WLASSH
 
 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 
 

 IWA 2014

12-03-2014
Bezoek aan IWA
De IWA 2104 is net achter de rug en ook wij waren daar aanwezig om te kijken. Met wij bedoel ik, WLASSH lid en vriendin Emmy van Charldorp en ondergetekende. Emmy maakt de laatste maanden gebruik van mijn vaders Trapper karabijn. Zij kan er mooie scores mee schieten en ook de duurtest kan gewoon door gaan.
Na mijn vaders overlijden in maart 2013 verdween de karabijn even volledig uit beeld, ik kon het toen niet opbrengen om zijn wapen mee te nemen naar de baan. Nu beleef ik weer vreugde om ermee te schieten. Mijn vader zou het niet anders gewild hebben en het was en is nu eenmaal ons favoriete wapen.
Op zoek naar meer lever action nieuws werd besloten om dit jaar naar de IWA te gaan.
Samen hadden we een volledige dag gepland om al dat moois wat uitgestald zou worden te gaan aanschouwen.
In de buurt een hotel geboekt voor 2 nachten en daar afgesproken met nog twee wapenfreaks.
Vrijdagochtend al vroeg op pad, de temperatuurmeter wees amper 2 graden aan in Nürnberg.
De eerste dag is het beter om vroeg aanwezig te zijn, het wordt echt druk. Het lijkt na een tijdje de vertrekhal van Schiphol wel!
Als employees van een bekende wapenhandelaar konden we keurig naar binnen.
Al direct in het begin spraken we af om elkaar te bellen indien dat gewenst was en daarna ging ieder zijn weg in de immens grote hallen. Emmy en ik bleven bij elkaar, we hebben gelukkig op dit gebied dezelfde interesse.
 
De IWA is groot, heel groot en deze wapenbeurs heeft honderden stands. Om alles in één dag goed te bekijken is gewoonweg onmogelijk. Dan moet je echt de volle 3 dagen benutten en zelfs dan is het nog lastig.
Vooraf werd dus een keuze gemaakt waar we ons toch weer niet aan hielden. Je wil alles zien en op den duur stap je veel te snel langs de stands. Moeten we dus niet meer doen.
Beter is het om vooraf een planning te  maken van een bepaalde route langs de diverse interessante stands. Dat is echt het beste. Het wordt al bij de ingang aangegeven en ook in de kleine en grote gids worden deze tips aangegeven. De kleine gids krijg je bij de ingang samen met de pas welke zichtbaar gedragen dient te worden. De grote gids kan naar believen worden meegenomen. Let wel op het gewicht, je moet het de gehele dag meeslepen.
De rit naar Nürnberg moest natuurlijk ook iets opleveren, we gaan niet voor niets een eind rijden. Het bezoek moest uitwijzen of de animo voor de lever action nog steeds aanwezig is. En mocht dat zo zijn, dan een kort verslag van dit maken.
We zijn geen professioneel wapenblad zoals AK 56 maar een groep liefhebbers van een bepaald wapen. Voor het uitgebreide beursverslag verwijzen we dan ook naar het eerder genoemde Nederlandse wapenmagazine.
De WLASSH houdt het bij de lever action en dat is al meer dan genoeg.
Voor ons is de opdracht dus simpel, geen semi- automaten, pistolen, messen of kolven maar lever action geweren bekijken en daar iets over schrijven. He, de revolvers worden niet genoemd in het eerste rijtje! Inderdaad, ik laat me graag afleiden door een paar mooie revolvers. Dus werd ook een bezoek aan Ruger gebracht. En wat te denken van Freedom Arms met hun prachtige lijn single action revolvers. Daar loop je toch niet langs, daar ga je op zijn minst een tijdje bij staan kwijlen en .... Ik plaats zeker nog wel een foto van al dat moois.
Ho maar, snel terug naar waar het hier om gaat, de lever action.
Bestaan die dan nog? Jazeker, die worden meer dan ooit gefabriceerd.
 
De lever action is niet dood maar gelukkig springlevend.
 
