WLASSH lid
 
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
 

Jan Klauke

18-06-2017
Op 28 mei 2017 is na een kort ziekbed toch nog geheel onverwachts overleden ons WLASSH lid Jan Klauke. 

We verliezen in hem een heel goede vriend. Een vriend met heel veel verstand van zaken op wapengebied.
Al jaren kenden we Jan goed; hij was een trouwe bezoeker van de schietclub en een groot aanhanger van de WLASSH. Jan kwam graag op de club, weer of geen weer. Schieten deed hij al tientallen jaren lang. Maar toen hij eenmaal zijn auto verkocht had werd hij opgehaald door leden van de WLASSH of bracht zijn dochter hem naar de club. Jan schoot zo af en toe met een Winchester Model 94 Ranger in kaliber .30-30 WCF maar zijn liefhebberij was toch het militaire klassieke geweer. Naaldvuur, vuursteen, percussie of semi- automaat, hij had het en en wist er ook alles van. We hoorden het vanzelf dat hij op de baan stond; een reeks zware schoten van een oude voorlader of een salvo van een CZ 58. Jan al had eeuwen lang zijn verlof, was een van de oudste nog schietende leden. In februari besloot Jan om een wat minder zwaar geweer te gaan schieten en zijn keuze was al snel gemaakt; een Winchester Model 9422M. Dat wapen werd besteld en kwam door overheidsproblemen in Duitsland maanden verlaat binnen bij de wapenhandel. Jan heeft het nimmer gezien. De WLASSH heeft het wapen alsnog afgenomen.    

Vier weken voor zijn overlijden lagen we nog op de 50 meter baan rustig te schieten met zijn Mosin- Nagant. Er leek niets aan de hand. Maar opeens werd zijn gezondheid iets minder. Hij was daardoor niet in staat om bij onze eerste wedstrijd van 13/14 mei aanwezig te zijn. Dat vond hij maar ook wij heel erg jammer. Na afloop hebben we hem bezocht en bijgepraat en het succes van de wedstrijd medegedeeld. Jan vond het prachtig en wilde er alles van weten. We konden makkelijk naar hem toe want 2,5 maand geleden was hij juist vlakbij ons in het oosten komen wonen. Het is triest als men bedenkt dat hij maar zo'n korte tijd van zijn nieuwe huis in Dalen mocht genieten. Jan was weg van deze plaats in Drenthe en wilde ondanks zijn leeftijd toch nog een keer verhuizen. Dat verraste velen maar het dwong ook respect af. Wie doet zoiets nu op 84 jarige leeftijd? 
Er werd toen door ons een extra schietvereniging gezocht en gevonden. En ook daar werd Jan een geziene gast en al snel geaccepteerd. Toch reden we regelmatig terug naar ons thuishonk, SV Juliana in Wassenaar. Hij had net zoals wij een speciale band met deze club. De klap kwam er dan ook hard aan. De betrokkenheid van de leden net voor en na zijn overlijden was erg groot. Jan was een gezien man en dat was te merken aan de vele aanwezigen, waaronder veel schutters die de laatste eer kwamen bewijzen.
Tijdens de dienst lagen op de kist, de Napoleon vuursteenmusket, zijn officierssabel van de Koninklijke Marine en zijn pet.
Zijn dochter, zijn schoonzoon en de WLASSH hielden een toespraak. Het is dan niet vreemd dat genoemd werd dat het vuurwapen als een rode draad door het leven van Jan Klauke liep. Want dat liep het; het was zijn grootste liefhebberij.

We zullen Jan, zijn ervaring en zijn prachtige verhalen heel erg missen. 


namens de gehele WLASSH
Robert Teske

 ------------------------------------------

Zoals Jan beschreven werd op onze site.
Jan Klauke heeft van onze groep wel de meeste ervaring, hij schiet immers ruim meer dan 60 jaar met allerlei typen wapens.
Van zwaar kaliber revolver t/m zwartkruit achterlaad wapens. Op zijn inschrijfformulier stond; van .22 t/m/ 15 cm!
Niets is hem vreemd. 
Voor de ervaren en onervaren schutter een bron van degelijke informatie, zeker als het om de aanmaak van speciale patronen gaat. Mocht Jan de Winchester competitie gaan schieten, dan zeker met het vertrouwde .30-30 WCF Ranger model of de andere favoriet, een Winchester model 9422M in .22 Magnum. Maar mocht het nodig zijn dan pakt Jan gewoon een heel ander type wapen ter hand, zie hieronder.

Jan met een recurve take down boog, een geducht wapen maar ook een heel mooi sportwapen.

Jan aan het werk op het secretariaat van de oude club. 
Dit werk heeft hij bijna 42 jaar onafgebroken gedaan, een prestatie om u tegen te zeggen!

De 80e verjaardag werd deels ook op de club gevierd. Behalve de felicitaties van de leden van SV Juliana en een gezellige avond kreeg Jan uit handen van Matthieu Rombouts van Justitie een cadeau aangereikt in de vorm van een kist met daarin een glazen Kalasjnikov met toebehoren. Het wapen was natuurlijk gevuld met wodka.

Maar zo zien we hem regelmatig op de baan zitten; tijdens het testen van zware munitie in oerdegelijke klassieke grendelgeweren. Van hulzen voorzien van "paper patched bullets" t/m moderne patronen geladen met mantelkoppen, niets is hem vreemd. En altijd maar weer zoeken naar die perfecte patroon en mooie groep, een perfectionist dus!

En wat te denken van deze opname. Jan met een echte klassieker, een Franse vuursteen musket. Het wapen waar de troepen van Napoleon mee naar Rusland marcheerden. Geheel origineel en in top conditie. Alleen het slot met zeer zware veer had wat kleine bramen. Wapenhandel Noordgouwe heeft deze onvolkomenheden op vakkundig wijze opgelost. Super gedaan Jos!

Het is zo mooi dat we het nogmaals laten zien maar dan op een ander moment en vanaf een ander punt. Prachtig al dat vuur.
Deze mooie opname werd op 19 november 2016 gemaakt!


 Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates.