WLASSH

 

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

  P210 magazijn aanpassen

26-11-2013
Sommige zaken liggen al een tijd te wachten op publicatie. Jammer maar zoals eerder gezegd is en blijft het een hobby. Een hobby die een tijdje stil heeft gelegen, enerzijds door de grote strijd die we hebben moeten leveren om het lever action wapen te ontdoen van de gehate "ongewenst" aanduiding en anderzijds door het overlijden van mijn vader. En daar heeft u zeker alle begrip voor.
 
Het P 210 Legend magazijn aanpassen.
Ik spreek over een magazijn alhoewel half Nederland opeens over een patroonhouder spreekt.
Vreemd, we volgen het Amerikaans bijna altijd als het wapens betreft en opeens doen we weer anders.
Een patroonhouder was vroeger een mooi stukje leerwerk van Bianchi. De revolverschutter kon er 6 patronen in opbergen voor zijn wapen. Je had ook mooie patroonhouders voor de full moon clips, perfect leerwerk wat bijna nergens meer zichtbaar is.
Een lever action heeft een buismagazijn en niet een buispatroonhouder. Een magazijn stop je in een magazijntasje en niet in een patroonhoudertasje. En wat te denken van een patroonhouderveer? Magazijnveer klinkt beter. Een pistool heeft gewoon een magazijn en patroonhouders zijn in mijn ogen de opbergdoosjes voor de munitie.
 
Wat gaan we nu eigenlijk aanpassen?
Welnu, het originele P 210 pistool is gemaakt van hoogwaardige materialen en kwalitatief is het perfect.
Dan praten we over het pistool maar zeker niet over het magazijn. Daar heeft Sig Sauer een steekje laten vallen.
De prijs van de magazijnen is hoog maar de kwaliteit zeker niet.
Begrijp me goed, het is degelijk maar er is iets loos.
Ga maar eens zonder laadhulp een magazijn vullen, veel te zwaar. Als dat dan ook nog eens moet gebeuren tijdens een EPP wedstrijd dan ga je echt heel veel tijd verliezen.
Eerst maar eens een foto van een origineel P 210 magazijn.
 
Demonteer het magazijn volledig, u heeft dan 5 onderdelen op tafel ligen.
Demonteren is makkelijk, met een pennetje aan de achterzijde de blokkeerpen indrukken en de voet voorzichtig naar voren toe afschuiven.
Let op, onder de voet bevindt zich een plaatje waarop de blokkeerpen is aangebracht. Plaatje en veer opvangen en de spanning ontlasten. We kunnen aan de gang.
 
De bovenzijde van het magazijn is soms wat ruw, dat gaan we eerst oplossen.
Neem wat waterproof schuurpapier nr. 1000 en bewerk daarmee de opstaande randen.
Er mogen geen hinderlijke randen aanwezig zijn. Let op, niet materiaal verwijderen, we polijsten alleen de overgangen van laag naar hoog.
Je moet er met je hand hard overheen kunnen wrijven zonder dat dit hinderlijk of pijnlijk is.
Onderstaande afbeelding geeft de punten aan die men kan polijsten.
De patroon glijdt op de vlakken tijdens inbrengen en men wil ook niet de handen beschadigen.
 
De volgende stap is de overdreven veer die gebruikt wordt te vervangen. Je merkt dat daar helemaal geen aandacht aan is geschonken en dat dit zo overgenomen is van het Zwitserse model. En daar had ik jaren eerder al hele slechte ervaringen mee. Ja zeker u leest het goed, de Zwitserse P210 was niet zo goed als men altijd maar rond bazuinde. Wat te denken van losvliegende keep en korrel. Passingen niet goed en opnieuw moeten laten inmeten door de fabriek. Leuk als je net € 3000 hebt neergeteld en de viziering vliegt eraf. En wat te denken van breuken in frame en slede! Niet fraai natuurlijk.
Maar ja, dat is verleden tijd, nu heb ik de Duitse versie en ik ben erg tevreden met het wapen. Het schiet ongelooflijk zuiver en het heeft me nimmer in de steek gelaten in alle series die ik ermee heb gedaan.
En bijkomend voordeel, het is nu Duits en gelukkig niet meer Zwitsers.
Oh wat laat ik weer overduidelijk merken dat ik niets heb met die Zwitsers!
 