Wat is het toch mooi dat een ontwerp wat in oorsprong startte in 1849 nog steeds populair is bij veel liefhebbers.
We hadden  echter nog een opdracht.
Welke lever action geweren kunnen wij in Nederland aanschaffen en wie levert ze dan?
Terwijl we daar rondliepen moesten in Nederland de schutters Aat en zijn broer Ron nog even wachten. Zij willen een lever action geweer kopen. Kwalitatief moet het wapen echt goed zijn en er moeten ook heel goede scores mee geschoten kunnen worden voor de aankomende lever action competitie. De voorkeur van deze beide heren gaat uit naar een model 1873 van Winchester en wel in kaliber .44-40 en met een redelijke looplengte. Dan denken we gelijk aan een 24 inch versie, dus een rifle. Er moet zowel nitro als zwartkruit mee kunnen worden geschoten en het moet in een KNSA discipline passen. Nou, dat moet toch zeker gaan lukken.
De heren weten duidelijk wat ze willen en de keuze is natuurlijk prima.
“Kijk eens wat er mogelijk is”, was de vraag.
Dat deden we dus en opgewekt togen we maar gelijk naar de Winchester stand.
Direct een schot in de roos, keurig onder elkaar hingen de lever actions te pronken in het licht.
 
 Behalve de vele soorten hagelwapens voor de jacht en het kleiduivengebeuren toch een wand met lever action geweren. Gelukkig! Jammer genoeg alleen het model 94 en niet de andere modellen. Van boven naar beneden hingen daar, een Short Rifle, een Trails End takedown model en een Sporter. Let op het uiteinde van het buismagazijn van het takedown model.
 
Ik moet zeggen dat de aandacht die de wapens kregen toch redelijk genoemd mag worden. Ze hingen ook niet achteraf als bijzaak maar vol in de kijkerd. Dat is een goed teken.
Winchester had besloten om enkel en alleen de modellen 1894 te showen. Dat vond ik jammer en ook vreemd. Tijd om de manager van de stand te vragen naar wat verduidelijking. Want waar zijn de anderen?
Het rijtje bevatte een Short Rifle, een Take Down Rifle en een Sporter en gedrieën  waren ze in  kaliber .30-30 gekamerd.
 
En als ze eenmaal zo vlakbij hangen dan is vastpakken natuurlijk iets wat je niet kan laten. De boel hing net zoals een hoop andere wapens keurig op slot middels een klein staalkabeltje. Even losnemen van de beveiliging is een kwestie van vriendelijk vragen. En daar geeft men graag gehoor aan bij Winchester.
 
Een gesprek met de manager leerde ons dat het model 94 nu op dit moment het succesnummer is.
Men is druk doende om de achterstand in de productie weg te werken. Een achterstand ontstaan door de vraag naar het wapen? Ik vraag het voor de zekerheid nog maar een keer aan de stand manager; “De vraag naar het model is dus zo groot dat de productie het niet aan kan?”  “Yes it is”, was het resolute antwoord.
Zo, dat is een luxe situatie maar ook zeer vreemd.
Jaren geleden was tijdens de Shot Show in Las Vegas weinig animo voor de lever action, men ging liever kijken naar de semi- automaat.
Toch is opeens een hernieuwde interesse in het wapen ontstaan. Of is de interesse bij de liefhebbers altijd gebleven maar was het wachten op beter materiaal de reden van de toenmalige teruggang in verkoop?
Dat riep een volgende vraag op en wel waarom dit dan opeens zo was.
Het antwoord dat gegeven werd was simpel, de kwaliteit was de oorzaak. Jawel, de laatste 2006 modellen (laatste US productiejaar) waren niet al te best. Eigenlijk vanaf het moment dat de cross bolt safety verdween en de tang safety werd geïntroduceerd werd ook de kwaliteit minder. Althans dat werd beweerd. Zelf heb ik het nog niet mogen aanschouwen maar ik geloof best dat de oude productielijn niet meer zo strak iets afleverde dan voorheen.
De wapens waren niet duur, men kon in die jaren in Amerika een Winchester 94 kopen voor net iets meer dan 400 dollar. Op dit moment kosten de 94 modellen zomaar 3 tot 4 keer zoveel en de verkoop loopt als een trein, vreemde zaak en ook geheel tegen de verwachting in. Gelukkig maar, we kunnen ze nu gewoon nog kopen!
De winchester 94 modellen komen tegenwoordig uit de Miroku fabrieken in Japan. Dat staat keurig op de loop vermeld.
 
Een opname van de rechterzijde van de loop van een model 94 Short Rifle, dus een Carbine.
De foto is niet geheel scherp en daarom zal ik het nogmaals in schrift vermelden.
 
Made by Miroku - Japan- Imported by BACO Inc.-Morgan,Utah.
Winchester is a registered trademark of Olin Corporation.
 
