
Gelukkig gaan steeds meer mensen oplossingen aandragen die wellicht mogelijk kunnen zijn.
De KNSA wil het liefst de onderhandelingen die pas gevoerd zijn over dynamisch e.d. met rust laten en zo houden. dat gevoel heb ik sterk.
Uiteindelijk waren de lever action wapens al toegelaten bij het dynamisch geweer.
Het eerste probleem is het opheffen van de discipline Gebruiksgeweer. De dynamische organisaties nemen de status ongewenst dan gewoon over. Ze moeten wel, ze vallen immers onder dezelfde bond.
Dynamisch schieten met een lever action is natuurlijk erg leuk om te doen, in Amerika doe ik wel eens mee aan zulke wedstrijden. heel geslaagd.
Toch denk ik dat de oplossing heel dichtbij ligt en wel in de Groot kaliber geweer groep.
Kijk eens naar de eerste regel van dit reglement;

Definitie:

Onder het begrip "Groot Kaliber Geweer" (GKG) wordt verstaan: elk geweer,
 
ingericht voor het verschieten van munitie met centraalontsteking en met een
 
kaliber, niet groter dan 8 mm, c.q. 0.323 inch. (Gebruiksgeweer: 11,7 mm, c.q. 0.45 inch)
 
Die laatste toevoeging gaat verdwijnen.
Niet groter dan 8 mm! Waarom dat niet gewoon veranderen in?
 
Definitie:
 
Onder het begrip "Groot Kaliber Geweer" (GKG) wordt verstaan: elk geweer,
 
ingericht voor het verschieten van munitie met centraalontsteking en met een
 
kaliber, niet groter dan 11,7 mm, c.q. 0.45 inch.
 
We vergeten even de aanduiding ongewenst. Een lever action in .357 of .44 Magnum is en blijft een groot kaliber geweer. Dat was het en dat kan niet veranderen. Volgens sommigen is het geen groot kaliber geweer. Wat is het dan? Klein kaliber is het zeker niet.
Het is voor mij niet veel anders dan een .30 M1 karabijn, welke ook in deze groep valt.
Is het een must dat het eerder is gebruikt in een oorlog? Volgens mij ook onzin, zeker voor een burger schutterij. Het is dus zeer zeker in te passen in deze categorie.
 
We zullen eerst de status ongewenst moeten zien kwijt te raken. gaat dat niet lukken dan voorzie ik een groot tweede probleem. Dat probleem wordt op dit moment beschreven en nog deze week verstuurd naar de KNSA.
In een vorig stukje had ik al aangegeven dat ik een langdurig gesprek had met dhr. Duisterhof van de KNSA.
Hij gaat dit eerst ontvangen en ik ben reuze benieuwd naar het vervolg.
De lever action laten verdwijnen uit het GKG heeft een verrassende bijwerking.
daarover later meer.
 
Met schuttersgroet
Robert
 
09-12-2012
Beste Marcel
Dank voor je reactie en opgenoemde vergelijk. Het is inderdaad hetzelfde als wat ze met onze sport doen.
Het is nog niet gedaan, ik heb in het stukje "Brief aan de DWSA" iets meer daarover geschreven. Lees dit en je ben weer helemaal bij.
Ik wil zeker niet je dag verzieken, verre van dat maar het kan nog erger. Ze hebben wat losgeweekt en zullen nu ook de consequenties moeten nemen. Het is nu samen uit, samen thuis. Men weet het nog niet maar straks kan ook het grootste deel van de zwartkruitschutters de wapens inleveren. Ze praten over een gemis aan draagvlak, daarom schrappen ze de disciplines. Dan kan een groot deel van de KNSA disciplines wel verdwijnen. Ik wil de heren van de KNSA dan ook vragen naar de grafieken van de bezochte wedstrijden. Daar klopt helemaal niets van en langzamerhand zal de overheid ook doorkrijgen dat ze belazerd worden door onze bond. De KNSA moet helemaal niet op de stoel van de overheid gaan zitten en de overheid zou eens wijzer moeten worden en zelf deskundigen in dienst moeten nemen. Er zijn zat lui met verstand van zaken en die geven dan wel juist advies. Zoals het nu gaat is dit het eerste begin tot totale schietsportzuivering. Blijf het volgen Marcel en lees het stukje maar onder de kop "Belangrijk".
Met schuttersgroet.
Robert
 