We gaan weer vrolijk door met de aanpassing.
Pak voor de lol nu eens een soortgelijk magazijn en kijk eens naar de ouwe trouwe Walther P5.
Dit magazijn heeft grote gelijkenis met die van de P 210.
Ga daar nu eens 8 patronen in stoppen en voel het verschil. Ja u zult zich verbazen en dan komt natuurlijk gelijk de vraag bovendrijven; "waarom gaan die dure dingen van ons dan zo zwaar"? Juist, helemaal waar.
Ik heb het ook niet begrepen en heb daarom een praktijktest gedaan. Ik heb gelijk alle veren van de P 210 afgeknipt. Nee natuurlijk niet beste lezer, we blijven wapenfreak en we bewaren liefst alles zo origineel mogelijk. De veren heb ik keurig opzij gelegd en ik ben gaan stoeien met wat soortgelijke veren.
Heeft u ook veren nodig? Geen probleem hoor, de politie levert het oude dienstwapen in en ook de magazijnen. Er zwerven nog zoveel onderdelen in Nederland rond dat dit geen probleem mag zijn. Ook ik ben bevriend met politie- instructeurs en die konden me wat veren "lenen".
U raadt het al, we gaan de P5 veer plaatsen in het P 210 magazijn.
Eerst een foto voor het vergelijk.
 
De kaartjes onder de magazijnveren geven het al aan. We bergen de originele veer op en we gaan stoeien met een oude of nieuwe P5 magazijnveer. Rechts is wat we willen hebben, een aangepaste Walther P5 magazijnveer die dienst kan doen in het P210 Legend magazijn.
 
P 210
Een P 210 magazijnveer heeft een draaddikte van 1 mm. 
Het heeft 13 windingen en een lengte van 180 mm. Dat is gemeten in ontspannen toestand aan de achterzijde van de veer.
De veer heeft een breedte van 26 mm en een dikte van 9 mm.
 
P5
Een P 5 magazijnveer heeft ook een draaddikte van 1 mm.
Het heeft 15 windingen en een lengte van ongeveer 185 mm. Eveneens gemeten over de achterzijde in ontspannen toestand.
De veer heeft een breedte van 26 mm en een dikte van 8,3 mm.
De laatste maat is eigenlijk het enige verschil en het aantal windingen.
 
Dat komt mooi uit, het aantal windingen gaan we gelijk houden, dus er moeten er 2 verdwijnen.
De lengte gaan we maken op minimaal 170 mm, gemeten aan de achterzijde.
Gaan we over de uitstekende delen meten dan moeten we minimaal 175 mm hebben.
Buig de onderkant terug gelijkwaardig aan het origineel (voorbeeld is dus het afgeknipte deel).
Is dit het enige wat we moeten doen? Neen, er is nog een puntje van aandacht en dat is de tip van de veer. Die willen we iets meer omhoog zetten zodat de aanbrenger wel de patroon mooi schuin omhoog laat steken en niet de kans krijgt om iets te zakken.
Onderstaande afbeelding laat een originele onbewerkte P5 veer zien.
 
 
Een originele P5 magazijnveer. Rechts is de onderzijde van de veer en links de bovenzijde. De lengte is gemeten over de uiterste delen. Er kunnen naar keuze, 1 of 2 windingen worden afgeknipt. Dat geven de cijfers 1 en 2 aan. De positie van knippen wordt duidelijk aangegeven door de pijlen 1 en 2.
 
Het wordt al aangegeven in de afbeelding maar voor de zekerheid nog even de mogelijkheden. In dit geval wordt 1 winding afgeknipt. We houden eenzelfde ontspannen veer in handen die nu over de uiterste punten 175 mm moet bedragen en waar alleen de onderzijde wordt terug gebogen, gelijk aan het afgeknipte deel.
 