Miroku is de Japanse fabrikant. Niet geheel onbekend want de jubileumversies van het model 94 werden hier al vanaf de jaren 90 geproduceerd. Men wilde voor de jubileumwapens een hoge afwerking hebben en dus werden ze uitbesteed aan Japan. En eigenlijk zegt dit al genoeg over het kunnen in eigen huis.
Nu even over die loopaanduiding.
BACO wil zeggen Browning Arms Corporation, zij halen het model weer terug naar Amerika. Browning is de eigenaar van de Winchester wapendivisie en die is op zijn beurt weer ondergeschikt aan de grote baas in Belgie, FN Herstal. Uiteindelijk ook niet vreemd, oud ontwerper J.M. Browning had al een eigen ontwerpafdeling in Belgie en de samenwerking was langdurig. Ook was het de filosofie van Browning om niet moeilijk te doen als er overzee gewinkeld moest worden. Maak het zelf goed of laat het goed maken. Het gaat om het uiteindelijke eindproduct, dat moet als geheel goed zijn.
Toen Winchester overleed en ook zijn opvolgers er niet meer waren, toen besloot een andere Amerikaan om de boel te redden en het bedrijf over te nemen. Een man met veel ervaring op springstofgebied, John Olin genaamd. Olin heeft nog steeds een vinger in de pap, vandaar de naam op de loop.
Olin Industries maakt enorme hoeveelheden springstoffen, kruit en munitie. De munitietak van Winchester is in handen van Olin en volgens mij is het de grootste die er is.
Zo, de loopaaduiding is ook weer verklaard.
Stoort het nu zo erg dat er "Made by Miroku - Japan-" op staat?
Ik denk het niet. Als Europeaan vind je het jammer dat de Amerikanen het niet zelf in eigen huis hebben geproduceerd maar meer dan dat gevoel is er toch niet. Ze hebben echter wel de opdracht gegeven voor deze productie. En gelukkig voor de liefhebbers wordt het wapen geproduceerd in een high tech fabriek en niet in een of ander vaag 3e wereld land. Ik kijk toch als eerste naar de afwerking en die is echt heel goed. Men heeft gekozen voor kwaliteit en die kwaliteit kan Miroku absoluut leveren.
Wat de Amerikanen zelf aangaat, die zijn er nog niet uit. De ene helft roemt het wapen terwijl de andere helft nimmer er 1 zal aanschaffen. Allemaal sentimenten die met het verleden (WWII) hebben te maken.
Ik heb zelf een Harley Davidson en daar zit een Showa voorvork in! Ook Japans en daar hoor ik niemand over. Daar is die samenwerking zeker allang geaccepteerd. Rare gasten toch die Amerikanen!
 
Dan ook maar gelijk een opname van de linkerzijde van de loop, daar staat nog meer vermeld.
Geheel in harmonie met het verleden en dus helemaal niet storend.
 
Over het kaliber kunnen we niet veel vermelden, het model 94 is nu nog maar te verkrijgen in een paar kalibers.
 
Trails End
Het model Trails End wordt geleverd in een takedown uitvoering en in kalber .30-30 Win. of .450 Marlin.
Die laatste is gedurfd, het model heeft nu geen verdikking aan de achterzijde van de kast terwijl de Amerikaanse versies (Big Bore) dat toen zeker wel hadden bij dit kaliber. Het staal zal dan echt een kwaliteit beter zijn, anders kan dit niet.
De loplengte is 20 inch, dus is het een karabijn.
 
De Sporter
De Sporter is een rifle want deze heeft een 24 inch loop. Ook dit wapen wordt geleverd in kaliber .30-30 Win. maar ook in de vertrouwde klassieker .38-55 Win.
 
Short Rifle
Dit model is weer een karabijn, het heeft immers een 20 inch loop. Het kaliber is exact gelijk aan die van de Sporter dus in .30-30 en .38-55 Win.
 
De manager kreeg nog een vraag op zich afgevuurd; "wanneer kunnen we andere kalbers verwachten? Bijvoorbeeld het kaliber .44-40 of .45 Colt?"
Gezien de productie zal het voorlopig nog even niet gebeuren maar elk jaar kan er zomaar iets gewijzigd worden. Dat antwoord had ik zelf ook kunnen verzinnen. Men wist het niet dus moeten we het maar t.z.t. ervaren.
Nog een leuk detail is dat men toch definitief de cross bolt safety heeft laten vervallen. Men is doorgegaan zoals ooit de laatste Amerikaanse modellen werden afgeleverd, met een tang safety.
Dat ziet er keurig uit maar belemmert wel de montage van een tang sight. Gelukkig zijn de schroefdraadbussen wel aangebracht boven op de kast dus kunnen daar een kijker of een Skinner sight aan vast worden gemonteerd.
 