06-12-2012
Beste Gerrit
Hartelijk dank voor je reactie en de complimenten, dat waardeer ik zeer.
Ik heb weinig verstand van de jacht en dus ook van de daaraan gekoppelde jachtakte. Ik noem het jachtakte maar wellicht heet het inmiddels anders. Je zit in ieder geval in een gunstige positie omdat je zowel een verlof tot het voorhanden hebben van een sportwapen in bezit hebt alsook een jachtvergunning. 
Laten we eens beginnen met de Marlin; dat wapen heeft als kaliber .22 long rifle, dus is het een klein kaliber geweer. Het systeem maakt niet uit, grendel of lever action en volgens mij kan deze direct op het verlof als klein kaliber geweer geplaatst worden . De Uberti model 1873 is een verhaal apart. Het model is natuurlijk vallend onder de groep Historische Wapen, het is immers een model van voor 1888-1889 echter het kaliber is van ruim daarna. Een .357 Magnum is niet bepaald klassiek te noemen. Nu is het interessant om te kijken of in de discipline Historisch Wapen een kaliberverbod is aangegeven. Volgens mij is dit nooit het geval geweest. Zoniet, dan kan je hem gewoon aanbieden als zijnde een Historisch Wapen, vallend onder de discipline Dreyse. Dat wil zeggen, achterlaadgeweer. En gebruik je een ander type vizier, bijvoorbeeld een tangsight, dan kan hij vallen onder Pope. Stel je doet mee met een wedstrijd, dan wel met zwartkruit laden. Dat is wel apart, een .357 Magnum geladen met zwartkruit. Zelf heb ik regelmatig een DK en een NK geschoten met een Colt Single Action Army in kaliber .44 Special en geladen met zwartkruit. Eigenlijk niet veel anders dus. En een .44 Special is ook geen klassieker. Nooit heeft men een opmerking gemaakt over het gebruikte kaliber. Eerlijk gezegd tegen jou; de organisatoren hebben er veelal ook geen verstand van. Misschien is jou vraagstelling ook wel iets wat anderen aan het denken zal zetten.
Schiet je alleen nitro, dan kan je de Uberti nu ook nog aanbieden onder de discipline Gebruiksgeweer. Dan wel snel doen, liefst dit jaar nog want hij gaat vervallen. 
Ik weet niet Gerrit of je de wapens op beide verloven mag zetten, zoals ik al eerder zei, ik weet niets van de jacht af. Ik denk dat je geen schade zal ondervinden door de nieuwe Circulaire. Maar het is afwachten hoe slim ze nu eigenlijk zijn, of hoe dom. De tijd zal het leren.
Wat ik ook leuk vind is het feit dat je een Single Six hebt, notabene mijn eerste wapen. Geweldige revolver!
Ik ben reuze benieuwd hoe het verder loopt. En mocht je een mooie foto hebben in het veld met een lever action en je wil deze delen, dan gaarne sturen, dan plaatsen we hem op de site.
Ik ga ook nog verder spitten naar deze zaak. Hou me op de hoogte Gerrit.
Hartelijk dank nogmaals en wellicht tot ziens.
Met schuttersgroet.
Robert
 
23-11-2012
Beste Paul
Hartelijk dank voor je reactie.
Je hebt gelijk, de modellen van voor 1889 zijn natuurlijk altijd onder te brengen onder de Historische wapengroep.
Ik pieker me suf waar ik gesuggereerd zou hebben dat dit niet zo zou zijn, laat even weten a.u.b.
Ik had het meer over al die modellen 92 en 94 welke niet meer te gebruiken zijn. Deze wapens kunnen nergens ondergebracht worden of beter gezegd men heeft er niets voor over.
Zal ik nog iets geks vertellen, al die heisa rond Alphen ging om een .22 long rifle karabijn. Dat moest worden aangepakt. Nou heeft de KNSA juist die wapengroep uitgebreid. Denk maar aan de semi- automatische kleinkaliber wapens. Notabene de "boosdoener" wordt gered en de klassieke schoonheid welke nimmer bij een aanslag is gebruikt is de klos.
Bij Justitie zijn ze op het verkeerde been gezet, ik kan niet geloven dat de overheid juist de lever action als ongewenst gaat zien en de semi- automaat ongemoeid gaat laten. iemand heeft verkeerde voorlichting gegeven.
En als je het zelf ook niet snapt dan is elke vorm van info welkom.
We blijven strijden tegen deze onrechtmatige daad.
Met schuttersgroet
Robert
 
