WLASSH
 

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 12-05-2015 Dhr. van Loo

Beste meneer van Loo, dank voor uw reactie en belangrijke vraag.
Allereerst wil ik reageren op hetgeen leden op de vereniging tegen u zeggen.
Waarom raden zij af om een lever action te kopen?
Heeft men daar een gefundeerde reden voor of is het iets wat ze wel ergens hebben horen zeggen maar eigenlijk niet echt weten waar het om gaat?
Vaak is de onbekendheid het punt waar het om draait, men roept maar wat maar weet eigenlijk niet waarom?
Bijna alle leden die ik ken en nu lever action wapens gebruiken hebben dit soort verhalen al eerder gehoord. 
Leuk maar door al deze domme opmerkingen hebben veel schutters lange tijd gewacht met de aanschaf van zo'n systeem/ model en dat is zonde want het was niet nodig.
Het wapen verschaft ons in ieder geval veel lol en goede prestaties. 
Een lever action wapen is al zolang op de markt dat het soms zijn eigen voortbestaan tegenwerkt.
Ieder kent het maar niet ieder wil het hebben. Men schaft liever een semi- automaat aan , dat schijnt stoerder over te komen. En wie wil nu op de baan stappen met een "cowboygeweertje?" Zo wordt immers de lever action vaak genoemd. Men denkt alleen aan de western film en John Wayne en dat is net iets te kort bij om het echt te begrijpen. Het gaat veel verder terug.
Jammer want als men zich even verdiept in deze materie dan zie je dat dit wapen de voorloper was van alles wat kan repeteren en een bijna ongeevenaarde historie heeft opgebouwd. De Winchester lever action heeft in de geschiedenis alles al meegemaakt, dus slappe kletspraat van ondeskundigen is iets wat daar nog wel bij kan.
Sorry maar soms irriteert me de desinteresse van de schutter in zijn hobby. Men leest niet, men laat alles maar gebeuren maar als het om wapentechniek gaat is men opeens wel deskundig. Zo werkt dat niet!
Laten deze leden eens een keer naar Amerika gaan en kijken hoe het daar is. Noem de lever action en ieder start een verhaal. Een verhaal uit het heden maar ook uit het verre verleden. De start van het wapen was immers al in 1849 en het is daar volledig geaccepteerd door de gehele samenleving. 
Ja, zolang geleden werd al de aanzet gegeven tot de aanmaak van dit beroemde systeem.
Sorry voor de andere GKG liefhebbers maar een grendel vind ik degelijk maar verschrikkelijk saai.
Maar desondanks heb ik geen recht om anderen te veroordelen of verkeerd te informeren. Ieder zijn voorkeur. Maar om nu anderen af te raden om een wapen te kopen is echt te gek voor woorden.
Graag zou ik horen waarom ze dit zeggen. Wijs ze even op onze site en vraag ze om een paar hoofdstukken te lezen. Misschien gaan ze iets begrijpen van onze passie en stellen ze hun mening bij.

Het volgende punt is waar u antwoord op wil hebben, de aanschaf van een Henry in kaliber .22 long rifle.
Dat is gewoon een verstandige keuze en gewoon aan te vragen onder de KKG- hoofdgroep.
Een systeem is niet bepalend of het wel of niet mag. Men zegt toch ook niet dat een grendelwapen eigenlijk niet kan. Systemen bepalen dit niet, dat doen alleen nu nog (ja nu nog!) de KNSA disciplines.
Wil je dit wapen aanschaffen en op verlof laten zetten, dan kan niets dat belemmeren. Je krijgt het zonder problemen op verlof, dat garandeer ik u voor de volle honderd procent.
Denk ook even aan een BLR van Browning, wapenhandel Noordgouwe heeft er een aantal staan. Niet duur maar echt heel goede kwaliteit.
Een verstandige keuze als het om de centjes gaat. Een doosje .22 long rifle patronen van 50 stuks is er al voor € 3,50. Dat is heel anders als het gaat om uw volgende vraag, een aanschaf van een .45-70.