Zicht op de upper tang met de tang safety. Erg netjes om te zien en mooi afgwerkt.
 
Er was nog een vraag die me bezig hield. Waar waren de andere modellen zoals de 1873, 1886 en de 1892?
De catalogus biedt altijd uitkomst maar ik heb het ook aan de manager gevraagd.
Zijn antwoord was dat de productie van de 94 nu alle aandacht krijgt en dat er voorlopig een behoorlijke achterstand ingehaald dient te worden. Men produceert op dit moment alleen het model 1894, de andere modellen laten dus even op zich wachten.
Ja en dan dit maar checken in de catalogus 2014 want daar pikken we er gelijk een aantal van mee.
Dat is trouwens een goede tip voor de verzamelaars of liefhebbers, zie alle catalogi te pakken te krijgen, alleen dan is aantoonbaar wanneer wat gemaakt is.
In deze catalogus staat alleen het model 1894 in 3 uitvoeringen zoals eerder beschreven, geen enkel ander model.
Wat maken we er uit op?
Winchester heeft natuurlijk allang door dat de andere fabrikanten (uit Italië en Brazilië) een deel van de markt wegkapen. Je kan immers prachtige modellen kopen van Uberti, Chiappa, Pietta en Rossi.
Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat Winchester niet veel eerder zelf de eigen modellenlijn heeft herstart. Waarschijnlijk zien ze ook opeens het licht (en natuurlijk de daarbij horende inkomsten) en hebben ze een paar proefproducties laten maken.
Op de beurs vond ik (notabene aan de balie bij Freedom Arms) een folder van een Duits bedrijf die doodleuk alle modellen van de Winchesterlijn aanbood in zijn folder. Dus model 1873, 1886, 1892 en 1894 kunnen we daar zo kopen. Duidelijk stond vermeld (in stock, ab lager) Die ga ik later thuis maar eens benaderen. Dat bedrijfje ligt niet eens ver over de grens dus is een bezoek zo gebracht. Maar eerst maar even een e- mail gestuurd.
Het antwoord dat ik kreeg is averechts aan wat men beschrijft, nichts ab lager, nothing in stock! Enkel en alleen een paar 1892 modellen, karabijnuitvoeringen in kaliber .44-40. Geen enkel rifle model meer op voorraad uitverkocht!
Ja, die proefproductie van Winchester had men al tig keer kunnen verkopen. Ze zijn waarschijnlijk geschrokken van de animo en beraden zich nu op een oplossing om dit te kunnen aanleveren. Eerlijk is eerlijk, die Miroku kwaliteit staat boven elke Italiaanse replica. Het Italiaanse spul is prima maar wil men echt hele mooie kwaliteit dan is de productie uit Japan de nummer 1.
Dan zijn er toch veel mensen die zo'n Japanner willen hebben, anders kan ik het ook niet verklaren.
Nu schijnt het dat Winchester heeft besloten om eind 2014 deze productie (de andere modellen) weer te gaan hervatten.
In Nederland een model 1873 kopen in kaliber .44-40 met een looplengte van 24 inch zal nu even niet gaan. Sterker nog, het zou weleens veel langer kunnen gaan duren dan een jaar eer men er 1 te pakken kan krijgen.
De geduldige mensen wachten en de ongeduldige willen direct kopen. Dan moeten die uitwijken naar een ander merk. Het wil niet zeggen dat de geduldige beter af zijn dan de ongduldige, zeker niet want de laatstgenoemde kunnen sneller schieten. De Italiaanse markt biedt heel veel keuze. Op de beurs was veel te zien en ook die modellen zien er gewoon goed uit en zullen zeker goed presteren voor waarvoor wij ze gebruiken, de korte afstand (tot 100 meter).
Oh wacht, ik vergeet helemaal om Marlin te noemen, die kan je natuurlijk ook gewoon kopen. Zo halverwege kwamen we een stand tegen van Marlin.
 