23-11-2012
Beste Louis
Bedankt voor je reactie.
Je zegt duidelijk waar het op staat en als oud militair en sportschutter moet dat zeker kunnen.
Het mooie is dat je toch goede herinneringen hebt overgehouden aan de Winchester, die kunnen in ieder geval nooit afgenomen worden. We zijn ook blij met dit soort reactie, zeker mensen die op dit moment niet meer schieten maar toch de liefhebbers een warm hart toedragen.
Je blijft altijd een sportschutter Louis en wie weet sta je nog een keer op het schietpunt te vlammen met een lever action.
Nogmaals dank.
Met schuttersgroet
Robert 
 
29 oktober 2012
Beste Ruud
Bedankt voor je reactie en uitleg betreffende de artikel 18 wapens. In het heetst van de strijd heb ik daar nog niets over gezegd. Je hebt gelijk, terugdenkend aan de discussies die ik heb gehad bij Bijzondere Wetten wist ik dat dit ook wat zou gaan worden. Voor elk wapen een WM3 en dan over straat met de collectie! Daar word je niet vrolijk vanen het geeft ook aan dat men er niet veel van begrijpt. De gewone man achter de balie bij Bijzondere Wetten is naar mijn mening ook de klos. Vele jaren kom ik er maar het ligt zeker niet aan hun. Het wordt ze van hogerhand opgelegd door de Pipo's die de dienst uitmaken. Het enige voordeel wat ik kan zien in de registratie van het artikel 18 wapen is wanneer men aangehouden wordt. Er is dan bewijs voorhanden op de machtiging. Zonder dit bewijs moeten we maar geloven dat de agent in kwestie begrijpt wat een Rolling Block is. Bij twijfel nemen ze de boel in beslag en moeten we het later zien terug te krijgen. Dat wordt voorkomen door die registratie. De overspannen manier hoe het allemaal moet worden geregeld is iets waar wij sportschutters wel eens moedeloos van worden. Stopt dit dan nooit? We gaan als sportschutter door een diep dal en hebben des te meer de steun van elkaar nodig.
Ik ben dan ook zeer verheugd met weer een lezer erbij en dan ook nog een lever action liefhebber.
Perfect Ruud, bedankt voor je inbreng.
Met schuttersgroet
Robert 
 
28 augustus 2012
Hi Dick
Bedankt voor je bericht, je bent een vaste lezer geworden van deze site, heel goed. Blijf kritisch lezen. En je weet het, elke vorm van commentaar is welkom.
Ik wacht ook nog steeds op de riemen maar zodra binnen zal ik deze direct in het desbetreffende stukje vermelden. Het is voor het eerst dat dit bedrijf zaken doet met Europa, wellicht doet de douane moeilijk of heeft hij een iets goedkopere verzending gekozen. Aan de kosten te zien geloof ik dat eerder. Laten we maar hopen dat ze snel binnenkomen, dan heb ik echt wat moois om te tonen.
Ik heb begrepen dat je de laatste tijd erg geinteresseerd bent in het opknappen van kolven, zeer interessant. Dat is zeker een lastig onderwerp waar niet veel zich aan wagen. We kunnen een keer een stukje daarover schrijven, lijkt je dat wat?
Met schuttersgroet.
Robert
 
28 augustus 2012
Hi Marcel
Bedankt voor je melding. Veelal wordt na een aanschaf van een Skinner sight nogmaals een bestelling gedaan. Of de richtmiddelen zijn nog niet optimaal qua richtpunt- raakpunt of het zicht door de aperture is niet bevredigend. Goed dat je beiden gaat bestellen, het maakt de zaak echt compleet. Zoals eerder vermeld in het stukje, een aperture hole wordt standaard in de maat .096" afgeleverd. Voor ons is de kleinste, 0.040" een betere optie. Omgerekend is dit maar 1 mm, klein maar prima te doen. Ik wacht de binnenkomst van de spullen af. Veelsucces met de bestelling en laat weten wanneer het arriveert.
Oh ja Marcel, wat was je totaal kwijt voor de eerste bestelling? Ik kan het dan toevoegen in de rubriek.
Met schuttersgroet
Robert
 
11 juli 2012
Beste Dick, bedankt voor je reactie en lovende woorden, dat waardeer ik zeer.
De site kan alleen succesvol werken als er lezers en schutters zoals jij reageren.
Ja, waarom niet meer info over zwartkruit? Ik weet dat dit onderwerp (Winchester) al veel omvat en dus ook veel tijd kost. Toch denk ik dat er zo langzamerhand wel wat kan verschijnen over zwartkruit. Een aparte rubriek, het is ook veel te interessant om te negeren. Ik heb veel leuke herinneringen aan het zwartkruit en de bijbehorende zaken. Ik beloof dat er wat gaat gebeuren!
Met schuttersgroet.
Robert
 
