WLASSH 

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Voorgeschiedenis

07-11-2016

Eerst een klein stukje negatieve geschiedenis.
Jaren geleden werd de discipline Gebruiksgeweer na onderhandelingen met de overheid door de KNSA geschrapt en
nimmer is enige moeite genomen om die groep lever action wapenbezitters (onze nitro lever action wapens vielen immers hieronder) te steunen. Diverse acties zijn op niets uitgelopen en zelfs een door de KNSA beloofde pilot om te kijken of er draagvlak is voor een nieuw op te richten nitro discipline voor lever action wapens heeft nooit plaatsgevonden. Kijkt u maar in de geschiedenis van de berichtgevingen op de KNSA site. 
Er zijn ook brieven verstuurd naar de KNSA door WLASSH lezers om te vragen of er nog iets gaat gebeuren. De beantwoordingen op deze vragen werden door de vraagstellers en door de WLASSH als zeer teleurstellend ervaren. Men wil het niet en men heeft totaal geen interesse.
Als voorbeeld zal ik een antwoord van een vooraanstaand KNSA LTC GKG lid hier publiceren. Dan begrijpt u precies hoe de vlag ervoor staat. Let wel; dit werd wel uit naam van de KNSA geschreven aan een schutter die graag een .45-70 lever action wil kopen voor het groot kaliber geweer schieten. Ik heb alleen de voornaam van onze lezer weggelaten maar niet die van KNSA LTC- lid. De e- mails zijn ook keurig in het archief van de WLASSH bewaard gebleven. Kan altijd nog van pas komen.
De tekst van het antwoord is exact weergegeven zoals hieronder is afgedrukt.

Beste .......

de .45 –70 gvt kun je vergeten, groot kaliber geweer is aan een maximum gebonden van 8 mm en de .45 is ruim 11 mm.

Wij hebben deze lever action wapens in het verleden in onze maag gesplitst gekregen maar als wedstrijdwapen zijn deze totaal ongeschikt sorry dat ik het zo moet stellen maar het is nu eenmaal niet anders. Bij een Militair of Veteranen geweer wedstrijd op de 100 m. mag een heel goede schutter blij zij als hij met zo’n geweer 150 van de 300 punten haalt maar de meeste schutters mogen blij zijn als zij de 100 punten benaderen. Kortom als wedstrijd wapen zijn dit soort wapens totaal ongeschikt en zonde van het geld dat je er voor betalen moet. Ik schiet zelf al zo’n 30 jaar Groot Kaliber Geweer in alle disciplines en ben nimmer zo’n lever action geweer tegen gekomen op een wedstrijd en dat is gewoon omdat je er gek gesproken nog geen koe mee op 100 m. kan raken. Dus bezint eer ge begint de 30 – 30 zou je aan kunnen schaffen maar al wat groter is dan 8 mm. kun je gewoon vergeten, daar is bij GKG geen enkele discipline voor. Dat men bij Historische wapens dit soort geweren niet meer in hun disciplines wil hebben zegt eigenlijk al genoeg, het zijn absoluut geen wedstrijd wapens voor welke wapengroep dan ook en ik raad u sterk af om zo’n ding te kopen want wil je er ooit weer van af dan is er niemand meer die zo’n ding meer wil hebben.

Sorry dat ik zo negatief ben over dit soort wapens maar ik wil je behoeden voor een miskoop.
Kees Kooij

Niet een antwoord wat je zou verwachten van een overkoepelende schuttersbond. Oh sorry, het is nu een schietsportbond geworden en dan hoef je geen binding te hebben met de schutters zelf. Oh ja, dan kunnen dit soort dingen dus gewoon. Jammer genoeg hebben de leden (lees verenigingen) hiermee ingestemd. Wie gaat zijn vertrouwde naam nou veranderen? 
U heeft me vaak gebeld meneer Duisterhof over diverse zaken die u niet aanstonden maar ik zou u graag nogmaals willen spreken over deze schaamteloze actie aangaande een van uw LTC GKG- mannen.
Werkelijk een antwoord een secretaris LTC GKG onwaardig. Het antwoord is niet alleen dom maar geeft ook aan dat de persoon in kwestie niet veel verstand heeft van vuurwapens en de daarbij behorende prestaties en beleving. Daarbij het feit dat de KNSA de groep lever action schutters volledig in de kou heeft laten staan, uiteindelijk uitmaakt met welk wapen geschoten mag worden en met welk wapen niet en de negativiteit is compleet. En terecht. Want wie denken ze wel dat ze zijn? Het geeft denk ik precies de sfeer aan die nu bij de KNSA heerst; arrogantie ten top en echt mijlenver weg staande van de recreatieschutter. En dan te bedenken dat tussen de 4 en 6 procent van de aangesloten schutters maar wedstrijden schiet. De recreatiegroep is veel groter en daar zou men ook voor moeten strijden.

De positieve toekomst.
Dat is veel belangrijker. We hebben niet stil gezeten maar zijn nog steeds voor de volle 100% bezig om een nieuwe discipline van de grond te krijgen. Dan maar zonder de KNSA! En dat is niet vreemd want gezien eerdere uitspreken van de Raad van State hebben ze er in feite ook geen zeggenschap meer over.
Wie zijn er wel positief? Heel simpel, Justitie en Politie zijn positief over het initiatief van de WLASSH. Dat is ook te merken aan de medewerking die we hebben gekregen van de afdeling Korpscheftaken, de bezoekjes, de mailwisselingen en de gesprekken. Eerdere weigeringen voor een aanvraag werden teruggedraaid en gehonoreerd. De politie laat zich niet de wet voorschrijven door de KNSA. Dat kan gewoon niet en beseft men heel goed. Wapenbezit kan in onze ogen alleen maar geregeld worden door de overheid en niet door een schietsportbond. En gelukkig staat de WLASSH op zeer goede voet met politie en Justitie. Komt dat even mooi uit. En inmiddels draait voor het tweede jaar een heel serieuze competitie op de vereniging. Dus als het intern kan, dan moet het extern ook lukken. Kijk dan gauw naar het volgende tabblad, Lever Action wedstrijd 2017.
Deze pagina zal volledig in het teken staan van de aankomende eerste open lever action wedstrijd, georganiseerd door de WLASSH. 


Robert Teske