WLASSH

 Winchester  Lever Action Shooters Society Holland
  
Opgericht op 11 mei 2011 door Henk en Robert Teske en Robert de Jager
 
Lid van NVBIW Edouard de Beaumont 
Member of WACA (Winchester Arms Collectors Association)
Life member of CMSA (Cowboy Mounted Shooting Association)

Thuisbasis: SV Juliana in Wassenaar
 
Of all rifle designs, none is more American than the lever-action and  no other gun carries like a model 94!

 Wat is de WLASSH? 
Dat is een groep schutters met dezelfde interesse voor een bepaald wapen.
Het wapen is in dit geval de Winchester lever action model 94, en wel de serie die geschikt is voor het schieten met rookloos kruit. Lid worden van de WLASSH kan alleen op uitnodiging, we willen het graag gezellig maar bovenal veilig houden. Grote verenigingen of gezelschappen vinden we zelf niet prettig. Ook de veiligheid is in de meeste gevallen niet optimaal geregeld. De leden hebben niet alleen het standaard model 94 in bezit maar vaak ook de oudere modellen zoals het Winchester model 73, 76, 86 en 92 en niet te vergeten de beroemde Commemoratives. Ook wapens van het merk Marlin en de replica's van het merk Rossi en Uberti worden door sommige schutters gebruikt. De WLASSH is dus geen zwartkruit club, dit ondanks dat sommige schutters wel de zwartkruit modellen in hun bezit hebben en er ook mee schieten. 

Winchester lever action
Dit vuurwapen kent een grote historie maar gek genoeg valt deze niet in een specifieke schietsportdiscipline onder te brengen. Ja, de KNSA had ooit de discipline "Gebruiksgeweer" in het leven geroepen, een aanduiding die wij altijd al zeer vaag vonden, elk geweer is uiteindelijk een gebruiksgeweer! We weten niet wat we er mee aan moeten, gooi het maar op een hoop. Nu is het lever action wapen wel deels onder te brengen onder de wapengroep "Historisch wapen". Enige tijd geleden is door een KNSA commissie (waar ook de WLASSH bij aanwezig was) een advies uitgebracht aan het KNSA bestuur. Zij hebben besloten om dit advies op te volgen; we verplaatsen de datum van 1889 naar 1899. Nu is dit een hele goede stap vooruit. De Winchester modellen 92, 94 en 95 zijn nu aan te vragen onder eerder genoemde wapengroep. U kunt er dan zwartkruit geladen patronen mee schieten. Voor het nitro gebeuren is jammer genoeg nog niets geregeld en dat verdient dit succesvolle wapen niet. U kunt natuurlijk wel gewoon oefenen met nitro geladen patronen! 
Model 94
Een ding is zeker, men weet weinig van de historie van het model 94 waarvan de aanloop van de eerste prototypen al begon in 1849. De productie van de 94 werd pas gestaakt in 2006, na 111 jaar onafgebroken te zijn geproduceerd in de fabriek in New Haven. In de tijd van ipods, i- phones e.d. wordt een productie gestaakt welke begon voor de slag om de Little Big Horn. Dus de start begon 25 jaar voordat George Armstrong Custer met zijn 7 th Cavalry Regiment werd verslagen. Er waren toen al indiaanse krijgers die gebruik maakten van Winchesters. Denk daar eens over na en u begrijpt hoe boeiend dit onderwerp is.
We zullen dan ook beknopt de historie onder de pagina "Geschiedenis" weergeven. De overheid, politie, leger, jagers en miljoenen schutters over de hele wereld hebben gebruik gemaakt van dit wapen. En nog steeds is het het beste wapen wat men kan meenemen als men te paard reist. Kortom het wapen is het gewoon waard om besproken te worden. Ook zullen er technische stukjes geplaatst worden, altijd handig om problemen op te lossen. Natuurlijk zal ik zeker niet zo arrogant zijn om de prachtige Amerikaanse boeken die geschreven zijn te evenaren. Dat zeker niet, maar jammer genoeg is er teveel in het Engels uitgegeven en bijna niets in het Nederlands. Dus voor een hoop mensen niet interessant om te kopen. Zie deze site maar als een luchtig geschreven verhaal, informatief en leuk om te lezen. Als u er ook zo over denkt, dan zijn we tevreden. 
 