 
9 juli 2012
Beste John, bedankt voor je reactie. Het tappen van schroefdraad is niet moeilijk maar vereist wel aandacht en wat kennis. Een scherpe boor (met de snijvlakken goed verdeeld) en een paar scherpe tappen is een grote stap in de richting. Juist centreren van de positie voor het gat, dan boren en daarna tappen. Een veilige methode is om gebruik te maken van een tappenset bestaande uit 3 delen. De tap met 1 ring op de schacht is voor het voorsnijden, die met 2 ringen als tweede gebruiken en de tap zonder ring is de laatste welke voor het afwerken van de draad is bedoeld. Kijk maar naar een set, de eerste is veel minder scherp dan de laatste.
Mocht je nog wat willen weten hierover, vragen kan altijd.
Vriendelijke groeten
Robert 
 
26 juni 2012
Beste Marcel
Bedankt voor je reactie en uitleg over het verloop.
Je bestelling zal binnenkort volledig te zien zijn onder de rubriek "Techniek" / "Skinner Sight monteren".
Dat zal anderen helpen om dit eventueel ook te doen.
Ook het kostenaspect wordt daarin meegenomen.
Vriendelijke groeten
Robert 
 
20 juni 2012
Beste Paul
Bedankt voor je aanvulling.
Zodra het vizier binnen is zullen we ook de papierwinkel en betalingen gaan vermelden.
Liefhebbers kunnen dan zelf dit gaan bestellen en hebben tevens een indicatie hoe het verloopt.
Het is niet echt een helder iets, dat Douane gebeuren.
Veelal denk ik dat het juist zo in stand wordt gehouden. Maak het helder en we weten teveel.
De boel wazig houden levert veel meer geld op. Het is net een stoel in een vliegtuig,niemand weet exact hoe het zit behalve de mannen aan de top. Het publiek mag maar raden en gewoon betalen.
Het vervolg ga je zeker lezen.
Vriendelijke groeten
Robert
 
19 juni 2012
Goedenavond Paul
Hartelijk dank voor je reactie op onze site en uitleg over je eerdere aankoop bij Skinner Sights.
Nog mooier is om te horen dat je tevreden bent over dit vizier en dat de scores met het model 39AS omhoog zijn gegaan. Op 25 meter 95 punten halen van de 100 is niet mis, een keurige score.
Wij hebben alleen ervaring met de tangsights van Lyman, ook heel prettig i.p.v. de standaard richtmiddelen.
Ik zou niet anders meer willen, zeker als de ogen wat minder worden is een dioptervizier een uitkomst.
Het mooie van Lyman en Skinner is dat het ook nog mooi oogt en dat vinden wij lever action liefhebbers natuurlijk ook van belang.
Je uitleg over de kosten zijn ook van belang voor andere eventuele kopers.
Nogmaals dank Paul, zulke reacties zien we graag op de site.
Heel veel plezier toegewenst met je model 39 AS.
Vriendelijke groeten
Robert  
 
25 mei 2012
Heel goed Marcel dat je de Skinner Sights op de site hebt gevonden.
Dit is een perfect vizier voor op de Marlin en je hoeft niet te boren!
Zodra je dit binnen hebt wil ik de resultaten zeker horen.
Vriendelijke groeten
Robert
 
4 april 2012 
Goedemiddag Leo
Bedankt voor je reactie.
Mooi dat je een model 94 wil kopen.
Om de tweede vraag maar snel eerst te beantwoorden:
De KNSA wil de discipline gebruiksgeweer laten vervallen.
Dat is een schaamteloze actie, veel mensen hebben juist lol met dit soort wapens.
Ze maken hier geen vrienden mee en let maar op, ze gaan het nog heel lastig krijgen en zullen enorme spijt hebben dat ze het zo aangepakt hebben. Er is veel weerstand in het land, de krachten bundelen zich, gelukkig met steun van de PVV. Veel schutters hebben immers op de PVV gestemd!
Als het kan zou ik dan toch nog bij Bijzondere wetten de WM3 aanvragen voor dit wapen.
Nu zou het nog mogen, alhoewel ze in het Verona systeem al een aantekening hebben gemaakt van ongewenst vanaf 1 januari 2013.
De discipline kan ongewenst zijn maar dan hoeft het wapen het nog niet te zijn!
Dat is nog een puntje van aandacht voor de juristen.
Probeer het als je ook zeker weet dat je hem niet meer weg gaat doen.
Ze worden straks schaars en eenmaal in bezit wil je hem nooit meer kwijt. Met andere modellen heb ik dat altijd wel gehad. Als het werkelijk allemaal doorgaat en het is je gelukt, dan kan je je verdere leven er gebruik van maken.
 