Op de stand van Chiappa (spreek uit Kjappa) een mooie replicaserie lever action geweren. Ze hadden nog 3 van die rekken staan, dus is er veel keuze. De hier getoonde modellen zijn een replica van het Winchester model 1892. Het model 1892 verschiet revolver patronen. Dit model en het model 1886 hebben hetzelfde mechaniek qua afsluiting van de nokken, het is immers een Browning ontwerp en veel degelijker dan het toggle link systeem van de 1873 en 1876 modellen.
 
En hier een replicaserie van het Winchester model 1886. Dat is duidelijk te zien aan de lange kast. Dit model is uitstekend geschikt voor het mooie kaliber .45-70 Government. Het onderste model met de octagonale lange loop is nog het meest originele model wat ze hier laten zien. Een "heavy rifle" met van origine een 26 inch loop. Dit wapen werd gebruikt voor de jacht op de grote afstand.
 
Een vitrine met wat Marlin modellen. het model 336 hangt er als vanouds ook weer gewoon tussen. Een bekend model wat al heel wat jaren meedraait in het lever action circuit en razand populair is.
 
Heel belangrijk voor ons schutters is de vraag wat wel en wat niet aangekocht kan worden in Nederland.
 
Wat kunnen we op dit moment wel aankopen?
Er is de laatste jaren veel te doen geweest omtrent de lever action. De nitro modellen zaten ooit ingedeeld onder de discipline "Gebruiksgeweer" en de zwartkruit verschietende modellen onder de discipline "Historisch Wapen".
Bij het wegvallen van de eerstgenoemde discipline werd het even spannend voor de nitro liefhebbers. Dit wapen werd ongewenst en er kwam een overgangsregeling. Een status die wij zeer ongewenst noemen. Een historisch ogend model werd een paria in de schietsport terwijl aan de andere kant de boel helemaal losgeslagen is. Ik doel dan op de opkomende sport "Airsoft" en de grote uitbreiding van het groot kaliber gebeuren. Daar zal ik later eens uitvoerig wat zaken over gaan vertellen.
Terug waar het hier om te doen is, de aanschaf. Laten we het verkrijgen van de modellen nu even buiten beschouwing laten en ons enkel en alleen richten op de vraag wat nu aangeschaft kan worden in Nederland.
Ik ga een poging doen om dit uit te leggen, het is echt niet moeilijk.
 
De KNSA heeft niet lang geleden voor de Historische wapengroep de "lastige" datum 1889 verschoven naar 1899. Dus de modellen van voor 1899 kunnen nu meedoen in de Historische Wapengroep. 
Ook de WLASSH heeft in de commissie gezeten om dit succes te bewerkstelligen.
Wat eerst dus niet kon kan nu wel, de Winchester modellen 1892 en 1894 kunnen gewoon gebruikt worden tijdens een historische schietwedstrijd. 
Let op, de modellen moeten historisch correct zijn en het kaliber moet in ieder geval in oorsprong voor zwartkruit ontworpen zijn. 
Een model 1873 of 1892 is gewoon geschikt als het in kaliber .44-40 wordt aangeschaft. Een model 1873 in kaliber .357 magnum is natuurlijk niet geschikt, dit kaliber is in oorsprong ontworpen voor nitrokruit.
Dus in het kort samengevat, elke model wat valt voor het jaartal 1899 is geschikt maar dan wel voor een zwartkruit patroon.
Een model 1894 in kaliber .38-55 is natuurlijk ook prima. Of deze nu uit Italie komt of van Winchester zelf is (antiek of latere productie) maakt niet uit. Als het model maar historisch correct is.
 
Dus kijk eerst naar het wapen wat als model onder het jaartal 1899 blijft. 
Kies daarna een zwartkruit kaliber.
Dan gaat het helemaal goedkomen en kunt u gewoon een aanvraag doen bij de politie.
Veelal zal dit aangevraagd worden onder de discipline Pope.
 
Puntje van aandacht gaat uit naar een bijzonder detail; het model 1873 is perfect als wapenkeuze en kaliber .45 Colt is van oorsprong een zwartkruit patroon. Goede keuze, gewoon aanschaffen als u dit een prettig kaliber vindt.
Het bijzondere detail is dat Winchester nooit in het verleden een lever action heeft geproduceerd in kaliber .45 Colt.
Dat zijn ze pas gaan doen bij de veel latere productiejaren en enkel en alleen omdat het cowboy action shooting populair werd. En daar wordt dit kaliber veel gebruikt. Winchester was veel meer geinteresserd in een .44 en we weten allemaal hoe de .44-40 kan presteren.
Historische correctheid is dus eigenlijk niet echt van toepassing op deze combinatie maar dat gaat tever om te scheiden. Men accepteert het als zijnde correct. Gelukkig maar want de verenigingen en de KNSA moeten het hebben van de vrijwilligers tijdens de wedstrijden en nog meer keurmeesters maakt het niet makkelijker. En het is een complex geheel, dat moeten we niet vergeten.
 
