WLASSH®
2011-2024 
 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 
 

 De waarheid anno 18-08-2014

18-08-2014
De laatste tijd komen er diverse berichten binnen bij de WLASSH betreffende lever action wapens en de discipline voor dit wapen. Ook de aanvraag van het wapen bij de afdeling Bijzondere Wetten van Politie wordt druk besproken en de meningen lopen flink uiteen.
Dat is natuurlijk prachtig want het leeft onder de schutters. Beter kan niet want dan is dus opeens alles bespreekbaar, ook de toekomstige discipline voor de nitro verschietende lever action schutter.
Er is echter een gevaar want de meest wilde verhalen doen opeens de ronde. Die informatie nemen we tot ons en we kunnen daar zo af en toe op reageren.
Wat weet men wat wij nog niet weten of wat strooit men rond wat wel- of niet waar is?
Wie het weet mag het zeggen. Veel vragen, weinig antwoorden.
 
Vraag aan iemand met 2 klokken hoe laat het is en hij kan het u niet vertellen!
 
Tijd voor de waarheid en een voorlopig antwoord.
Wat weten wij tot op de dag van vandaag?
Wat we weten heb ik in een schrijven aan diverse instanties gestuurd, niet meer en niet minder. Het geschrevene staat hieronder en is 100 % de waarheid:

 
De waarheid omtrent de lever action in Nederland.
 
 
18-08-2014
Ooit hadden we, een- onder- de- KNSA- vallende- GKG- discipline, welke heette “Gebruiksgeweer”.
Deze discipline is enige jaren geleden geschrapt uit de reeks van de KNSA, met medeweten van de overheid.
Men kon het draagvlak niet uitleggen aan de minister en zo verdween een vage discipline. Vaag omdat er ook daadwerkelijk een hoop rotzooi in zat. Het was een mengelmoes van wapens en er was in de loop der jaren alleen maar vreemd semi- automatisch spul bijgekomen.
Jammer genoeg zaten de lever action wapens in kaliber .357 Magnum en .44 Magnum (die 2 neem ik even als voorbeeld) ook in die groep en konden ze vervolgens nergens anders ingedeeld worden. Ooit wel op die gronden aangeschaft (er was geen betere discipline op dat moment om te benoemen) werd het wapen door de nieuwe Circulaire opeens als ongewenst bestempeld.
De schutters die dit wapen in bezit hadden mochten het houden en blijven gebruiken, de nieuwkomers konden het niet meer aanschaffen. Met andere woorden, de bezitters van een Winchester model 94 in kaliber .357 Magnum konden het wapen ook niet meer verkopen. Zie de overgangsregeling beschreven in de Circulaire!
De WLASSH zette met diverse andere instanties druk op de KNSA. De druk werd echter door de WLASSH zodanig opgevoerd dat er wel gesprekken moesten volgen. De geschreven stukjes van de WLASSH waren zeer prikkelend en er werden al de nodige scherpe gesprekken voorafgaande aan wat later volgde gevoerd.
Wat jaren bij anderen een wens was maar niet uit de verf is gekomen of goed onder de aandacht is gebracht werd door de WLASSH binnen een zeer korte tijd bespreekbaar gemaakt.
De KNSA besloot zelfs tot het oprichten van een onderzoeksteam. Dit onderzoeksteam bestond uit zwartkruit schutters van de LTC HW en de WLASSH voor het nitro gebeuren. Doel; Kunnen we de HW groep uitbreiden met een lever action discipline maar dan voor nitro?
Na de bijeenkomsten werd gevraagd om een advies uit te brengen richting de KNSA. Het advies wat uiteindelijk gegeven werd; de datum "1889" in het HW reglement verschuiven naar "1899". De HW groep bleef enkel en alleen bij zwartkruit als drijflading, dus werd de "nieuwe" discipline niet toegevoegd. De KNSA heeft dit advies overgenomen en direct het reglement betreffende die datum aangepast. Prima dus.
Gelukkig konden zo de Winchester modellen 92, 94 en 95 mee gaan doen tijdens de historische zwartkruit wedstrijden. Vandaar dat de wapenhandel de vraag naar lever actions heeft zien toenemen de laatste tijd. Dat is puur door deze beslissing. Men hoeft nu niet per se meer met een model 1873 te schieten, men kan ook een veel sterker model (in dit geval de 92 of 94) nemen. En de keuze is nu groter geworden door het toevoegen van deze modellen. Goed voor de wedstrijden maar zeker ook goed voor de wapenhandel!
Maar let op, nog steeds is er niets voor de nitro verschietende lever action schutter geregeld. Lever action wapens in .38 Special, .357 Magnum, .44 Special en .44 Magnum als voorbeeld nemend kunt u niet kwijt onder een bestaande KNSA discipline.
Dat kan wel met een .45 Colt of een .44-40 WCF kaliber, die zijn in oorsprong ooit bedoeld voor zwartkruit als drijflading, dus historisch. Dus u kan ook schieten met een Winchester model 94 in kaliber .45 Colt. Leuk detail is dat dit juist niet iets is wat ooit historisch heeft bestaan. Het model 94 is nimmer uitgebracht in .45 Colt, deze is pas in de jaren 90 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Maar omdat het een historisch kaliber betreft mag het nu wel aangeschaft worden in .45 Colt. Een veelgekocht wapen is op dit model de Rossi (model Winchester 92) in kaliber .45 Colt en met 24 inch loop. Een prima wedstrijdwapen voor een zeer schappelijke prijs.

Na onderzoek en gekregen tips van oplettende lezers is gebleken dat de .38 Special patroon wel degelijk een zwartkruit geladen patroon was. De drijflading werd al snel door nitrokruit vervangen maar toch, in den beginnen was het een zwartkruit patroon.

Terug naar het vervolg van de strijd. 
Opnieuw besloot de KNSA (ze doen wel hun best hoor) tot een onderzoek en wel door de LTC GKG.
Doel; Is er draagvlak voor een aparte lever action (nitro) discipline in de GKG- groep?
Dat onderzoek loopt en op dit moment is er dus nog geen uitsluitsel gegeven. Vooralsnog kan er geen lever action in kaliber .357 of .44 Magnum aangekocht worden, simpelweg om de volgende redenen;
 
  • Onder welke discipline gaan we dit wapen dan aanvragen?
  • Is een .357 Magnum of .44 Magnum een historisch kaliber?
Nee dus, de patronen zijn niet ooit ontworpen voor zwartkruit als drijflading, dus zijn ze niet historisch!
Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik dan ook naar de site van de WLASSH: www.wlassh.nl
Daar kan men in het menu klikken op “Belangrijk” / “Origineel, antiek, replica of ongewenst”. Dan wordt een hoop duidelijk.
Of klik hier.
Op dit moment is er dus niets veranderd en is er niets gepubliceerd door de KNSA wat erop wijst dat het anders zou zijn als hierboven. Maar mocht het wel zo zijn dan hoor ik dat natuurlijk erg graag.
Maar we wachten nu wel erg lang op dit besluit! waarom is dat?
Kan de bond geen besluit nemen of weten ze niet wat ze ermee aan moeten.
Of hebben ze zo de pest gekregen aan de wlassh mentaliteit (druk zetten om iets redelijks te bewerkstelligen) dat ze de boel maar laten voor wat het is. Het is niet te hopen.
 
 
Robert Teske
 

Kijk altijd onderaan de homepagina voor toevoegingen of updates van stukjes.