Dan terug naar de 1e vraag.
Waar naar kijken?
De model 94 heeft een perfecte loop qua materiaalkeuze, als deze aan de monding gaaf is en de trekken en velden glanzen mooi, dan is de hoofdzaak goed.
Check de loop dus goed en trek er een bore snake doorheen, vanaf de kamer dus.
Zie je een ring in de loop, dan heeft er een kogel ingezeten tijdens afvuren, dat valt direct op maar zie je zelden bij een lever action.
Schrik niet van het geklapper tijdens repeteren, dat is normaal.
Hevel het wapen open en kijk of de haan goed gespannen wordt.
Kijk tevens naar de patroondrager, die zijn minder sterk dan de grotere kaliber wapens.
Er kan een scheur in deze carrier (patroondrager) zitten of hij is verbogen.
Let op dat deze recht is, dan zal er wel niets aan de hand zijn.
Let ook op de cartidge guides, dat zijn beide patroongeleiders aan de zijkant van de kast.
Met deze dingen is nooit iets mis, alleen die kleine boutjes aan de buitenkant van de kast zijn wel eens losgetrild.
Zomaar vastzetten is niet handig, geheel lossen, patroondrager en groef, schoonmaken en dan pas opnieuw vastzetten.
Niet te vast hoor, de sleufkopjes zijn niet zo sterk van die kleine boutjes.
Kijk naar de punt van de slagpen, komt deze mooi door? Een enkele keer kunnen ze breken, dan is de punt eraf.
De schroeven moeten er mooi uit zien maar kunnen zo af en toe los zijn getrild, een kwaal van deze wapens.
Altijd met de juiste bit vastzetten en noteer het nummer van de bit.
De schroeven kunnen allemaal licht geborgd worden, neem de lichtste borgvloeistof en gebruik maar op een paar puntjes van de draad heel weinig van dit spul.
Je wil het ooit zeker weer los kunnen draaien.
Is het houtwerk strak aansluitend zonder scheuren?
Eigenlijk geeft de eerste indruk het al aan of je hem hebben wil.
Een 94 heeft in dit kaliber een cartridge stop, die kan je niet zien maar dat is wel op de site te vinden.
Uiteindelijk is alles te krijgen en is het een feest om dit kaliber te verschieten, je kan blijven schieten en het blijft gewoon goed groeperen.
Veel succes met de aankoop, ik hoop dat het lukt.
Laat het me weten of het gelukt is.
Vriendelijke groeten
Robert Teske
 
11-04-2012
Goedenavond Jeff
Bedankt voor je reactie op de site.
Erg interessant wat je daar hebt.
Natuurlijk heb ik interesse alleen er is op dit moment nog een klein probleem, mijn verlof is vol.
Ik hoop  dit jaar een verzamelverlof te krijgen, dan is het geen probleem meer en heb ik hem graag erbij.
Het wapen is in Nederland niet vrij te koop, dus is het altijd verlofplichtig.
Heb je haast met de verkoop of niet?
Zoniet, stuur me dan wat verdere info in de vorm van foto's.
Waarschijnlijk kom je uit Belgie en weet je misschien niet wat er op dit moment in Nederland speelt.
Onze discipline "Gebruiksgeweer" gaat waarschijnlijk vervallen en daar vallen alle 1894 modellen (behalve wat zwartkruit kalibers) onder. Erg spijtig, we doen zeker ons best om het tij te keren.
Het is nogal onzeker en daarom heb ik hem liever op een verzamelverlof dan als verlof- plichtig wapen wat straks als ongewenst wordt gezien.
Laat even weten wat je indicatieprijs is.
Prettige avond.
Vriendelijke groeten
Robert
 
11-04-2012
Goedenavond Leo.
Gefeliciteerd met je aankoop, zeer verstandig.
Hier zal je geen spijt van krijgen.
Een goed schot en heel veel plezier toegewenst.
Vriendelijke groeten
Robert