Wat kunnen we op dit moment niet aankopen?
Het kan zijn dat men om bepaalde redenen een model 1873, 1892 of 1894 wil hebben in kaliber .357 Magnum of .38 Special.
Sommige schutters vinden het gewoon prettig als ze voor de revolver en het geweer dezelfde patronen kunnen gebruiken. Niet vreemd hoor , dat vond men bijna anderhalve eeuw geleden ook prettig!
Kunnen we dit wapen dan aanschaffen?
Dat is op dit moment lastig, we kunnen het wapen nergens in onderbrengen qua KNSA discipline dus is het nu niet door een sportschutter aan te schaffen.
 
Nog niet!
 
Inderdaad, nog niet. De KNSA is echter bezig met een onderzoek om te zien of dit wel kan gaan plaatsvinden. Een aparte discipline voor lever action geweren die nitro patronen verschieten. De uitkomst van dit onderzoek wachten we af. De WLASSH heeft hier geen invloed op maar heeft wel veel informatie aangeleverd aan de KNSA.
We moeten hopen op een verstandig besluit.
U moet goed begrijpen dat het model 1873, 1876, 1886, 1892 en 1894 natuurlijk prima wapens zijn voor de zwartkruit wedstrijden maar uitgerust met een tangsight ook prima gebruikt kunnen worden voor een 100 meter GKG wedstrijd. We snappen ook wel, winnen van een AR15 match zal niet gaan maar wel degelijk zijn er goede groepen mee te schieten. En het gaat om de verrijking van de sport en om het meedoen toch? Of gaan andere bepalen wat wel en wat niet zuiver schiet. Dat mogen we toch zeker zelf bepalen dacht ik zo.
Opeens schiet me weer die mooie serie revolvers van Freedom Arms in gedachte, daar zou nog een foto van geplaatst worden. Dat gaat nu direct gedaan worden.
 
Een wel hele mooie serie single action revolvers van Freedom Arms. Veelal in Nederland lastig om op verlof te laten zetten maar wellicht geen probleem in de andere Europese landen. Ja, waar ga je een .454 Casull nu voor gebruiken? Voor recreatief schieten zou kunnen maar dat wordt niet meer geaccepteerd. Het is gewoon jammer want ik durf rustig te stellen dat dit de beste single action revolver is die men kan aanschaffen. Toch bijzonder dat een klein bedrijf uit notabene de veestaat Wyoming zulke mooie spullen kan afleveren.
 
Nawoord
Over de IWA is natuurlijk nog veel meer te vertellen maar na een dag rondstruinen is het tijd om er mee te stoppen.
We kunnen altijd later een stukje schrijven over de specifieke merken en wat ze zoal leveren. Terwijl we weglopen komen er toch nog drommen mensen naar de ingang toe. Het wordt zeer goed bezocht.
Eenmaal buiten bleek de temperatuur behoorlijk gestegen te zijn. Zonnig en 17 graden, dat is een stuk beter dan tijdens de heenrit naar de beurs.
Omdat we toch in de buurt zijn, snel nog even naar een bekend punt wat vlakbij de IWA ligt. Een punt wat jaren geleden voor een bepaald persoon heel belangrijk was, de Zeppelintribune. Grote delen zijn nog over van het eens zo grote plein en bouwwerk. Indrukwekkend! Ooit hield Adolf Hitler hier een redevoering en stonden er tienduizenden keurig in gelid.
's Avonds weer naar het hotel en de dag erna via wat leukere routes dan de snelweg naar de Eifel gereden. Ook daar wilden we een paar dagen blijven. De temperatuur steeg zelfs tot 22 graden, heerlijk en bijna perfect!
Ja bijna, want we misten iets. 
Thuis in de garage stond de glanzend zwarte Z3 te wachten op mooi weer. En het was nu mooi weer! 
Lever action wapens zijn fantastisch en schieten met magnum revolvers geeft een kick maar door Duitsland rijden met de cabrio is ook iets waar Emmy en ik erg veel plezier aan beleven. Een dikke 6 in lijn geeft uiteindelijk ook een kick! 
 
Robert Teske  
 

Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.