WLASSH
 

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 RCBS Lube-a-Matic

20-08-2012
Inleiding
Niet alleen worden er veel mantelkoppen verschoten vanuit het model 94 maar natuurlijk ook de vertrouwde loodkoppen. Uiteindelijk is hier een grote precisie mee te behalen qua score. We gieten zelf de kogels? Een vetpers is dan een heel belangrijk onderdeel wat op de herlaadtafel geschroefd dient te worden. Met de vetpers kalibreren we de gegoten koppen en voorzien we de vetgroeven van het juiste vet. Een groot deel van de schutters die zelf kogelkoppen gieten weten hier alles van, maar waarom dan een rubriek met de aanduiding RCBS Lube-a-Matic?
Veelal wordt de vetpers gebruikt en daarna een tijd niet meer benut. Zo heeft elke schutter behalve het RCBS vet natuurlijk ook zijn eigen mengsel gemaakt, iets wat juist voor de werking van de pers op den duur een probleem kan gaan vormen. Soms wordt er jaren niets met de pers gedaan maar opeens is hij weer nodig en moet het gewoon goed werken. En dan opeens staat alles muurvast. Wat dan?
Afgelopen week kreeg ik van een zeer goede kennis zo'n RCBS vetpers. Hij had hem niet meer nodig en wilde wat zaken opruimen. Ook deze pers stond dus vast. Omdat dit toch wel meer voorkomt en het doodzonde zou zijn als anderen het zo maar in de ijzerbak kiepen, leek het me wel aardig om dit mooie apparaat in een rubriek te behandelen en wie weet heeft iemand er baat bij.
De gekregen vetpers was meer dan 40 jaar eigendom van Jan Klauke, een alom zeer gerespecteerd schutter met heel veel ervaring in alle takken van de schietsport. Daarom wist ik dat het wel goed zat met die pers, alles was compleet en alleen door jarenlange opslag was de vervuiling zo verhard dat demontage en reiniging nodig was. Dat gaan we dus doen, het apparaat volledig demonteren, daarna reinigen, repareren, polijsten en vervolgens weer in elkaar zetten. Repareren moeten we ook, sommige persen hadden in het verleden wat problemen met de puntlassen aan de bovenzijde, die laten los. Jan had jaren ermee gewerkt door een slangklem om de kop te plaatsen. Dat voldeed prima maar nu we hem toch gedemonteerd hebben liggen is repareren makkelijk te doen en is het aanzien ook weer origineel. 
Jan wist natuurlijk ook aan wie hij het gaf. Geen probleem natuurlijk, heeft hij wat te "sizen", dan doe ik dat graag voor hem.  
Na de reparatie en andere benodigde handelingen starten we de montage, die doen we stap voor stap, dus sloop hem maar gerust uit elkaar. De bouten en moeren zijn van Amerikaanse makelij, gebruik hiervoor een ring- en steeksleutel 7/16 en 1/2 inch. De maat 7/16 is bijna gelijk aan steek/ring 11 mm. De wartel voor het borgen van de matrijs kan met het RCBS of Dillon gereedschap uitgedraaid worden.
Na de volledige demontage hebben we een hoop spullen op de tafel liggen, zie de afbeelding hieronder.
 
Daar ligt de pers dan, volledig gestript en gereed voor een grote onderhoudsbeurt. De oplettende kijker ziet natuurlijk iets vreemds! De schroefdraadbus voor de bedienhevel en het daaraan te plaatsen hoek- koppelstuk? Juist die liggen in delen op de bank, dat is iets wat normaal aan elkaar vast hoort te zitten. Hij gaat weer mooi worden Jan!
 
Deze vetpers heeft als typenummer 80060 en is al een tijdje uit productie. De opvolger heeft als nummer, 80040 en heet 
"Lube-a-Matic 2". En aangezien er veel eerste modellen zijn verkocht is het ook logisch dat de onderdelenvoorziening nog een tijdje actief blijft. Er zijn dus wel degelijk onderdelen te verkrijgen bij RCBS. Het beste is om dan contact op te nemen met RCBS Customer Service. Download vervolgens het RCBS Parts Book en bekijk de onderdeelnummers van alle apparatuur. Of neem gewoon contact op de de vertrouwde wapenhandel in de omgeving, die regelt het ook of heeft zelfs wat op voorraad. Dan is vooraf raadplegen van het onderdelenboek toch wel handig.
Of raadpleeg de gegevens tijdens de opbouwfase, elk onderdeel zal zowel in Engels als in Nederlands genoemd worden inclusief RCBS onderdeelnummer.
We gaan gauw starten.