De andere aanschaf, de .45-70.
Deze patronen of herlaadcomponenten zijn een fors stuk duurder, check dus vooraf voor u beslist.
Op verlof laten zetten is lastig want deze kan niet op een nitro discipline aangevraagd worden.
GKG geweren mogen volgens het GKG- reglement niet groter in kaliber zijn dan 8 mm.
Een totaal onzinnige regel als het om een Nationale discipline gaat. Voor het Internationale gebeuren is het wel enigszins te begrijpen want de ISSF schrijft dit voor. Maar Nationaal is het gewoon zeer dom want wat maakt het in godsnaam uit of je met 9, 10 of 11 mm ook mee kan schieten? Het gaat toch om het presteren en het schieten zelf. De KNSA denkt daar jammer genoeg anders over.
Kaliber .45-70 Government kaliber kan wel onder de hoofdgroep Historisch wapen worden aangevraagd.
Het is in oorsprong een zwartkruit kaliber. Neem een lever action welke in wapenmodel van voor 1900 is en je zit goed. Dus elke replica van een model van voor 1900 kan in dit kaliber aangeschaft worden.
Als voorbeeld neem ik een replica van een Winchester model 1886 in kaliber .45-70.
Wapen is 100 % correct en kaliber is 100 % correct, men kan dit nooit tegenhouden. En dat je vervolgens gaat trainen met nitro kruitladingen is iets wat je zelf mag bepalen, daar is geen controle op. Kan ook niet want alle replica's van zwartkruit modellen zijn tegenwoordig ook nitro gekeurd! Ieder zou dus ook nitro geladen patronen ermee kunnen gaan schieten. Men verbiedt dit niet want de controle is er niet en zeker niet de handhaving.
Doen ze ook niet want dan zou alles kunnen stoppen en kan de hele Historische wapengroep wel naar huis!!
Je vraagt het wapen in kaliber .45-70 aan onder de discipline "Pope".
Al de bovenstaande informatie is al tig keren getoetst en uitgezocht. Experts zijn geraadpleegd en onze eigen visie zit inmiddels loeisterk in elkaar. Neem dit aan als waarheid maar check om zelf overtuigd te raken door erover te discusseren met gelijkgestemden die verstandig denken.
Dus meneer van Loo; gewoon aanschaffen die wapens want wij doen het ook en het gaat prima.
Doe me een lol en laat dit stukje ook op de vereniging lezen. Er is zoveel onbegrip dat ik open sta voor elke mening mits gefundeerd. Dan kunnen we het uitleggen.

Nog een punt van aandacht voor de KNSA.
Misschien weten de leden nog dat de KNSA anderhalf jaar geleden heeft geschreven dat er een onderzoek gestart zou woren om te zien of er draagvlak zou zijn voor een nitro lever action discipline.
Ondanks de aangegeven termijn van een jaar is er nadien niets meer van vernomen.
En toch is het niet zo moeilijk.

Schei uit met die onzin KNSA en pas je reglement aan voor de Nationale disciplines en wijzig die achterlijke
8 mm als grens in desnoods "maximaal .45", dan zijn een hoop schutters blij met deze actie.
Jullie zijn er toch voor de leden kom op zeg!
Of toch niet en is daarom de naam van de bond zo stilletjes aangepast in Schietsport Associatie?


Een associatie voor schutters is er voor de schutters

maar een associatie voor de schietsport

kan  tegen een hoop schutters zijn.

Heel veel succes met de aanschaf van een lever action.
We zijn verheugd over uw interesse in het wapen maar ook over het feit dat er liever niet met een antiek geweer geschoten gaat worden. Er wordt jammer genoeg al teveel opgeofferd en het wordt alleen maar schaarser en daarom ook duurder.

Met schuttersgroeten
Robert Teske


Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.