Wat is het doel van de WLASSH? 
Grotendeels wordt het hierboven al genoemd, maar in het kort gezegd; Proberen zoveel mogelijk informatie over te brengen op schutters en personen die interesse hebben in een lever action wapens van het merk Winchester, hoofdzakelijk het model 1894/94. Ze te laten weten wat een schitterend ontwerp het eigenlijk is en dat het wel degelijk een goed te gebruiken wapen is voor de recreatieve of eigen gekozen discipline van de schietsport. Ondersteunen waar nodig bij problemen. Natuurlijk zullen we de andere Winchester modellen en het andere grote merk "Marlin" en de mooi gebouwde replica's niet vergeten. Grotendeels is deze ondersteuning op papier maar het kan ook op aanvraag voor een groep geïnteresseerden mondeling gedaan worden.  Informatie geven kan op allerlei manieren maar aangezien dit onderwerp veel omvat duurt het wel even eer het enigszins volledig te noemen mag worden. Dat moet u ons maar niet kwalijk nemen, het is tenslotte een hobby. Kijk af en toe op de site a.u.b. want er wordt steeds wat toegevoegd. Onderaan deze pagina staan altijd de vernieuwingen en aanvullingen weergegeven met de datum van plaatsing. Zo weet u precies dat er iets is bijgekomen vanaf een bepaalde datum in een bepaalde rubriek. 

Wat staat er onder de menukoppen:
Belangrijk: Zaken die spelen in de politiek t.o.v. de schietsport, degelijke uitspraken en humor. Veiligheid op de schietbaan, de nieuwe Circulaire, perikelen rond het "Gebruiksgeweer". Actie van de KNSA, een onderzoek zal starten om te zien of er draagvlak is voor een nieuwe discipline, het hanteringsverlof en de voordelen ervan. Techniek: Demontage- en montage- handleidingen van het model 94 en straks ook de Marlin 1894C. Storingen en oplossingen, Plaatsen van riemen, riembeugels en richtmiddelen, het monteren van een tang sight of richtkijker, richtmiddelen aanpassen en instellen, gereedschappen en toebehoren en zaken die speciaal ontwikkeld zijn voor een bepaalde discipline.
 
Herladen: Informatie over de gebruikte munitiesoorten specifiek voor de lever action, informatie over de persen. Storingen: Wat te doen bij een bepaalde storing, de uitleg en de oplossing met vele foto's. Foto's: Allerlei opnamen van de Winchester in de praktijk en Winchester items. Geschiedenis: Van het begin tot heden, de eerste modellen door Hunt en Jennings, de overgang via Volcanic naar Winchester, de ondergang van de fabriek in New HavenLectuur: Boeken, catalogi en ansichten wat voor ons interessant kan zijn.
Maar ook schrijven we als gastauteur in het mooie wapenmagazine AK56, zie de nummers 125 en 126 voor een uitgebreid verslag van de lever action in zowel groot- als klein kaliber. Links: Bijzondere zaken zoals het Amerikaanse trainingskamp van Uli Gebhard, de jachtsite van Bear Bums; jagen met het model 94 en het Europees Politie Parcours, EPP. Wapenhandelaren waar we zaken mee doen. Voorlopig dus heel wat leesvoer maar nog lang niet genoeg. Er zijn nog vele uurtjes nodig om dit een beetje compleet te krijgen en we hebben niet de illusie dat dit snel gaat lukken, het kan echt wel jaren gaan duren.  
   

The Winchester lever action rifle is more than just a  rifle. 
It is a foundation for learning accuracy,
safety and building good memories. 

Winchester Trapper karabijn van WLASSH oprichter
Henk Teske 11-05-1923 - 28-03-2013.

 
Dit wapen heeft een 16" loop in kaliber .357 Magnum, een Montana sling met Uncle Mike bevestiging, Lyman Tang Sight en One Hole ondersteuning. Deze aanschaf van Henk destijds was de aanzet om dit alles te  starten. Hij had een plan, een competitie starten met nitro schietende lever action wapens. En misschien ook een nieuwe discipline daarvoor bedenken!  En daarna een open wedstrijd organiseren. Wij gaan door met dat plan van toen en we gaan dit verwezenlijken!
De karabijn van Henk is nog steeds in gebruik en wordt netjes onderhouden. De duurtest gaat dus gewoon door en op dit moment zijn er al heel wat patronen mee verschoten. Hieronder de update.
 

16256 patronen (17-01-2017).
 
 
The Winchester model 94 is probably the most popular family owned gun that would be handed down from generation to generation. Great grandpa or grandpa acquired it, and handed it down to their son and so on. This is a great gun to have in your collection because of its nostalgic aspect, and because of its history and what it meant to the American hunting tradition.

 
Veel leesplezier toegewenst en mocht u willen reageren, dan kan dat altijd onder de rubriek "Reacties".
Of ons nieuwe e- mail adres contact@wlassh.nl

Namens het hele WLASSH team
Robert Teske
  
 

Kijk altijd onderaan deze homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.