De tweede mogelijkheid is om 2 windingen af te knippen. Dat is nu dus gebeurd. Niet alleen afknippen, net zoals bij de andere mogelijkheid moet ook hier de achterzijde terug gebogen worden. En daar blijft het niet bij, de tip van de veer wordt iets omhoog gebogen. We hebben dan wederom 175 mm lengte. Boven de veer het donor magazijn van de Walther P5 in onderdelen.
 
Met deze laatste beschreven aanpassing is maanden geschoten en nimmer heb ik een storing gehad. Wel kon ik razendsnel de patronen laden en dat wilde ik juist met deze aanpassing bereiken. 
Er is wel een punt van aandacht en die geldt voor de slede- vangpal. Die pal heeft natuurlijk een beetje druk nodig om na het laatste schot in de slede te kunnen schuiven om hem zo open te laten staan.
Let dus op en start met een enkel magazijn en laat de rest origineel. Ga na een uitgebreide test over op de andere magazijnen. Het is jammer als het wapen niet meer open blijft staan na het laatste schot en zoiets kan gebeuren.
Schiet u voor de recreatie dan is dit helemaal geen probleem, wel altijd de schoten tellen en natuurlijk het wapen direct weer open zetten.
Schiet u wedstrijden zoals EPP, NPA, MP, PP1 of PPC1500 dan is het beter dat het allemaal naar behoren werkt.
Ga op zeker en houdt de maten van de veer in de gaten zoals boven beschreven.
Leuk detail is dat ik gisteren (30 november 2013) een nieuwe P210 in handen had tijdens de Quickborn Cup.
De fabriek had wat uitgestald en dus pakte ik dit wapen natuurlijk als eerste om te vergelijken. En jawel, de magazijnen lopen een stuk mooier en lichter, men heeft het dus eindelijk aangepast.
 
Eigenlijk is dit stukje niet meer dan een stukje service voor degene die ook ontevreden zijn over het laden van het P 210 magazijn. Doe er uw voordeel mee maar doe het voorzichtig.
Experimenteer maar doe dit met oude of desnoods nieuwe P5 veren.
Ik kan niet op afstand inschatten hoe sterk uw sledevangpalveer is dus let ook daar goed op.
Bij mij blijft hij keurig open staan na het laatste schot maar dat kan iets verschillen.
Wie helemaal op zeker wil gaan en niet over meerdere veren kan beschikken, start met het verwijderen van 1 gang, ook dat is al een verbetering. Maar doe het altijd met een gekregen veer en niet bij de originele. Als iets gekocht moet worden is het opeens heel duur.
Ik kan ook niet inschatten wat voor P5 veer u in handen heeft, een nieuwe of een veel gebruikte veer.
Schroom niet om de veer in zijn geheel iets uit te trekken. Denk altijd aan die 175 mm die in een doosje moet passen.
Ik wens u veel succes met de aanpassing en het schieten.
 
01-12-2103
Ondertussen doe ik nog wat tests met precisie drukmeters om te zien of er iets valt te ontdekken en te veranderen. In feite komt het hier op neer; met de minste kosten een zo goed mogelijk resultaat zien te bereiken. Mocht er nog iets uitkomen wat interessant is dan zal ik dit spoedig hieronder melden.
 
02-12-2013
De aangepaste magazijnen allen op de precisie weegschaal gemeten.
Plaats het magazijn rechtop en druk voorzichtig in totdat dit niet verder kan. Gaat dit vloeiend?
Gaat het niet vloeiend dan de aanbrenger polijsten, die schraapt dan ergens.
Gaat het wel vloeiend dan nogmaals indrukken maar dan op een precisieweegschaal. Druk nu weer voorzichtig in totaan de aanslag en ontlast nu de druk iets. De indrukking wordt weergegeven. Herhaal dit een paar keer en schrijf de waarden op. De waarde moet liggen tussen de 900 en de 1000 gram.
Let op, magazijn volledig verticaal houden tijdens meten.
De originele P5 magazijnen inclusief originele veer hebben een indrukwaarde van 950-1000 gram.
Nu zal nimmer de sledevangpal weigeren en het wapen na het laatste schot open laten staan.
Voor de goede orde, de lengte moet minimaal 175 mm bedragen, gemeten over de uiterste delen.
 
Robert Teske
 

Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.